Manisa CBÜ’lü öğrencilerinden TEKNOFEST KKTC 2025’te birincilik başarısı
Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) öğrencileri katıldıkları TEKNOFEST KKTC 2025’ten Araştırma Projeleri Yarışması "Çevre ve Enerji" kategorisinde birincilik ödülü aldı.
Manisa CBÜ öğrencilerinden oluşan Pagit Spektrum: DEEPNETS ekibi, TEKNOFEST KKTC 2025 kapsamında düzenlenen Araştırma Projeleri Yarışması "Çevre ve Enerji" kategorisinde birincilik ödülünü kazandı. Takım üyeleri Hakan Çevik, Umut Günay, Barış Can Gökçe, Beril İralgil, Özge Göksu ve İrem Akalan’ın yer aldığı proje, takım danışmanı Öğr. Gör. Mehmet Nuri Öğüt rehberliğinde yürütüldü. Ekip, denizlerde ciddi çevresel tehdit oluşturan geleneksel plastik balıkçı ağlarına çevre dostu bir alternatif sunarak, PLA bazlı biyobozunur balıkçı ağları geliştirdi.
Laboratuvar ortamında test edilen prototip ağlar, yüksek mekanik dayanıklılıklarının yanı sıra biyolojik çözünürlükleriyle de öne çıkıyor. Bu yenilikçi çözüm, deniz ekosisteminin korunmasına katkı sağlamayı ve sürdürülebilir balıkçılığa çevreci bir yaklaşım kazandırmayı amaçlıyor.
Grup üyeleri adına açıklama yapan Hakan Çevik, geliştirdikleri proje sayesinde suların, denizlerin ve okyanusların mikroplastiklerden, balıkçı ağlarından kurtulacağını belirterek grup üyeleri, "Endüstriyel balıkçı ağları suyun altında 600 yılda, bizim ağımız 6 ayda eriyor. Su altındaki birçok canlı tehlike altında. Bu duruma çözüm olacak bir çalışma yaptık. Tuzlu suyla etkileşime girdiğinde ve suyun altında 6 ay durduğunda doğal olarak erimeye başlayan balıkçı ağı geliştirdik" diye konuştu.
Manisa CBÜ Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, "Üniversitemizi başarıyla temsil eden ekibimizi gönülden tebrik ediyor, çevreye duyarlı bu projeleriyle ilham kaynağı olmaya devam edeceklerine inanıyorum." ifadelerini kullandı.
TEKNOFEST KKTC'de 4 projeyle finale kaldıklarını belirten Rektör Kibar "Tüm öğrencilerimizi bir kez daha tebrik ediyorum. Onların finale kalmış olması bizim için çok büyük başarıydı. Bu başarıyı bugün birincilikle de taçlandırmış olduk, gurur duyuyoruz." dedi.



Trafik kazası: 1 ölü

Yunusemre Belediyesi Esnaf Birimi’nden Bakkallar Odası’na Ziyaret

Tıra çarpan otomobilde 4 kişi yaralandı

Kula İlçe Emniyet Müdürlüğü suçlulara göz açtırmıyor

Avukatlardan cübbeyle araç tanıtımı yapan galericiye suç duyurusu

“BASININ SORUNLARINI ELBİRLİĞİ İLE ÇÖZECEĞİZ”

KÖPRÜBAŞI’NDA KASIM AYINDA ÇİLEK BEREKETİ

Saruhanlı'da vefat...

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a MCBÜ'de ‘Fahri Profesörlük' unvanı

Manisa TSO’dan yapısal reform vurgusu

Minik öğrencilere tasarruf ve tutumluluk eğitimi verildi

Salihli'de Galatasaray Taraftarlar Derneği açıldı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Türkiye olarak yeni bir eşikteyiz"

ESRA ÖZTÜRK BEN DEĞİL MÜZİK SOUNDUM DEĞİŞTİ

Pembe umut, güçlü dayanışma

Tali yoldan ana yola bağlanmak isteyen otomobil ile kamyonet çarpıştı; 1 ölü

Kamyon şarampole devrildi, sürücü mahsur kaldı

Yanan araç kullanılamaz hale geldi

AŞKLA AKM’NİN YOLUNU TUTTULAR

Metruk binada çıkan yangın korkuttu

Silahla patronuna saldırmıştı, 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Eğitim 5.05.2025 11:07:00 807 0
Tarih: 05.05.2025 11:07 Güncelleme: 05.05.2025 11:07
Haberi Sesli Oku