Tarih: 20.03.2013 18:11

Kuru Üzüm Toplantılara da Girdi

Facebook Twitter Linked-in

KURU ÜZÜM TOPLANTILARA DA GİRDİ

 

SARUHANLI – Saruhanlı’da üretilen Dünyaca ünlü Sultaniye cinsi çekirdeksiz kuru üzüm İlçedeki kamu kurumlarında gerçekleştirilen toplantı ve diğer etkinliklerde davetlilere ikram edilen menülerin en başında yer alıyor.

 

Saruhanlı Kaymakamı Kadir Sertel Otcu, İlçede göreve başladığı tarihten bu yana makamına gelen misafirlerine, alışılagelmiş ürünler yerine kuru üzüm ikram ediyor.

 

Kaymakam Otcu’nun talimat doğrultusunda, Kaymakamlık toplantı salonunda yapılan toplantı ve buna benzer programlarda da davetlilere cam kaseler içinde kuru üzüm servisi yapılıyor.

 

Kaymakam Otcu, konuyla ilgili Kardelen Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamada “Üzümün başkenti” olarak bilinen ilçede 85 bin dekar bağ alanı bulunduğunu, yılda ortalama 50-60 bin ton kuru üzüm üretildiğini kaydetti.

 

Türkiye’nin kuru üzüm üretimi ve ihracatında dünyada söz sahibi bir ülke olduğunu, ülke genelinde üretilen üzümün yüzde 15’inin de Saruhanlı’dan karşılandığını ifade eden Otcu şöyle dedi;

 

“İlçemizin en büyük gelir kaynağı olan ve yüzde 99’u ihracata giden kuru üzümün iç piyasada da tüketilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ancak ne yazık ki tüketimimiz çok az. Uzmanlardan edindiğimiz bilgilere göre ülkemizde kişi başına tüketilen yıllık kuru üzüm miktarı 250 gramı geçmiyor.

 

Üzüm insan sağlığı için çok faydalı bir ürün, İlçemizde üreticisi için altın değeri taşıyan bu ürüne bizlerde sahip çıkmalıyız. Bu bakımdan ilçede göreve başladığım 5 yıldan bu yana misafirlerime kuru üzüm ikram ediyorum. Bu konuda davetlilerden olumlu tepkiler alıyorum.”

 

 - Bu Ürüne Sahip Çıkmalıyız -

 

Devlet ve millet olarak ülkenin stratejik ürünü olan üzüme el birliğiyle sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Otcu, sözlerini şöyle tamamladı;

 

“Ülkemizde geçen yıl 214 bin 523 ton kuru üzüm ihracatı yapılmış. Kuru üzüm ihracatında dünya pazarının yüzde 49’una sahip bir ülkeyiz. Bu değeri elimizde tutabilmek için, bizimle yarış haline giren ülkelere fark atabilmek için ürünümüze sahip çıkmalı, iç ve dış piyasada tüketimi artıracak formüller geliştirmeliyiz. Bizler karınca kararınca küçük bir adım attık. İnşallah daha büyük adımlarla bunun devamı gelir.”

 

Muammer Kökcüoğlu




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —