Haberi Sesli Oku
  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,47% -0,02
  • EURO

    36,21% 0,61
  • GRAM ALTIN

    2956,62% -1,61
  • Ç. ALTIN

    5031,94% 0,00

Kuru Üzüm Fiyatı Neden Düştü

Kuru Üzüm Fiyatı Neden Düştü

MANİSA - Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, "2013 hasat sezonu başında 5 bin 700 liraya kadar çıkan kuru üzüm fiyatları serbest bölgedeki ihracatçıların bazı uygulamalarından dolayı 4 bin 200 TL’ye kadar düşmüştür." dedi.

Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, "2013 hasat sezonu başında 5 bin 700 liraya kadar çıkan kuru üzüm fiyatları serbest bölgedeki ihracatçıların bazı uygulamalarından dolayı 4 bin 200 TL’ye kadar düşmüştür." dedi.

Manisa Ziraat Odası, ilçe oda başkanlarının katılımıyla basın toplantısı düzenledi.

Düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, 2013 yılında iklim koşulları nedeniyle rekoltenin düşük olduğunu belirterek,

"2013 yılında olumsuz iklim şartları dolayısıyla düşük gerçekleşen üzüm rekoltesi, Serbest Ekonomik model içerisinde uygulanan Dahili İşletme Rejimi (DIR) ile Mersin Serbest Bölgesinde, bazı ihracatçılarımızın yapmış olduğu uygulamalar neticesinde marka ve ekonomik değeri düşürülmek istenmektedir. Üreticilerimizin, sivil toplum örgütlerimizin ve basınımızın konuyu gündeme taşımalarıyla birlikte, özellikle Manisa Milletvekillerimizin yoğun gayretleri ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Hayati Yazıcı’nın girişimleri neticesinde Serbest Bölgede usulsüz işlerin yapılmasının önüne geçilmiştir. 2013 hasat sezonu başında 5 bin 700 liraya kadar çıkan kuru üzüm fiyatları serbest bölgedeki bu uygulamadan dolayı 4 bin 200 liraya kadar düşmüştür. Ayrıca dolar kurları yükselmesine rağmen çiftçisini ve ülke ekonomisini düşünmeden Alivre satış yapan bazı ihracatçılarımız bu sürece katkı vermişlerdir." dedi.

Başkan Sorman ayrıca gözlerde erken uyanma, don ve dolu gibi afetlere karşı Tarsim Tarım Sigortası yaptırmaya davet etti.

"Ürününe sahip çık. Teşkilatına sahip çık. Ülkene sahip çık" sloganıyla hazırlanan kampanya kapsamında üreticilerin ürünlerini stoklamalarını tavsiye eden Başkan Sorman, 2013 sezonuna sıfır stokla girildiğini söyledi.

Başkan Sorman, "2013 üretiminin düşük gerçekleşmesi sebebi ile sezon başındaki oluşan 5 bin 700 liralık fiyatı daha da yukarılara çekmek yine siz aziz üreticilerimizin elindedir. 2014 sezonu üretiminin meçhul olduğu bu dönemde üreticilerimiz ellerindeki mala iyi sahip çıkmaları ve piyasaya dengeli mal arz etmeleri gerekmektedir." dedi.

"ÇİFTÇİNİN PSİKOLOJİSİNİ BOZUYORLAR"

İhracat yüklemelerinin yoğunlukta olduğu aylarda üreticilerin ellerindeki ürünü dengeli bir şekilde piyasaya vermelerini tavsiye eden Sorman, "Sezon başından beri bazı ihracatçıların ve işletmelerin depoları boş olmasına rağmen aldıkları ürünleri işletmelerinin önüne yığarak ellerinde ürün varmış gibi, çiftçinin maneviyatını ve psikolojisini bozacak, tutum sergiledikleri içinde olduklarını aşikarca tarafımızdan gözlemlenmektedir. Yarın bu tutum içerisinde bulunan ihracatçılarımız, üzümü artık Ahmet, Mehmet’ten değil de Hans’dan ve John’dan da alamayacaklarını iyi bilsinler. Üretici elindeki toprağı kaybettiği zaman, uluslararası firmalar bu topraklarda kendi ülkesinin işsizlerini ve teknolojik yeniliklerini birlikte istihdam edip direk ihracat yolunu açacaklardır. Bugün bu uluslararası firmalara çalışan ihracatçılarımız da o gün kendileri de piyasadan çekilmek mecburiyetinde kalacaktır. Yaşamaları için, bu üreticiyi yaşatmak mecburiyetindedirler." şeklinde kaydetti.

"TÜRK ÜZÜMÜ PİYASA KAYBEDİYOR"

Alivre satış yapan ve haksız rekabete yol açan ihracatçıların hem üreticilere hem de ülke ekonomisine zarar verdiğini sözlerine ekleyen Sorman, "Özellikle Serbest Bölgelerde, İran gibi ülkelerin üzümlerini, Türk üzümü ile karıştırıp ihraç etmeleri Türk üzümünün dünya üzüm ihracatında yüzde 50`lik paya sahip iken Uluslararası piyasada marka ve ekonomik değerini kaybetmesine sebep vermektedirler. Ayrıca, Alivre satışlar neticesinde, dürüst ihracatçılarımızın mağdur olduğu gibi, ülke ekonomisi de döviz kaybına ve dış ticaret açığının büyümesine sebebiyet vermektedir. Mersin Serbest Bölgede denetimi gerçekleştiren Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Hayati Yazıcı ve bu işlemin gerçekleşmesi için Sayın Milletvekillerimize ve basınımıza katkı ve gayretlerinden dolayı huzurunuzda teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

Sorman sözlerinin sonunda hem ihracatçılara hem de üreticilere çağrıda bulunarak, "Aklın yolu birdir; gelin hep beraber bu ülkede stok müessesi veya müdahale kurumunu oluşturalım." dedi.



ASAYIŞ


POLİTİKA


SON DAKİKA


MEDYA


Foto Galeri Tümü


TÜM HABERLER


Yükleniyor