“Kuraklıktan zarar gören çiftçilerimiz yardım kapsamına alınmalıdır”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kuraklığın tarımsal üretimde yol açtığı zararlara dikkat çekerek, mağdur olan çiftçilerin yardım kapsamına alınması gerektiğini belirtti. Bayraktar, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Küresel iklim değişikliğinin sonucu olarak dünyanın birçok bölgesinde artan sıcaklıklar ve azalan yağışlar, kuraklık afetinin sıklığını ve şiddetini artırıyor. Birçok doğal afetin aksine kuraklık yavaş gelişim gösterebilmekte, çok geniş bölgelerde ve hatta kimi zaman bir ülkenin tümünde ciddi ekonomik, çevresel ve sosyal etkilere sebep olabilmektedir.

Ülkemizin küresel ölçekte yarı kurak bir iklim kuşağında bulunması kuraklığın hassasiyetini artırıyor. Kuraklığın tarıma etkilerini 2008, 2014 ve 2021 yıllarında ülkemizde yaşadık. Bitkilerin çıkış̧ ve gelişme döneminde ihtiyaç duydukları suyun toprakta bulunmaması nedeniyle söz konusu yıllarda hem verimde hem de kalitede ciddi sorunlar yaşanmıştır. O yıllarda kuraklık sonucu tarımsal üretim önemli ölçüde etkilenmiş ve birçok üreticinin yanı sıra ülke ekonomisi de oldukça zarar görmüştür.

2024-25 sezonu da ülkemizde tarımsal kuraklık sebebiyle üretimde azalmalar meydana gelmiştir. Özellikle Güneydoğu ve İç Anadolu Bölgesi’ndeki illerimizde ciddi verim kayıpları görülmektedir. Kuraklığın yaşandığı yerlerde çiftçilerimiz maliyetini kurtarmayacağından tarlasına biçerdöver sokamamıştır.

Ziraat Odalarımızdan aldığımız bilgilere göre Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde buğday, arpa ve mercimekte yaklaşık %80 oranında verim kayıpları görülmektedir.

Diyarbakır’da kuruda buğday verimi %48, suluda %10,8 oranında düşmüştür. Ayrıca kuruda üretilen arpada verim %63 oranında düşmüştür.

Mardin’de hububat hasadı bitmek üzeredir. Buğdayda %20, arpada %50 ve mercimekte %55 oranında kuraklık zararı görülmüştür.

Konya’da arpa hasadı başlamış ve normalde dekara en az 250-300 kg olması gereken verimin dekara 50 ila 150 kg arasında değiştiği görülmüştür.

Çankırı’da normalde dekara 300-350 kg olan arpa verimi 50-60 kg’a düşmüştür. Normalde 350-400 kg olan buğday verimi 200-250 kg’a düşmüştür.

Aksaray’da arpa hasadı başlamıştır. İlde yağışlar kurtarır seviyede olsa da nisan ayındaki zirai don kaynaklı buğday ve arpada %20 civarında verim kaybı beklenmektedir.

Karaman’da 670 bin dekarlık arpa üretim alanının 400 bin dekarı kuraklık ve zirai don sebebiyle biçerdöver girmeyecek durumdadır. Kayseri’de hasat henüz

başlamasa da Kocasinan, İncesu ve Yeşilhisar ilçelerinde kuraklık sebebiyle buğday ve arpa verimlerinin %50 oranında düşmesi beklenmektedir.

Kırıkkale’de buğday ve arpa hasadı yeni başlamış, rakımı yüksek ve yağış alan bölgelerin haricinde kuraklık nedeniyle önemli verim kayıpları meydana geldiği görülmüştür. Normalde 300 kg olan buğday verimi 100 kg’a, arpa verimi ise 300kg’dan 70-80 kilogramlara düşmüştür.

Kırşehir’de buğday ve arpa hasadı yeni başlamış ve yağış alan sınırlı bölgeler haricinde kuraklık ve don sebebiyle %90’a varan verim kayıpları meydana gelmiştir.

Kuraklık Hatay ilini de etkilemiştir. Buğdayda kayıp oranı Belen ve İskenderun ilçelerinde %100, Altınözü ilçesinde %60, Kumlu ilçesinde %50, Erzin ilçesinde %42, Kırıkhan, Payas, Defne ve Reyhanlı ilçelerinde %40, Antakya ilçesinde %35, Samandağı, Arsuz ve Hassa ilçelerinde %30 oranında olmuştur.

