SARUHANLI - Eti yenen hayvanlar, “Bismillâhi Allâhü Ekber” denilerek kesilirse, etinin yenilmesi helâl olur. Boğazından kesilmek sûretiyle de necis (pis) olan kanından temizlenmiş olur.
Kurban, Hz. Allâh’ın, kullarına ziyafetidir. Kurban kesmek, Allah (c.c.) yolunda bir fedâkârlıktır, Allâhü Teâlâ’nın verdiği nimetlere bir şükürdür. Ayrıca sevap kazanmaya ve Allâh’a yakınlığa vesiledir, belalara karşı da bir kalkandır.
Dünyanın her tarafında her gün yüz binlerce hayvan kesiliyor. Fakat bunlardan yalnız maddî imkânı olanlar istifade edebiliyor. Kurban bayramındaki etlerden ve derilerden, fakirler de istifade etmektedir. Şahsın menfaati yerine de cemiyet menfaati gözetiliyor. Kurban kesmek, İslâm’ın insanî ve ictimâî büyük bir fedâkârlığıdır.
Kurban Bayramı, kesilen hayvan sayısını çok arttırmış olmaz. Çünkü kasaplar, Kurban Bayramı günlerinde et satamayacağından, kesecekleri hayvan sayısı azalır.
Kendi zevkleri için her gün on binlerce hayvanın kesilmesini çok görmeyenlerin, senede bir kere Allah için ve insanların da faydasına olan kurban kesilmesini çok görmeleri insaflı bir tavır değildir.
Hulâsa kurban; dînî, ahlâkî, ictimâî birtakım hikmetler ve maslahatlar için emredilmiştir.
KURBAN ETİNİN TAKSÎMİ
Kurban etinin üçe taksîmi müstehâbdır:
Üçte biri, sadaka olarak verilir. Üçte biri, akraba ve dostlara hediye edilir veya ziyafet verilir. Üçte biri de nafakaları (geçimleri), üzerine vacip olan kimselere yedirilir.
Kurban etinin bir kısmını hediye etmek veya etin tamamını bağışlamak câizdir.
Kurban kesen, ihtiyaç sahibi ise kurbanın tamamını ev halkına yedirmesi daha faziletli ve müstehâbdır.
KAYNAK: Fazilet Takvimi