Anahtar Kelimeler: Kuşburnu Mesudiye' geçim kaynağı

YAŞAM - Ordu'nun Mesudiye ilçesinde geçimini hayvancılık ve ormancılıktan sağlayan yöre halkının yeni geçim kaynağı, ormanlık ve çalılık alanlarda yetişen kuşburnu oldu.

Kuşburnu Mesudiye'nin yeni geçim kaynağı

Dağlardan gelen lezzet olarak bilinen ve daha çok Gümüşhane, Bayburt ve Erzincan'ın kırsal kesimlerinde yetişen kuşburnunun Ordu'daki rekoltesi yılda 100 tona kadar ulaştı.

Yöre halkı, ormanlık ve çalılık alanlardan bin bir emekle topladıkları kuşburnunu, yaş olarak kilogramı 7 ile 10 liradan fabrikalara satıyor.

Kış aylarında marmelat ve reçel olarak kahvaltı sofralarını süslemesinin yanı sıra çayı ve meyve suyu da yapılan kuşburnu, C vitamini açısından zenginliğiyle dikkati çekiyor.

Büyük bölümü geleneksel yöntemlerle işlenen ve genellikle kışın tüketilen kuşburnu için bölgede kapama bahçeleri kurulması hedefleniyor.

"1 ton kuşburnunu işleyip satışa sunacağız"

Mesudiye Belediye Başkanı İsa Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuşburnunun son yıllarda ilçe halkının yeni geçim kaynağı olduğunu söyledi.

Belediye olarak kuşburnu üretimi için çalışmalar başlattıklarını belirten Gül, "Bu noktada Büyükşehir Belediyemiz ile yürüttüğümüz proje kapsamında ilk olarak vatandaşlarımızdan 1 ton kuşburnu aldık. Bu ürünü işledikten sonra satışa sunacağız. Böylelikle hem getirilen ürünü değerlendireceğiz hem de üretimi teşvik edeceğiz." diye konuştu.

Bazı vatandaşların kuşburnunu kendi işleyerek pekmez, reçel ve marmelat yaptığını aktaran Gül, bunların kilogramının pazarda 30 ile 40 lira arasında satıldığını vurguladı.

"Kuşburnu yetiştiriciliğini geliştirmek istiyoruz"

İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz da kentte üretilen tüm meyveleri değerlendirerek ekonomiye katkı sağlamak istediklerini belirterek, bunlardan birisinin ise kuşburnu olduğunu söyledi.

Kuşburnunun oldukça önemli bir meyve olduğunu dile getiren Yılmaz, "Özellikle antioksidan özelliğinin bulunması ve C vitamini yönünden zengin olması kuşburnu meyvesini bizim için daha da önemli hale getiriyor." dedi.

Yılmaz, kuşburnunun özellikle Mesudiye ilçesinde doğal olarak yetiştiğini, bunun yanı sıra ilçedeki bir mahallede kapama bahçede üretiminin yapıldığını ifade ederek, "İlimizde daha fazla kapama bahçe oluşturmak suretiyle kuşburnu yetiştiriciliğini geliştirmek istiyoruz." ifadesini kullandı.



Saruhanlı'da vefat..

Saruhanlı'da vefat...

SARUHANLI’NIN ALTIN ÇOCUKLARI FİNALLERDE

Saruhanlı'da vefat...

Bir Dize Bir Ezgi – Şiir ve Müzik Buluşması Saruhanlı Serdar Yaralı Kültür Merkezi’nde Gerçekleşti

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı eTwinning 2. Uygulamalı Çalıştayı Gerçekleştirildi

SARUHANLI YEDİ EYLÜL ORTAOKULU BADMİNTON YILDIZ KIZ TAKIMI MANİSA İL ŞAMPİYONU!

Başkan Cengiz'den Başkan Cıllı'ya ziyaret

Uykudaki eşinin boğazını keserek öldürmüştü! İlk ifadesi ortaya çıktı: Kanlı bıçağı yıkayıp bulaşıklığa koymuş

Saruhanlı’da Şehit Ailesine Vefa O Odada Duygusal Anlar

Manisa’da kan donduran olay! 83 yaşındaki cani koca eşini uyurken öldürdü

SARUHANLI’DA VEFAT…

Mütevelli Mahallesi’nde Üreticilere Bitki Koruma Eğitimi

Kolcu Home Design & Yapı Saruhanlı’da Hizmete Açıldı

GÖRDES ESNAF VE SANATKÂRLAR ODASI’DA TANER BATUR GÜVEN TAZELEDİ

Saruhanlı Almış Şentürk MTAL “Okulum Temiz Belgesi”ni Gururla Aldı

SARUHANLI İÇİN METEOROLOJİK UYARI Kuvvetli Gök Gürültülü Sağanak Yağış Bekleniyor

Manisa'da aşırı yağmurlardan istinat duvarı çöktü: 1 ölü

Saruhanlı’da Taşkın Riskine Karşı Önlem: Tahliye Kanalında Temizlik Çalışmaları Başlatıldı

Her Gün Birincilik! Saruhanlı’dan Badminton’da Büyük Gurur

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Yaşam 1.10.2019 08:39:00 1740 0
Tarih: 01.10.2019 08:39 Güncelleme: 01.10.2019 08:39
Haberi Sesli Oku