Anahtar Kelimeler: 0

KURU ÜZÜM FİYATINDA DÜŞÜŞ

 

SARUHANLI – Saruhanlı’da üretimi yapılan Dünyaca ünlü Sultaniye cinci çekirdeksiz kuru üzümün kilogramı 2 ay önce 4 lira 20 kuruştan satılırken, bugün 3 lira 20 kuruşa satılıyor.

 

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, Kardelen muhabirine yaptığı açıklamada “Bu ülkede ne oldu da üzümün fiyatı bir ay içinde 1 lira düştü? Bunu anlamak mümkün değil” diye konuştu.

 

Başkan Okur, “üzümün başkenti” olarak bilinen İlçede bu yılki üzüm hasadının sonlarına gelindiğini, hasat edildikten sonra kurutulan üzümlerin satışının sürdüğünü belirtti.

 

Üzüm hasadının başladığı günlerde 4 lira’nın üzerinde olan kuru üzüm fiyatının bugün 3 lira 20 kuruşa düştüğünü ifade eden Okur, ürünün fiyatı üzerinde oyunlar oynandığını belirterek, bu işin aktörlerini sert sözlerle eleştirdi.

 

Kuru üzümde cefayı üreticinin, sefayı başkalarının sürdüğünü dile getiren Okur, şöyle dedi;

 

“Üzüm üreticisinin neşesi kalmadı. Bundan bir ay önce üzüm fiyatının iyi olmasının verdiği sevinçle hasada başlayan üretici bugün hüsran yaşıyor. Fiyat kilogramda 1 lira düştü. Bu 1 ton üzümde bin lira, 10 ton üzümde 10 bin lira eder. Bu para birkaç ay önce üreticinin cebine girerken, şimdi nereye gidiyor. Üreticinin alın terine, emeğine yazık değil mi? Fiyat üzerine oyunlar oynayanlara hakkımızı helal etmiyoruz. Çiftçinin hevesi kursağında kaldı, bu işin vebali büyük, kimse bunun hesabını veremez.”

 

Manisa Ziraat Odası olarak bu yıl 1 kilogram kuru üzümün maliyet fiyatını, 3 lira 52 kuruş olarak belirlediklerini anlatan Okur, bu şartlar altında üreticinin maliyetinde altında ürün sattığını ve zarar ettiğini savundu.

 

 - Açığa Ürün Dökmeyin -

 

Başkan Okur, üzüm fiyatının yükselmesinin, üreticinin açığa ürün dökmemesiyle mümkün olacağını belirterek, üreticilere açığa üzüm dökmemeleri için çağrıda bulundu.

 

Üzüm fiyatının düşmesinde, üreticinin peşinat almadan, ileriki günlerde oluşacak fiyata göre hesap kesmek üzere üzüm satması anlamına gelen “açığa dökme” olayının da etkili olduğunu savunan Okur,

 

“Üreticilerimiz ihtiyacı kadar ürün satsın. Piyasada üzüm azalınca, tüccar çiftçinin elindeki üzümü alabilmek için mutlaka fiyatı artıracak. Ancak biz ürettiğimiz ürünün hepsini götürür tüccarın kucağına dökersek, kendimiz kaybederiz. Bunun için üreticilerimiz fiyatın yükselmesini istiyorsa açığa üzüm dökmesin, ihtiyacı kadar satsın” dedi.

 

Muammer Kökcüoğlu



Saruhanlı’da 12. Sınıf Öğrencileri İçin Anlamlı İftar Buluşması

Saruhanlı’da Engel Tanımayan Şampiyon: Muhammed Emin Çiftçi İl Birincisi Oldu

Saruhanlı’da Vefat…

Belen Yolu Projesinde Önemli Adım: 1,6 Milyar TL’lik Sözleşme İmzalandı

İstiklal Marşı’nın Kabulünün 105. Yılı Saruhanlı’da Coşkuyla Anıldı

DÜNYA BÖBREK GÜNÜ: SAĞLIKLI BÖBREKLER, SAĞLIKLI BİR YAŞAM

Saruhanlı Belediye Başkanı Ekrem Cıllı’dan 12 Mart Mesajı

Mütevellili Mahallesi’nde 1500 Kişilik İftar Sofrası Kuruldu

Başkan Cıllı’dan 8 Mart’ta Kadınlara Anlamlı Jest

Saruhanlı Devlet Hastanesi’nde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlandı

Saruhanlı’da Yeni Devlet Hastanesinin Yapımına Başlandı

Manisa'da hissedilen bir deprem meydana geldi

Saruhanlı'da vefat...

Büyükşehir’den Saruhanlıya 22 milyon TL’lik yatırım... Çalışmalar başladı

Saruhanlı’da dere temizliği başladı... Koku ve sinek sorunu sona erecek

İmamoğlu’nun mektubu Saruhanlı’da okundu

Koldere’de Gönülleri Isıtan İftar Buluşması

SARUHANLI DEVLET HASTANESİ’NDE “GEBE OKULU”NDAN MEZUNİYET SEVİNCİ

SARUHANLI’DAN PALETLİ YÜZMEDE MADALYA YAĞMURU

PRESTİJ CADDELERİ IŞIL IŞIL OLDU

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
11.09.2012 18:13:20 848 0
Tarih: 11.09.2012 18:13 Güncelleme: 11.09.2012 18:13
Haberi Sesli Oku