9285,26%2,81
34,49% 0,10
36,41% 0,19
2956,69% 0,74
4955,48% 0,56
SAĞLIK - İstinye Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Gürkan Taşkale, Kurban Bayramı´nın kırmızı etin yanı sıra tatlı tüketiminin de yüksek olduğu bir bayram olduğunu belirterek, ?Akraba ziyaretine başlamadan önce yapılacak ısrarlara nazik bir şekilde hayır diyebilmeyi öğrenmemiz gerekiyor. Sabah kahvaltısının iyi yapılması bu konuda yardımcı olacaktır? dedi.
Kurban Bayramı´nda yoğun et tüketiminin yanı sıra tatlı tüketiminin de fazla olduğunu belirten İstinye Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Gürkan Taşkale, ?Bayram boyunca gün içinde birçok akrabanın ve dostların ziyaret edilmesi dolayısıyla et ve tatlı (şireli tatlılar ve çikolata) tüketiminde farkında olmadan sınırların kat kat aşılması riski bulunuyor. Bu nedenle evden çıkmadan nazik bir şekilde hayır diyebilmeyi öğrenmemiz gerekir. Sabah kahvaltısının yeterli olarak yapılması bu konuda yardımcı olacaktır? dedi.
Taze etin yeterince dinlendirilmeden yenmesinin ve aşırıya kaçılmasının sindirim problemine yol açabileceğini anlatan Taşkale, ?Etin parçalandıktan sonra 1 gün dinlendirilmesi daha kolay çiğnenmesi ve sindirilmesini sağlar. Yine de ilk gün tadına bakılmak isteniyorsa kısık ateşte kendi suyunda yavaşça pişirilmesi ve bir porsiyonda 100 gram olacak şekilde tüketilmesi uygundur. Çocuklar, yaşlılar ve gebelerde yine sindirim sıkıntısı olabileceği için etin yağ oranının az olması gerekiyor. Etin sebzelerle ve salata ile beraber yenmesi hem kabızlık şikayeti olanlar için yararlıdır hem de demir açısından zengin olan etin besin değerlerinden faydalanma oranını artırır. Ayrıca sıcak hava nedeniyle aşırı terleme olacağından, et sindirimine yardımcı olması için beraberinde yeterince su içilmesi gerekiyor. Bunun dışında diyabet, tansiyon ve kalp hastalarının özellikle dikkatli olmalarını istiyoruz. Ani kan şekeri ve tansiyon değişikleri olumsuz sonuçlara yol açabilir. Bu hastalığı olanlar da ayrıca protein metabolizması bozuklukları görülmesi riski de olduğu için gut krizleri (özelikle ayak başparmakta ağrı ve kızarıklık) oluşabilir? diye konuştu.
Et kesim yerinde hijyen çok önemli
Kurbanlık hayvanların mutlaka veteriner hekim onayından geçmiş olması gerektiğini belirten Taşkale şunları söyledi: ?Kurbanlık hayvan kesimlerinin işinin ehli insanlar tarafından, bu iş için belirlenmiş yerlerde yapılması gereklidir. Aksi halde atıkların ve etraftan bulaşının neden olabileceği sorunlar olabilir. Bu durumda ette mikroorganizma bulaşması ve buna bağlı besin zehirlenmeleri sıklıkla görülebilir. Etlerin serin bir yerde, sineklerden korunarak, tercihen buzdolabında 1 gün bekletilmesi uygun olur. Kıyma yapılan etler ise fazla bekletilmeden dondurucularda saklanmalıdır? diye konuştu.
Mangal yaparken dikkat?
Mangal yapılırken közün iyi hazırlanması ve etin pişirilirken köze çok yakın olmaması gerektiğini ifade eden Taşkale şöyle devam etti: ?Aksi halde yüksek sıcaklık nedeniyle etin dış yüzeyinde kömürleşme ve besin değerinde azalma meydana gelir. Kişinin ağız tadına göre değişmekle birlikte, orta veya iyi pişmiş et tüketmek, etin besin değerlerinden faydalanmak için yeterlidir. Az pişmiş etlerde parazit bulaşması riski de vardır.?