MANİSA - Manisa Genç İşadamları Derneği Başkanı Ömer Geriter, ekonomiyle ilgilenen herkesin yakından takip ettiği Bitcoin ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Başkan Geriter, ?Bitcoin güvenilir bir para birimi değil? dedi. 
Sanal para birimi olan Bitcoin ile ilgili açıklama yapan Manisa Genç İşadamları Derneği Başkanı Ömer Geriter, ekonomi piyasasını sarsan sistemin yatırım için güvenilir olmadığını söyledi.
Bitcoin´in oluşma aşamasından bahseden MAGİAD Başkanı Ömer Geriter, ?Son günlerde birçok yerde konuşulmaya başlanan fakat kime sorsanız net olarak ne olduğunu bilmedikleri yeni bir ekonomik terim üzerine görüşlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Nedir bu Bitcoin? Satoshi Nakamoto takma ismini kullanarak 2009 yılında bir kişi ya da bir gurup tarafından hayatımıza dahil olan bir sanal para birimi ortaya çıktı. Bu para birimi bilinenin aksine herhangi bir karşılığı olmayan ve hiç bir devlet ya da resmi kurum tarafından tanınmayan bir sanal oluşum olarak karşımızdaydı? dedi.
Ömer Geriter, ?Bitcoin dolandırıcılığını tam olarak anlayabilmemiz için günümüzde kullandığımız paranın bugünlere gelinceye kadar izlediği yolu bir kaç cümle ile anlatmak daha açıklayıcı olacaktır. Para, zaman içinde değerini saklayan, kolaylıkla fiyatlara dönüştürülebilen ve geniş kitleler tarafından kabul edilen bir ödeme aracıdır. Tarih boyunca pek çok farklı şey para olarak kullanılmıştır. Bunlardan bazıları altın ve gümüş olarak sayılabilir. Bu değerli metallerin para olarak kullanılması paradan beklenen birçok beklentiyi karşılama anlamında tatmin edici olmuştur. Bu metallerin elde edilmesi zordur. Dünya üzerinde sınırlı bir arzları vardır. Zamana karşı iyi dayanırlar. Kolaylıkla standartlaştırılmış madeni paralara bölünebilir ve daha küçük birimlere bölündüğünde değerini kaybetmez. Kısaca, para olarak kullanıldıklarında dayanıklılıkları, sınırlı oluşları, yüksek yenileme maliyetleri ve kolayca el değiştirebilmeleri değerli madenleri diğer maddelerden daha çekici kılmaktadır. Zaman ilerledikçe, altın ve gümüş ağır oldukları için bunları taşımak ve alışverişte bunları kullanmak yerine insanlar bunları bankaya yatırmak ve bunların sahipliğini gösterir belgelerle alışveriş yapmayı daha pratik buldular. İsteyen herkes bankaya gidip belgenin karşılığı olan altın ve gümüşü çekebilirdi. En sonunda altın ve gümüşün bağlı olduğu kağıt belge bu madenlerden bağımsız oldu. Aradaki bu bağ kopunca da günümüzde kullanılan para ortaya çıkmış oldu. İtibari para madde olarak değersizdir, fakat bu paranın değerli bir maden olarak karşılığının olduğunu bildiğimiz için ve toplum olarak ona değer yüklediğimiz için değeri vardır. Bir başka anlatımla devletler dolaşıma para sokabilmek için bir karşılık göstermek durumundadır. Yani para basabilmek için basılacak paranın karşılığı olan miktarda altın rezervinizin olması gerekmektedir? diye konuştu.

?Bitcoin ve kripto paralar güvenli değil?
Bitcoin ve kripto paraların güvenli olmadığını dile getiren Ömer Geriter, ?Esas konumuza dönecek olursak; yukarıda anlatmaya çalıştığım para olgusu ile Bitcoin arasında sizlerinde gördüğü gibi örtüşen herhangi bir ortak payda bulunmamaktadır. Bu sebeple Bitcoin ve türevi olan diğer kripto paralar asla güvenli bir ödeme aracı olamayacaklardır. Hatta bu sanal paraların ödeme aracı olarak kullanıldığını duymak bile nasıl bir düzensizliğin, ekonomik kaosun ve kayıt dışı işlemler silsilesinin başlangıcı olabileceğini düşündürmektedir? diye konuştu.

"İllegal olduğu yönünde bildiriler yayınlandı"
"Bitcoin güvenilir bir para birimi değildir çünkü herhangi bir değerli maden karşılığı söz konusu değildir? diyen Başkn Geriter, ?Bu sanal paraların bir kaç iyi bilgisayarla ve ekran kartıyla üretilebildiği ve sanal piyasa sürülebildiği iddia edilmektedir. Para basımları devlet güvencesinde ve bu devletlerin merkez bankalarınca gerçekleştirilmektedir. Fakat şu ana kadar Bitcoin üretimini destekleyen herhangi bir resmi mekanizma söz konusu değildir. Aksine bu yaratılmaya çalışılan sanal para biriminin illegal olduğu yönünde bir çok bildiri yayınlanmış durumdadır. Günümüz parası herkes tarafından kolaylıkla kullanılabilen ve elle tutulur gözle görünür niteliktedir. Fakat kripto paralar sanal ortam üzerinden işleyişini devam ettirebilmektedir. Bu paraların belirli internet siteleri üzerinden satın alınabildiği ve bu sitelerin satın aldığınız Bitcoinleri sizin için muhafaza ettiklerini iddia edilmektedir. Yani bitcoinlerinizi kaybetmeniz bir siber saldırı sonucunda ya da sağlayıcı web sitesinin kapanması ile gerçekleşebileceği gibi; ironik olarak düşünülecek olursa herhangi bir elektrik kesilmesi sonucu bile tüm yatırımlarınızdan olabilirsiniz. Bitcoin herhangi bir kayıt altında olmadığından her türlü illegal iş için ödeme aracı olarak kullanılabilme potansiyeline ve kayıt dışı bir ekonomi oluşması riskine sahiptir? şeklinde konuştu.

