Anahtar Kelimeler: 0

Domatesler Elde Kaldı…

AVRUPA BU YIL DOMATES YEMİYOR

 

HALİTPAŞA - Saruhanlı İlçesinde üretilen tonlarca kurutulmuş domates, Avrupa ülkelerinden talep olmadığı için soğuk hava depolarında bekliyor.

 

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, Avrupa ülkelerinden kurutulmuş domatese bu yıl fazla talep olmadığını, ürünün kilogram fiyatının 7 liradan 3 liraya kadar düştüğünü belirtti.

 

İhracatçı firmalara ait tonlarca ürünün soğuk hava depolarında beklediğini dile getiren Okur, iç piyasada tüketimi olmayan bu ürüne bir süre daha alıcı çıkmazsa durumun daha da vahim hale geleceğini kaydetti.

 

Saruhanlı’da 8 yıldan bu yana her yıl 50 bin dekar alanda domates üretimi yapıldığını ifade eden Okur, bu ürünün sofralık, salçalık ve kurutmalık olarak 3 farklı sektörde değerlendirildiğini kaydetti.

 

Üreticilerin daha iyi getirisi olduğu için son yıllarda özellikle kurutulmuş domates üretimine yöneldiğini anlatan Okur, şöyle dedi;

 

“Domateslerden tuzla kurutulanları Almanya ve İtalya’ya, kükürtle kurutulanları ABD, Hollanda, Danimarka ve İsveç’e ihraç ediliyor. Özel ambalajla gönderilen kuru domatesler, o ülkelerin marketlerinde satıldığı gibi yemek ve ketçap yapımında da kullanılıyor. İlçemizden Avrupa’ya ortalama her yıl 2 ile 3 bin ton domates gidiyor.

 

Türkiye’nin yılda ihraç ettiği 25 bin ton kurutulmuş domatesin yüzde 45'i Balıkesir, Manisa, İzmir ve Aydın'dan yapılıyor. Ancak bu yıl büyük bir sıkıntı var. Avrupa’dan talep yok. Talep olmayınca fiyatlar yarı yarıya düştü. Kurutulduktan sonra çuvallara konulan tonlarca domates soğuk hava depolarında bekliyor. Ne olacağı belli değil, Avrupa ülkelerindeki kurutulmuş domates tüketiminin neden azaldığı da bilinmiyor. İnşallah bu sorun en kısa sürede çözüme kavuşur.”

 

Muammer Kökcüoğlu



Trafik kazası: 1 ölü

Yunusemre Belediyesi Esnaf Birimi’nden Bakkallar Odası’na Ziyaret

Tıra çarpan otomobilde 4 kişi yaralandı

Kula İlçe Emniyet Müdürlüğü suçlulara göz açtırmıyor

Avukatlardan cübbeyle araç tanıtımı yapan galericiye suç duyurusu

“BASININ SORUNLARINI ELBİRLİĞİ İLE ÇÖZECEĞİZ”

KÖPRÜBAŞI’NDA KASIM AYINDA ÇİLEK BEREKETİ

Saruhanlı'da vefat...

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a MCBÜ'de ‘Fahri Profesörlük' unvanı

Manisa TSO’dan yapısal reform vurgusu

Minik öğrencilere tasarruf ve tutumluluk eğitimi verildi

Salihli'de Galatasaray Taraftarlar Derneği açıldı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Türkiye olarak yeni bir eşikteyiz"

ESRA ÖZTÜRK BEN DEĞİL MÜZİK SOUNDUM DEĞİŞTİ

Pembe umut, güçlü dayanışma

Tali yoldan ana yola bağlanmak isteyen otomobil ile kamyonet çarpıştı; 1 ölü

Kamyon şarampole devrildi, sürücü mahsur kaldı

Yanan araç kullanılamaz hale geldi

AŞKLA AKM’NİN YOLUNU TUTTULAR

Metruk binada çıkan yangın korkuttu

Silahla patronuna saldırmıştı, 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 20.02.2013 18:26:25 637 0
Tarih: 20.02.2013 18:26 Güncelleme: 20.02.2013 18:26
Haberi Sesli Oku

Ekonomi

Ekonomi Haberleri