MANİSA - CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen Gölmarmara ilçesinde esnaf ziyaretleri yaptı. Başevirgen, “ Üst üste yapılan fahiş zamlar, halkı çaresiz bırakırken özellikle küçük esnaf, zor günlerden geçiyor. Dükkanına girdiğimiz, sokakta konuştuğumuz bütün esnaflar dertli. Ekonomik kriz sadece esnafları vurmuyor. Artık harçlığı ile istediğini alamayan çocuklar bile mutsuz”  diye konuştu.

Temel tüketim başta olmak üzere birçok üründe fahiş fiyat artışları devam ederken her güne yeni bir zamla uyanan esnafın zor günler geçirdiğini söyleyen Başevirgen, “Salgın sürecinde iş yapamaz hale gelen esnafın, ürünlerine gelen zamlar ile var olan sıkıntıları daha da artıyor. Sattığı malı yerine koyamayan esnaflar bir çıkış yolu arıyor. Son zamanlarda başta doğal gaz ve elektrik olmak üzere tüm gıda ürünlerinde dikkat çeken fahiş fiyat artışları da halkı zor durumda bırakıyor.

“25 Kuruşun Hesabını Yapıyoruz”

Gölmarmara’da bir fırıncı esnafı ile görüşen Başevirgen’e esnaf “2,5 TL’ye sattığım ekmekten zarar ediyorum. En az 3-3,5 TL’ye satmalıyım ki zarar etmeyeyim. Ucuz un vereceğiz dediler, onu da vermediler. Veresiye defterimiz dolu. Ekmeği bile yazdıranlar var. Akşamüstü daha ucuz ekmek almak için gelen müşterilerim var. Hayvancılara 1,75 liradan vereceğimize vatandaşa 2 liradan satalım diyoruz. 25 kuruşun hesabını yapıyoruz. 570 lira gelen elektrik faturam 1860 lira geldi. Fırınım odunlu. Fırını yakmak için 1600 TL verip odun alamıyorum.” diye dert yandı. 

“Çocuklar bile mutsuz”

Özellikle son 2 yıldır işlerinin çok kötü olduğunu söyleyen bir bakkal ise “ İki yıldan beri illallah dedik. Her gün gelen zamlar yüzünden esnaflıktan bile yıldık. Kapı önünde oturup müşteri bekliyoruz. Elektrik faturaları ile baş edemiyoruz. Dondurma dolaplarını bile çalıştırmaya niyetimiz yok. Dükkanı kapatıp evde otursak daha karlıyız. Kapıyı açtığımız anda zarar etmeye başlıyoruz. Raflardaki fiyatları gören vatandaş zammı bizden biliyor. Çocukları bile sevindiremiyoruz. Aldığı 5 lira harçlıkla dükkana gelen çocuk eskiden bir paket bisküvi alınca yanına meyve suyu da alabiliyordu. Şimdi bisküvinin paketi 5 lira oldu. Çocukları bile mutsuz eden bu sistemin değişmesi için seçimi bekliyoruz.” Diye konuştu.

“ Bugünkü kriz de değişime işaret ediyor”

Televizyon kumandası satan bir esnafın dükkanına uğrayarak sohbet eden Bekir Başevirgen esnafa elektrik faturasını sordu. Esnaf  “Fatura az gelse de ödeme imkanı var mı vatandaşın? 30 yıllık esnafım. 2002’de buna benzer bir kriz yaşandığında AKP iktidara geldi. Bugünkü kriz de değişime işaret ediyor. Dolara zam geldikçe biz de ürünlerimize zam yapıyoruz. Olan vatandaşa oluyor. Cebindeki son parasını veren vatandaş var. Ben vatandaşın cebindeki son parayı almam. Mutlaka 10-20 lira geri veririm ki çoluk çocuğunun bir ihtiyacını görsün.” Diye konuştu.