?Bitcoin dolandırıcılığına dikkat!?
MAGİAD Başkanı Ömer Geriter, Bitcoin dolandırıcılığına karşı uyarılar yaparak, ?Yukarıda anlattıklarımın dışında şu an Bitcoin dolandırıcılığı ile de karşı karşıya olduğumuzu tüm vatandaşlarımıza anlatmamız gerekir. Bitcoin sattıklarını iddia eden yurt dışı ve yurt içi birçok websitesi ve aracı kurum türemiş durumdadır. Normalin üzerinde getiri sağladığı düşünüldüğü için bilinçsiz yatırımcıya cazip gelen bu kripto paralar üzerinden dolandırılan vatandaşlarımız haklarını maalesef hiç bir hukuki mecrada arayamayacaklardır. Çünkü bu sistem şu an için hiç bir hukuk düzeni tarafından korunmamaktadır. Bunun dışında ikinci bir dolandırıcılık şekli ise bitcoin üretimi yapıldığını iddia ettikleri makineleri bilinçsiz vatandaşlarımıza satmak suretiyle gerçekleşmektedir. Kaba bir hesapla 1 ay açık kalan bir bilgisayar yaklaşık 4-5 dolar civarında bir bitcoin üretmektedir ve bu iş için harcanan aylık elektrik tüketimi dahi dikkate alındığında bu dolandırıcılık sistemini anlamak pek de zor olmayacaktır? dedi.

?Yatırım için daha güvenilir enstrümanlar seçin?
Yatırım için daha güvenilir yolların tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Manisa Genç İşadamları Derneği Başkanı Ömer Geriter açıklamasını şöyle tamamladı:
?Son olarak belirtmek isterim ki ülkemizde ve dünya üzerinde saadet zinciri adı altında birçok dolandırıcılık yöntemleri kullanılmaktadır. Gördüğümüz kadarıyla kripto paraların gidişatı da yeni bir ponzi şemasını bizlere çağrıştırmaktadır. Şemanın üst sırasındakilerin para kazanabilmeleri için bu piramidin daha fazla üyeye sahip olması ve eski sahiplerin ellerindeki ürünü daha fazla kazanç sağlayacağını düşünen bir sonraki yeni sahiplere satması mantığıyla işleyen bir sistemdir. Çok aşırı spekülatif harekete maruz kalan Bitcoin ve türevleri ise son kullanıcılarının elinde kalacak ve bir çok insanın ekonomik olarak batmasına sebep olacaktır. Vatandaşlarımızın daha güvenilir yatırım enstrümanlarını tercih etmeleri gerektiğini ve atalarımızın dediği gibi emeksiz yemek olmayacağını bir kez daha belirtmek isterim.?



Bülent Arınç: “Değer Erozyonu Türkiye’yi Bu Hâle Getirdi”

İzmir'de dine, Peygamber Efendimiz'e ve Atatürk'ün annesine hakaret eden kişi tutuklandı

Ekrem Başkan, Yeni Kavşak Projesi İçin İzmir'de

Doğal gazını yakmayarak komşudan geçinene kötü haber

İhmal edilen baca temizliği yangına neden oluyor

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nden üretimde rekor yıl

Açılan tapu davası 71 yıl sonra sonuçlandı

Başkan Kaplan'dan Arslan ailesine ziyaret

Zeyrek’ten katılımcı yönetim vurgusu ve imar planı müjdesi

Yenidoğan çetesiyle ilgili yeni gelişme: 13 hastane ve 3 şirkete kayyum atandı

Türk Sağlık Sen'den aile hekimleri ve çalışanlarına tam destek

Manisa'da 3 bin 500 yükümlü topluma kazandırılacak

Devriye görevinde fenalaşarak hayatını kaybeden polis memuruna son görev

Vali Özkan'dan Suriye'deki hapishaneden kurtarılarak vatanına kavuşturulan gencin ailesine ziyaret

Müdür Aktaş’tan vatan için can verenlere vefa: “Şehit emanetleri yalnız değil”

Duvarı kırıp 35 yıllık komşusunun eşyalarını çalmıştı, "Alkolün etkisindeydim" dedi

Manisa'da 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Paneli düzenlendi

Suriye’deki hapisten kurtarılan Saruhanlılı genci yurda giriş yaptı

Erdoğan'ı protesto edip tutuklanmıştı! Sena Eliküçük cezaevinde yaşadıklarını anlattı: Çıplak arama...

Sağlık birimlerinde 26 bin 673 sözleşmeli personel istihdam edilecek

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Güncel 18.12.2017 10:38:46 359 0

Tarih: 18.12.2017 10:38

Haberi Sesli Oku