BAYRAM SOFRANIZDA ETE SEBZE EŞLİK ETSİN

SAĞLIK - Bayramlar bütün ailemizi ve sevdiklerimizi bir arada buluşturan sofralarda daha keyifli geçiyor. Ancak ağzınızın tadının kaçmasını istemiyorsanız sofranızda sağlıklı seçimler yapmanız da şart. Bayram günlerinde de tıpkı normal zamanlarda olduğu gibi öğünlerde porsiyon kontrolü ve dengeye dikkat etmek gerektiğini hatırlatan Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz Duman, sağlıklı bir bayram sofrasının sırlarını şöyle anlatıyor:

Kurban Bayramı´nda artan et ve tatlı tüketimi birçok sağlık sorununa da davetiye çıkarıyor. Gün içinde birden fazla kez et tüketmek hem sindirim sistemini hem de kalp-damar sağlığını olumsuz etkileyebiliyor. Hayvansal kaynaklı proteinlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriklerinin fazla olması sebebiyle bu besinlerin kontrollü tüketilmesi gerekiyor. Bayram ziyaretlerinde tatlı, şeker ve çikolatanın fazla tüketilmesi de kan şekerinde ani artışlara yol açarak özellikle kronik hastalıkları olan kişilerde sorunlara neden oluyor. Bu nedenle sadece bayram günlerinde değil her zaman dengeli ve doğru beslenmek şart. 

ETLER KENDİ YAĞINDA PİŞİRİLMELİ

Bayram sofralarının vazgeçilmezi kurban etlerini tek başına değil sebzelerle birlikte tüketilmesi besin öğelerinin dengeli olarak kullanılmasına yardımcı olur. Kurban etleri öğle öğününde tüketilmeli, akşam öğününde ise posa içeriği yüksek sebze ve kurubaklagiller tercih edilmelidir. Etler besin öğelerini kaybetmemeleri için kızartma ve yağda kavurma gibi yöntemler yerine haşlanarak, ızgarada ya da fırında pişirilmelidir. Ayrıca fazla yağ alımını önlemek için dışardan yağ eklenmemeli, etler kendi yağıyla pişirilmeli ve vitamin mineral kayıplarını önlemek için pişirme suyu da dökülmemelidir. Fazla tatlı ve çikolata tüketiminden kaçınılmalıdır. Hamur ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar, meyve veya meyve tatlılar tercih edilmelidir. Çay, kahve ve gazlı içeceklerin miktarı da mutlaka sınırlandırılmalıdır. Gün içinde su ihtiyacı çay, kahve, meyve suları ve diğer içeceklerle karşılanmamalı, sıvı tüketiminin 2-2,5 litresini yalnızca su oluşturmalıdır.

YEMEDEN ÖNCE 1 GÜN BEKLETİLMELİ

Kurban etleri kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir çünkü taze etin pişmesi ve sindirimi zordur. Etin olgunlaşması ve kalitesinin istenilen düzeye ulaşması için sığırlarda 12-24 saat, koyunlarda 8-12 saat geçmesi gerekir. Yeni kesilmiş hayvanlardaki sertlik, pişirme ve sindirimde zorluğa neden olur. Özelllikle mide ve bağırsak hastalıkları olan kişilerin bu konuda daha dikkatli olmalıdır. Kesilen etin buzdolabında 1 gün bekletilmesi pişirmeye ve sindirime hazır hale gelmesini sağlar. 

ET KÜÇÜK PARÇALAR HALİNDE SAKLANMALI

Kurban etlerinin mutlaka uygun koşullarda saklanması şart. Etlerin daha sonrası için hem tüketim hem mikrobiyal açıdan büyük parçalar şeklinde saklanması sakıncalıdır. Kurban etleri yağları alındıktan sonra küçük parçalara ayrılmalı ve saklama kapları içinde buzdolabının dondurucu bölümünde saklanmalıdır. Etler buzlukta -2 santigrat derece 1-2 hafta ve derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede 3-6 ay muhafaza edilebilir. Etler tüketileceği zaman çözdürülmeli ve hemen tüketilmeli, çözdürülen et bir daha dondurulmamalıdır. Etlerin uygun koşullarda çözdürülmesi de çok önemli. Etler, derin dondurucu ve buzluktan çıkarıldıktan sonra oda sıcaklığında ya da sıcak su içinde değil, buzdolabının alt kısmında diğer besinlerle temastan kaçınarak çözdürülmelidir.

MİDE VE HAZIM PROBLEMLERİNİ ÖNLEMEK İÇİN

  • Bir öğünde fazla miktarda yemek yerine tüketimi gün içine dağıtarak 3 ana öğün şeklinde yapılmalı.
  • Tüketilecek etler düşük ısıda ve yavaş pişirilmeli.
  • Etlerin yanında mutlaka çiğ sebze içeren salatalar tüketilmeli, gün içinde de bol miktarda taze sebze yenmeli.
  • Yemeklerle birlikte asitli ve gazlı içecekler yerine yoğurt ya da ayran tüketilmeli.
  • Meyveler kabuklarıyla birlikte yenmeli
  • Besinler iyi çiğnenerek yutulmalı. Böylece doygunluk hissinin daha etkin oluşması sağlanarak fazla yemenin önüne geçilebilir.
  • Günlük 2- 2,5 litre su içilmeli.
  • Fiziksel aktivitenin önemi göz ardı edilmemeli. Bayramda da kişiler gün içinde kendileri için uygun olan aktivitelere yer vermeli. 


Bülent Arınç: “Değer Erozyonu Türkiye’yi Bu Hâle Getirdi”

İzmir'de dine, Peygamber Efendimiz'e ve Atatürk'ün annesine hakaret eden kişi tutuklandı

Ekrem Başkan, Yeni Kavşak Projesi İçin İzmir'de

Doğal gazını yakmayarak komşudan geçinene kötü haber

İhmal edilen baca temizliği yangına neden oluyor

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nden üretimde rekor yıl

Açılan tapu davası 71 yıl sonra sonuçlandı

Başkan Kaplan'dan Arslan ailesine ziyaret

Zeyrek’ten katılımcı yönetim vurgusu ve imar planı müjdesi

Yenidoğan çetesiyle ilgili yeni gelişme: 13 hastane ve 3 şirkete kayyum atandı

Türk Sağlık Sen'den aile hekimleri ve çalışanlarına tam destek

Manisa'da 3 bin 500 yükümlü topluma kazandırılacak

Devriye görevinde fenalaşarak hayatını kaybeden polis memuruna son görev

Vali Özkan'dan Suriye'deki hapishaneden kurtarılarak vatanına kavuşturulan gencin ailesine ziyaret

Müdür Aktaş’tan vatan için can verenlere vefa: “Şehit emanetleri yalnız değil”

Duvarı kırıp 35 yıllık komşusunun eşyalarını çalmıştı, "Alkolün etkisindeydim" dedi

Manisa'da 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Paneli düzenlendi

Suriye’deki hapisten kurtarılan Saruhanlılı genci yurda giriş yaptı

Erdoğan'ı protesto edip tutuklanmıştı! Sena Eliküçük cezaevinde yaşadıklarını anlattı: Çıplak arama...

Sağlık birimlerinde 26 bin 673 sözleşmeli personel istihdam edilecek

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 10.09.2016 10:14:58 418 0

Tarih: 10.09.2016 10:14

Haberi Sesli Oku