Manisa Ticaret Borsası 2012-2013 çekirdeksiz kuru üzüm sezonunu düzenlediği törenle açtı.

Manisa Ticaret Borsası’nda gerçekleştirilen törene Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, AK Parti Manisa Milletvekilleri Selçuk Özdağ ve Muzaffer Yurttaş, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Yaşar Coşkun, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, tüccarlar, çiftçiler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Sadık Özkasap, tarımın stratejik ve rekabete dayalı iktisadi bir sektör haline geldiğini belirterek, “Manisamızda işte bu bilinçle sanayi ve hizmet sektöründeki atılım sürekli yükselirken ulusal kalkınmamızın en önemli aylarından olan tarımsal ekonominin gerekliliklerini en iyi yerine getirilmeye çalışılmaktadır. Manisa’da üretilen çekirdeksiz sultaniye üzümü şarapçılık ve üzüme dayalı diğer katma değer ürünlerine girdi teşkil etmektedir. Manisa ayrıca tarımsal istihdam sıralamasında 2. Sıradadır.

Manisa tüm bunları organize sanayi bölgesinin gelişmişliği ve yüksek sanayi olanaklarıyla birleştiğinde ülkemizde en fazla ihracatı gerçekleştiren 1. Şehir olma konumuna gelmiştir. Son yıllarda çevremizde yaşanan ekonomik krizler ve bölgesel çatışmalara rağmen köylümüzle kentlimizle sanayicimizle Manisalı olarak bizler potansiyelimizi harekete geçirmeyi artık daha iyi yapıyoruz. Bu nedenle Manisa’da çekirdeksiz kuru üzüm en önemli değerlerimizden biridir.” dedi.

“BU YIL 504 MİLYON DOLAR GELİR ELDE EDİLDİ”

Çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 90’lık üretiminin Manisa’da gerçekleştirdiğini sözlerine ekleyen Özkasap, “2011-2012 sezonu tescil edilen 255 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm üretimiyle 208 bin ton ihracat gerçekleştirilmiş. Bu ihracat miktarıyla ülkemize 503 milyon dolar döviz girdisi elde edilmiştir.

2012-2013 sezonu ise 10 Ağustos tarihinde alınan son rapora göre tescilde 315 bin tonu geçmiş ihracatta da 214 bin ton civarlarında olan bu sene de yine 504 milyon dolar gelir elde edilmiştir. Sezon 31 ağustosta tamamlanacağından kalan günlerde eklenecek rakamlarla çekirdeksiz kuru üzüm ihracatı bu yılda geliştiği şimdiden söylenebilir.” şeklinde kaydetti.

Özkasap’ın ardından konuşan Manisa Valisi Abdurrahman Savaş ise tarımsal sigortanın önemine değindi.

Vali Savaş, “Ekonomik sahip olduğumuz yer üstü yer altı kaynaklar coğrafi fiziki şartlar, insan unsuru var. Tarımda bizim kontrol edemediğimiz etkisini azaltmak için önlem alabildiğimiz engelleyemediğimiz şartlarda var. Bunun için sistem sigorta gibi bir unsuru ortaya çıkarmıştır.

Devletimiz kamu sigortasıyla çok önemli bir katkı vermek suretiyle üreticinin kendisinden kaynaklanmayan tamamen tarım şartlarının sonucu ortaya çıkan hasarı bir şekilde önlemek için bir mekanizma geliştirilmiştir. Bu konuda çok kötü değiliz. Bunu en azami seviyeye taşıyıncaya kadar yapılan bir husus. Ziraat odaları, borsamız, üretici birlikleri, tarım teşkilatı, valilik ve kaymakamlık en önemli desteği sağlayacak konumdadır. Sizlerden bu desteği özellikle istirham ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Karaoğlanlı Kasabası’ndan Fikret Yalçın tarafından borsaya getirilen 90 kilo çekirdeksiz kuru üzüm açık arttırmayla satıldı. 15 liradan açılan açık arttırma en yüksek teklif olan 110 liraya Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap’a satıldı.



Manisa'da binlerce sürücü bilgilendirildi

Turgutlu Belediyesinde bayramlaşma sevinci yaşandı

Manisa'da resmi bayramlaşma töreni yapıldı

Salihli’de kurban kesimini uygulamalı öğrendiler

Depremde panik atak geçiren 14 yaşındaki çocuk hastanede hayatını kaybetti

Yunusemre'de ibadethaneler Kurban Bayramı için hazırlanıyor

O MUHTAR YİNE ADAY!

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Coşkusu Saruhanlı’da Yaşandı!

Manisa’da Gençlik Haftası ve 19 Mayıs coşkusu başladı

Başkan Ekrem Cıllı Dünya Ebeler Günü'nü Kutladı

Eski Manisa Milletvekili Abdullah Akarsu son yolculuğuna uğurlandı

Gazi olduğunu cenazesinde öğrendiler

Şırnak'ta kalp krizi sonucu vefat eden uzman çavuş son yolculuğuna uğurlandı

Büyükşehir’den don zararına uğrayan üreticilere destek

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Manisa'da gökyüzünü balonlar renklendirdi

Vali Özkan makamını devretti

23 Nisan okullarda da coşkuyla kutlandı

Demirci’yi çocuk sesleri şenlendirdi

Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Güncel 15.08.2013 14:18:45 415 0

Tarih: 15.08.2013 14:18
Haberi Sesli Oku
5.06.2025 12:13:00