Tarih: 18.04.2013 17:40

Kuru Üzümün Başkenti Burası

Facebook Twitter Linked-in

“Kuru Üzümün Başkenti” İçin Tescil Başvurusu

KURU ÜZÜMDE BAŞKENT MÜCADELESİ

 

SARUHANLI - Saruhanlı Ziraat Odası Başkanlığı, “Kuru üzümün başkenti” diye anılan Saruhanlı’nın bu unvanının sadece ilçeye ait olması amacıyla ismin tescili için Türk Patent Enstitüsü’ne başvuruda bulundu.

 

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, Kardelen Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamada, 90 bin dekar bağ arazisinin bulunduğu ilçede her yıl ortalama 50 bin ton kuru üzüm üretildiğini belirtti.

 

Türkiye’de üretilip Dünya pazarına sunulan toplam kuru üzüm miktarının yüzde 15’inin Saruhanlı’dan karşılandığını ifade eden Okur, bu bakımdan ilçenin adının son yıllarda “kuru üzümün başkenti” diye anılmaya başladığını dile getirdi.

 

Saruhanlı için kullanılan bu unvanın üzüm üretimi yapılan diğer ilçeler tarafından da zaman zaman kullanıldığını fark ettiklerini anlatan Okur, bunun önüne geçmek ve bu unvanının sadece ilçeye ait olmasını sağlamak amacıyla Türk Patent Enstitüsü’ne tescil başvurusunda bulunduklarını kaydetti.

 

Saruhanlı ile özdeşleşen üzümün ilçenin en büyük gelir kaynağı olduğunu ve üreticisi için “altın değeri” taşıdığını anlatan Okur, şöyle konuştu;

 

“Ege bölgesi başta olmak üzere ülkemizin değişik yörelerinde değişik türlerde üzüm üretimi yapılıyor. Ancak ülkemizde tek çatı altında en fazla kuru üzümün üretildiği yerleşim birimi Saruhanlı’dır. Ayrıca ülkemizde bir dekar araziden en fazla üzümün elde edildiği bölge yine Saruhanlı’dır. Dünya pazarında en fazla değer gören Sultaniye cinsi çekirdeksiz kuru üzümün başkenti olmayı hak eden ilçe Saruhanlı’dır. Bu nedenle bu Saruhanlı’ya yakıştırılan bu sıfatın markalaşması için, bu ismin kullanım hakkının sadece ilçemize ait olması için Ziraat Odası olarak Türk Patent Enstitüsü’ne başvurumuzu yaptık.”

 

Başkan Okur, başvurularının en geç bir yıl içinde sonuçlanacağını, kendilerinden sonra aynı talep doğrultusunda yapılacak benzer başvuruların değerlendirmeye alınmayacağını öğrendiklerini söyledi.

 

Bu arada Saruhanlı Belediyesinin başvurusu üzerine ilçede üzümün tanıtımı için 8 yıldan bu yana düzenlenen “Altın Üzüm ve Kültür Festivali” ismi ile İlçenin sembolü haline gelen üzüme “altın üzüm” isminin verilmesi talebi Türk Patent Enstitüsü tarafından geçen yıl kabul edilerek markalaşmıştı.

 

Muammer Kökcüoğlu




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —