Anahtar Kelimeler: 0

KURBANLARINIZI VETERİNER KONTROLÜNDE KESİN

 

MANİSA - Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülgen Zeki Ok, Kurban Bayramı'nda veteriner kontrolü olmaksızın gerçekleşen hayvan kesimlerine dikkat edilmesini gerektiğini belirtti.

 

Aynı zamanda Türkiye Mikrobiyoloji Cemiyeti Parazitoloji Çalışma Grubu Başkanı da olan Prof. Dr. Ülgen Zeki Ok, yaptığı yazılı açıklamada, Kurban Bayramı'nda veteriner hekim kontrolü olmaksızın gerçekleşen hayvan kesimlerinin Türkiye'de sık görülen ve insanların ölümüyle sonuçlanabilen kist hidatik (kistik ekinokokkoz) adlı enfeksiyon hastalığının yayılmasında en önemli etkenlerden birisi olduğunu bildirdi.

 

Kurban ibadetini yerine getireceklerin farkında olmadan insanların ölümüne sebep olmamaları için, kestikleri kurbanın kullanmadıkları iç organlarını mutlaka kaynatarak veya yakarak imha etmeleri veya köpeklerin kesinlikle ulaşamayacağı biçimde derine gömmeleri gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Ok, şunları kaydetti:

 

"Türkiye'deki koyun ve sığırlar, başta karaciğer ve akciğerlerinde olmak üzere çeşitli organlarında yaygın olarak parazitin larvalarını taşıyorlar. Kesilen hayvanların içi sıvı dolu kistli iç organları köpekler tarafından yendiğinde köpeklerin bağırsaklarında küçük kurtçuklar gelişiyor ve köpeğin dışkısıyla dış ortama, insanlar için çok tehlikeli parazit yumurtaları atılıyor. İnsanlar, özellikle de çocuklar, bu yumurtaları kirli ellerle, marul veya çilek gibi çiğ besinlerle veya sularla aldığında, ölümcül olabilen enfeksiyon gelişebiliyor. Yapılan araştırmalar, Türkiye'de yaklaşık her 200 kişiden birinde bu kist hidatik enfeksiyonun var olduğunu gösteriyor ki bu oran çok yüksek."

 

Haber Merkezi



Saruhanlı Jandarmadan tefecilere operasyon: 5 gözaltı

Korkunç olay! Kızını ve torununu öldürdü

Köprü altında cansız bedeni bulunmuştu! Döverek öldürüldüğü ortaya çıktı

Bıçaklı kavga: 1 ölü

Öz kızına cinsel istismarda bulunan baba yakalandı

Kendi evini ve araçlarını yakıp, olan biteni böyle izlemiş

Haber alınamayan şahıs evinde silahla vurulmuş halde bulundu

Develi’de traktör hırsızlığı

Kula’da art arda üç yangın

Cesedi 3 gün sonra asansör boşluğunda bulundu

Haber alınamayan şahsın cansız bedeni denizde bulundu

Başından vurulmuş halde ölü olarak bulundu

Halitpaşa’da ekili alanda yangın çıktı

Alaşehir'de zirai alanda yangın

Oğlunu öldürdü, kendini tuvalete kilitledi

Alaşehir’de uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

İzmir’de cinayet işledi, Manisa’da jandarmadan kaçamadı

Manisa'da jandarmadan PKK terör örgütüne operasyon: 3 kişi tutuklandı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Gündem 24.10.2012 16:41:13 309 0

Tarih: 24.10.2012 16:41

Haberi Sesli Oku