Kilis ilinde 2025 sezonunda Merkez, Musabeyli, Elbeyli ve Polateli ilçelerinde kuraklık yaşanmıştır. Kuraklık sebebiyle arpa rekoltesinde ortalama %84 oranında, nohut rekoltesinde %80 oranında, buğday rekoltesinde ortalama %65 oranında ve kırmızı mercimek rekoltesinde ortalama %77 oranında kayıp beklenmektedir. Ayrıca yağış azalması sonucu yeraltı sularının çekilmesiyle mısır ürününde de üretim kaybı yaşanacağı öngörülmektedir.

İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’nun yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanında kuraklık sebebiyle ürünlerde verim düşüklüğü görülmektedir.

Geçmiş yıllarda kuraklığın şiddetli yaşandığı yıllar olmuştur. Ancak 2025 yılının henüz ilk yarısı; don, dolu, sel ve kuraklık doğal afetlerinin hepsinin yaşandığı bir afet yılı olmuştur.

Nisan ayında yaşanan don afetinden zarar gören çiftçilere sigortası olmasa da hasarları oranında yardım ödemesi yapılacak olması olumludur. Bu sezon yaşanan kuraklık da buğday, arpa ve mercimek başta olmak üzere stratejik ürünlere zarar vermiştir. Bu sebeple kuraklıktan zarar gören ve geliri düşen çiftçilerimizin de yardım kapsamına alınmasını, Ziraat Bankası’na ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının faizsiz olarak en az 1 yıl ertelenmesini talep ediyoruz.”



Alkol kavgasında gelin ve damat tarafı birbirine girdi

Kuyuya düşen genç hayatını kaybetti

Okul bahçesinde bayrak direği öğrencilerin üzerine devrildi: 1 çocuk yaralandı

Bodrum’a ilk kez geldi, 2 bin 592 yolcu getirdi

Saruhanlı yakınlarında zincirleme kaza: 1 ölü, 2 yaralı

Ferdi Zeyrek'in adı eşi ve kızının öncülüğünde kurulan vakıfta yaşayacak

Kavgada boğazından bıçak darbesi alan adam hayatını kaybetti

Ege’de edebiyat ve moda aynı sahneyi paylaştı

Tır devrildi, kupası viyadükte asılı kaldı

Anne, baba ve oğullarına yürek burkan veda

Salihli'de tır ile traktör çarpıştı: Yaşlı sürücü ağır yaralı

Acıbadem Kent Hastanesi, büyüdü ve yenilendi

SARUHANLI’DA HALK OYUNLARINA PROFESYONEL DOKUNUŞ

Salihli'de feci kazada otomobil ikiye bölündü: 1'i çocuk 5 ölü, 6 yaralı

CHP Kula İlçe Kongresi'nde başkanlığa Esen Çınar seçildi

Otobüsü kaza yaptı: 5 yaralı

Alkol kavgasında gelin ve damat tarafı birbirine girdi

Kuyuya düşen genç hayatını kaybetti

Okul bahçesinde bayrak direği öğrencilerin üzerine devrildi: 1 çocuk yaralandı

Bodrum’a ilk kez geldi, 2 bin 592 yolcu getirdi

Saruhanlı yakınlarında zincirleme kaza: 1 ölü, 2 yaralı

Ferdi Zeyrek'in adı eşi ve kızının öncülüğünde kurulan vakıfta yaşayacak

Kavgada boğazından bıçak darbesi alan adam hayatını kaybetti

Ege’de edebiyat ve moda aynı sahneyi paylaştı

Tır devrildi, kupası viyadükte asılı kaldı

Anne, baba ve oğullarına yürek burkan veda

Salihli'de tır ile traktör çarpıştı: Yaşlı sürücü ağır yaralı

Acıbadem Kent Hastanesi, büyüdü ve yenilendi

SARUHANLI’DA HALK OYUNLARINA PROFESYONEL DOKUNUŞ

Salihli'de feci kazada otomobil ikiye bölündü: 1'i çocuk 5 ölü, 6 yaralı

CHP Kula İlçe Kongresi'nde başkanlığa Esen Çınar seçildi

Otobüsü kaza yaptı: 5 yaralı

Basketbol Süper Ligi: Manisa Basket: 68 - Mersin Spor: 87

Düğün yemeğinden 21 kişi zehirlendi

Manisa FK - Bodrum FK maçının ardından

TFF 2. Lig: Somaspor 0 - Aliağa FK :3

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Gündem 28.06.2025 12:04:00 474 0

Tarih: 28.06.2025 12:04 Güncelleme: 28.06.2025 12:07
Haberi Sesli Oku
30.09.2025 08:09:00