HABER MERKEZİ - Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Tuğçe Ünlüdağ, Kurban Bayramı`nda kesilen etlerin korunması ve saklanmasının insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Dyt. Ünlüdağ, Kurban Bayramı öncesi sağlıklı beslenme ve kurban etlerini saklama koşulları hakkında önerilerde bulundu. Etlerin kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinler olduğuna dikkat çeken Ünlüdağ, "Kesilen etlerin korunması ve saklanması insan sağlığı açısından çok önemlidir. Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı mikroorganizmalar için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır" dedi.

KURBAN BAYRAMI`NDA SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ

Kurban Bayramı`nın beslenmede büyük değişikliklere neden olduğunu da belirten Dyt. Ünlüdağ, "Bayram telaşı ve ziyaretleri nedeniyle öğün düzeni değişir ve kırmızı et tüketimi artar. Beslenme düzeninde oluşan bu değişikliklere uygun tedbirler alınmazsa sindirim güçlüğü, mide ağrısı, bulantı, kabızlık, reflü gibi sindirim sistemi sorunlarının yanında kalp çarpıntısı, tansiyon yükselmesi ve besin zehirlenmesi görülme sıklığı da artar" ifadelerini kaydetti.

Kurban Bayramı`nda hafif bir kahvaltı ile güne başlanması gerektiğini dile getiren Ünlüdağ, "Bayram telaşı nedeniyle genellikle kahvaltı öğünü atlanır. Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğu unutulmamalıdır. Kahvaltı yapmak için yeterli zaman yoksa 1 su bardağı süt içilebilir veya 1 avuç kuruyemiş tüketilebilir. Az az, sık sık yenilmelidir. 4 saatten uzun süre aç kalmayın. Bayram süresince 10-14 bardak su içmeye özen gösterin. Etle yapılan yemeklere ayrıca yağ ilave edilmemelidir. Öğünlerde aşırı besin tüketmemeye gayret edin. Bir öğünde belirli bir besin grubunu fazla tükettiyseniz bir sonraki öğünde o besin grubunda olan yiyeceği daha az tüketin. Her şeye rağmen hakkınız olandan daha fazlasını yediğinizi düşünürseniz üzülmeyin, bunun telafisini tempolu bir yürüyüş yaparak veya ev içindeki hareketliliğinizi arttırarak yapabilirsiniz. Önemli olan bu durumun sürekli olmamasıdır" dedi.



Büyükşehir’den don zararına uğrayan üreticilere destek

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Manisa'da gökyüzünü balonlar renklendirdi

Vali Özkan makamını devretti

23 Nisan okullarda da coşkuyla kutlandı

Demirci’yi çocuk sesleri şenlendirdi

Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

Kaymakam Acar, dondan etkilenen bağları inceledi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 30.09.2014 12:26:26 513 0

Tarih: 30.09.2014 12:26
Haberi Sesli Oku
26.04.2025 09:13:00