“Gübreye verecek param yok”

Sebze üreticisi bir çiftçi ile görüşen Bekir Başevirgen’ e derdini anlatan çiftçi yine gübre fiyatlarından dert yandı. Çiftçi maliyet artışı nedeniyle gübresiz ekim yapacağını söyleyerek, “Şeker gübresinin 25 kilosu 550 TL olmuş. 200 lira olsaydı atardım gübreyi. Geçen yıl 100 TL idi şeker gübresi. Seneye üretim yapmanın imkanı yok. Astarı yüzünü geçiyor. Çiftçi kazanamadıkça vatandaş yiyecek sebze meyve bulamayacak. Bulsa da bugünkü rakamların çok üstünde fiyatlar görülecek.” Dedi.

“Bugün 10 Liraya Sattığım Malı Yarın 15 Liraya Alıyorum”

Elektrik malzemeleri satan bir esnaf ise CHP’li Başevirgen’e “Sattığım malı yerine koyamıyorum. Bugün 10 TL’ye satıyorsam yarın 15 TL’ye geri alıyorum. Satmasam döndürme şansım yok. Giderler çok arttı. Elektrik ve doğalgaz faturalarından hepimiz şikayetçiyiz. 700 lira gelen faturalar 1300 liraya fırladı. Giderler çığ gibi büyüyor ama gelir aynı oranda artmıyor.  Elektrik malzemeleri satıyorum. Üç ampullü  avizesi olan vatandaş iki ampulü patlasa da gelip yenisini almıyor. Tek ampulle oturuyor.” Dedi.

“Dijital Sigortacılık İle Baş Edemiyoruz, Sektörü Bırakacağım”

Sigorta acentesi sahibi bir esnaf ise dijital sigortacılık ile mücadele edemediği için sektörü bırakacağını söyleyerek “Dijital sigortacılık nedeniyle bize artık pek bir kazanç yok. Sigorta şirketlerinin onlara yaptığı istisnalar bizlere yapılmıyor.  1341 TL fiyat verdiğim trafik sigortasını dijital sigortacılar 1200 liraya satıyor. Üstüne 50 TL’lik market çeki ve 20 TL’lik akaryakıt fişi veriliyor. Vergi diliminde ben yüzde 25’lik dilimdeyim ama dijital sigortacılar yüzde 5’lik vergi dilimindeler.  Bizden yüzde 20 daha alt kademeden vergi ödüyorlar. Komisyon oranlarımız düşürüldü.  1998 yılından beri bu işi yapıyorum ancak daha fazla mücadele edemeyeceğim. Sektör değiştireceğim.” Diye konuştu.



Bülent Arınç: “Değer Erozyonu Türkiye’yi Bu Hâle Getirdi”

İzmir'de dine, Peygamber Efendimiz'e ve Atatürk'ün annesine hakaret eden kişi tutuklandı

Ekrem Başkan, Yeni Kavşak Projesi İçin İzmir'de

Doğal gazını yakmayarak komşudan geçinene kötü haber

İhmal edilen baca temizliği yangına neden oluyor

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nden üretimde rekor yıl

Açılan tapu davası 71 yıl sonra sonuçlandı

Başkan Kaplan'dan Arslan ailesine ziyaret

Zeyrek’ten katılımcı yönetim vurgusu ve imar planı müjdesi

Yenidoğan çetesiyle ilgili yeni gelişme: 13 hastane ve 3 şirkete kayyum atandı

Türk Sağlık Sen'den aile hekimleri ve çalışanlarına tam destek

Manisa'da 3 bin 500 yükümlü topluma kazandırılacak

Devriye görevinde fenalaşarak hayatını kaybeden polis memuruna son görev

Vali Özkan'dan Suriye'deki hapishaneden kurtarılarak vatanına kavuşturulan gencin ailesine ziyaret

Müdür Aktaş’tan vatan için can verenlere vefa: “Şehit emanetleri yalnız değil”

Duvarı kırıp 35 yıllık komşusunun eşyalarını çalmıştı, "Alkolün etkisindeydim" dedi

Manisa'da 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Paneli düzenlendi

Suriye’deki hapisten kurtarılan Saruhanlılı genci yurda giriş yaptı

Erdoğan'ı protesto edip tutuklanmıştı! Sena Eliküçük cezaevinde yaşadıklarını anlattı: Çıplak arama...

Sağlık birimlerinde 26 bin 673 sözleşmeli personel istihdam edilecek

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 11.02.2022 11:37:00 626 0

Tarih: 11.02.2022 11:37

Haberi Sesli Oku