MANİSA CANLI HAYVAN BORSASI’NDA SATIŞLAR BAŞLADI
MANİSA - Manisa Canlı Hayvan Borsası’nda görücüye çıkan kurbanlıklar alıcıları bekliyor.
Kurban Bayramı’na iki hafta kala Manisa Canlı Hayvan Borsa’sında da hareketlilik başladı. Bu yıl fiyatların değişmemesi müşterinin pazara olan ilgisini de arttırıyor.
Küçükbaş hayvanda 450-500 lira, büyükbaş hayvanda ise 2 bin 500-8 bin lira civarında seyreden fiyatlar için satışların yüksek olduğunu söyleyen bazı pazar esnafı, böyle gitmesi durumunda bayrama kısa bir süre kala hayvanların tamamının satılacağını belirtti.
Geçen yıl ithal hayvan nedeniyle işlerinin kötü gittiğini belirten hayvan üreticisi Muhsin Yılmaz, “Kamyon paralarımızı ödeyemedik. Bu sene yarı yarıya mallarımızı sattık. Bu sene umutluyuz. Sayın Başbakanımız ithal etin önünü bu yıl kesti. Geçen senenin öcünü bu sene almayı düşünüyoruz. Saman bu sene 800 kuruş, arabaya 4 bin lira para verdik. Peronu da 2 bin liraya tuttum. Benim masrafım 15 bin lirayı buluyor. Ben bu malı 200 liradan, 300 liradan satarsam batarım. Ancak 500 liradan satmam gerekir ki evime ekmek götüreyim. Şu an pek bir hareketlilik yok gibi ancak ilerleyen günlerde hareketlilik başlayacaktır. Şu an hayvanlara 450-500 lira arası istiyoruz. Müşteri fiyatlar el yakıyor diyor. Ancak gerçekten biz de sıkıntı çekiyoruz. O malı buraya getirene kadar bir sürü masrafımız oluyor” dedi.
Bu yıl hayvan fiyatlarının kaliteye göre cazip olduğunu söyleyen vatandaşlar ise, “Fiyatlar gayet uygun görünüyor. Koyunları beğendik. Şimdiden almaya başlıyoruz” şeklinde konuştular.
Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurbanlık hayvanlarla ilgili açıklamalarda bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, “Kurbanlık hayvan alınırken Veteriner Sağlık Raporu veya Menşe Şahadetnamesi olmayan, küpesiz veya Büyükbaş Hayvan Kimlik Kartsız, çok zayıf olan, gebe olan, yeni doğum yapmış olan, yüksek ateşli, çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, kılları mat ve karışık, bakışları vede dış görünümü canlı olmayan salyasında ve gözünde akıntı bulunan, pis kokulu, ishali olan, öksürük, nefes darlığı ve burun akıntısı olan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan, yara, şişlik ve ödemi bulunan hayvanların satın alınmaması gerekmektedir” dedi.
Kurban kesim yerleri konusunda da bilgiler veren Çebi, “Hayvan kesimleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan ruhsat almış mezbaha ve kombinalar ile İl Kurban Hizmetleri Komisyonu'nca belirlenen geçici kesim yerlerinde yapılmalıdır” dedi.
Haber Merkezi