BESLENME - Kırmızı et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı´nda, kontrolsüz ve düzensiz beslenme sağlık sorunlarını beraberinde getirebiliyor. Bayramda sağlık sorunları yaşamamak için etin pişirilmesi, tüketimi ve saklanması konusunda bilinçli olmak büyük önem taşıyor.

Uzm. Dyt. Nilay Keçeci Arpacı kurban etlerinin tüketilmesi ve saklanması konusunda bilgi verdi. 

1-    Günlük et tüketimini sınırlandırın

Kırmızı etin fazla miktarda tüketimi sağlığı olumsuz etkileyebilir. Bunun için kırmızı et tüketimi kişinin sağlık durumuna ve yaşına göre sınırlandırılmalıdır. Kırmızı et, kolesterol açısından zengin ve kalorisi yüksektir bu açıdan kalp ve tansiyon hastaları tüketiminde dikkatli olmalıdır. Kronik hastalığı olan kişilerin günde sadece bir öğünde kırmızı et tüketebilir. Günlük et tüketiminin 100-150 gramı geçmemesine dikkat etmek gerekir. Bu da 4-5 köfte büyüklüğünde kırmızı et ölçüsü dışına çıkılmaması demektir. 

2-    Kurban etini 1 gün bekletmek sindirimi kolaylaştırır

Kurban etinin kesildikten sonra aynı gün tüketilmesi doğru değildir. Kurban etinin kesildiği gün tüketilmesi etin sert olmasına ve zor sindirilmesine neden olabilir. Bunun için kurban eti buzdolabında bir gün bekletilmeli isteğe bağlı olarak marine edilmelidir. İç organların; yani sakatatın daha fazla yağ içerdiği unutulmamalı, tüketimi konusunda dikkatli olunmalıdır. Fazla sakatat tüketimi, ürik asit yüksekliğine neden yol açıp gut ve böbrek hastalığına yol açabilir.

3-    Et kısık ateşte kendi yağ ve suyuyla pişmeli

Kurban etini pişirirken herhangi bir yağ eklenmemelidir. Etin içindeki doymuş yağ asitleri zaten etin pişmesi için yeterli olacaktır. Hayvan iç yağlarının da eklenmemesi gerekir. Etin pişirilmesinde dikkat edilecek nokta, kısık ateşte kendi öz suyunda ile pişirilme tekniğinin uygulanmasıdır. Bu şekilde etin besin ve vitamin değerlerinde kayıp olmaz ve kısa sürede pişer. Etin fazla pişirilmesi, içerdiği vitaminlerin kısa sürede değerini kaybetmesine yol açar. Kurban etinin ızgara, fırın ya da haşlama yöntemleriyle pişirilmesi en sağlıklı olandır. Kızartma ya da kavurma gibi pişirme yöntemleri tercih edilmemelidir.

4-    Eti sebze ile pişirin vitamin oranını arttırın

Kurban eti, sebzeler ya da kuru baklagiller ile bir et yemeği olarak ya da yanında salata ile tüketilebilir. Kırmızı et, C ve E vitamini içermediği için soğan, domates, biber, sarımsak, maydanoz, kabak gibi sebzeler ile daha vitaminli hale getirilebilir. Et yemeklerine çeşitli sebzelerin katılması demir emilimini de arttıracaktır. Gün içerisinde ve et yemeklerinden önce su içmek ve yemeğin yanında bol salata tüketmek bayram boyunca yavaşlayan metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. Bir porsiyon büyüklüğünde et yemeğinin yanında 4-5 yemek kaşığı zeytinyağlı bir yemek de tüketilebilir. Et yemeklerinin yanında isteğe bağlı olarak 4-5 kaşık bulgur pilavı ya da 1-2 dilim tam tahıllı ekmek tüketilmesi uygundur. 

5-    Kurban etini kıyma ya da küçük parçalar halinde saklayın

Kurban eti, küçük parçalar ya da kıyma olarak saklanırsa vitamin kayıpları daha az yaşanır. Kurban eti yağlı kağıt ya da buzdolabı poşetleri içinde buzdolabında en fazla 3-4 gün, derin dondurucuda ise -18 derecede en fazla 3-4 ay süre ile saklanmalıdır. Dondurulan etler asla oda sıcaklığında çözdürülmemelidir. Etler bir gün öncesinden ya da akşam kullanılacaksa sabahtan buzdolabına alınmalı ve buzdolabında bekletilerek çözdürülme sağlanmalıdır. Hızlı bir şekilde çözdürme ihtiyacı varsa mikrodalga kullanılabilir. Çözdürülen etler tekrar dondurulmamalıdır. Besin zehirlenmelerinin en önemli sebebi tekrar dondurulan etlerdir. 

Hem hafif hem leziz sağlıklı bir et yemeği önerisi

?Etli baharatlı kabak yemeği?

Malzemeler: 3 adet orta boy kabak + 250-300 gram kuşbaşı et + 2 adet orta boy domates+ 1 büyük boy soğan+1 çay kaşığı tuz + 1 çay kaşığı pul biber + 1 çay kaşığı nane + 1 çay kaşığı karabiber + 1 su bardağı ılık su

Tarif: Etleri tencerede kendi yağında iyice kavurun artı bir yağ eklenmesine gerek yoktur. Üzerine minik dilimli soğanları, domatesi ekleyin ve ardından irice doğranmış kabakları ilave edin. Hafif diriliği giden kabaklara su ve baharatları ekleyin ve kısık ateşte bir süre pişirin. Afiyet olsun.

 



DEMİRCİ’DE EMEKLİ ÖĞRETMENLERE YEMEK VERİLDİ

Saruhanlı'dan Sesleniyor!.. Bir annenin en acı feryadı: “Birileri duysun artık sesimizi”

Şehit Öğretmen Mustafa Karınca kabri başında dualarla anıldı

Yenidoğan Çetesi davasında 5. gün! Eski bakan da duruşma salonunda

Şehit polisin adı kızının okuduğu ilkokula verildi

Şehit Polis Hasan Akoral şehadetinin 17’nci yılında anıldı

Kırkağaç'ta 37. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Emekliler Partisi Saruhanlı İlçe Kongresi Yapıldı

Manisa'da meclis toplantısı sonrası MHP ve CHP'liler arasında arbede

Manisa’da ‘Mavi Dil’ hastalığıyla mücadelede ediliyor

Atatürk ölümünün 86'ncı yılında Saruhanlı’da anıldı

KULA SANDAL MAHALLESİNDE CUMA NAMAZINDAN SONRA YAĞMUR DUASI

SARUHANLI’da CUMHURİYETİN 101. YILDÖNÜMÜ COŞKUYLA KUTLANDI

Kaymakam Acar'dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı

CUMHURİYETİMİZİN 101. YILDÖNÜMÜNE YAKIŞIR BİR KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ

Cumhuriyetin 101. yıl coşkusu tüm kenti sardı

CUMHURİYETİN 101. YILI KUTLAMA PROGRAMI ÇELENK KOYMA TÖRENİ İLE BAŞLADI

Şehzadeler Belediyesinden Cumhuriyet'in 101. yılına özel konser

SARUHANLI İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNE TAHSİS EDİLEN ARAÇLARIN KABUL TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 6.09.2016 11:19:04 0

Tarih: 06.09.2016 11:19

Haberi Sesli Oku