Anahtar Kelimeler: 0

KURAKLIK MISIR VERİMİNİ DÜŞÜRDÜ

 

SARUHANLI - ABD’de aşırı sıcakların yol açtığı kuraklığın Türkiye’de de etkili olduğu, hasadına başlanan mısır rekoltesinde ciddi düşüşler yaşandığı bildirildi.

 

Saruhanlı İlçesinde 8 yıl önce pamuğa alternatif olarak üretimine başlanan ve 60 bin dekar alanda üretimi yapılan mısırın hasadına başlandı.

 

İlçe Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, mısır hasadının yapıldığı arazileri dolaşarak üreticilerle görüştü. Ürünün kalitesi ve rekoltesi hakkında bilgi edindi.

 

Başkan Okur, bölgedeki incelemelerin ardından Kardelen muhabirine yaptığı açıklamada, yaşanan kuraklıktan dolayı mısır rekoltesinde ciddi anlamda düşüş görüldüğünü ifade ederek şöyle konuştu;

 

“Hasat yapılan bölgelerden çıkan sonuca göre bir dekar mısırdan bin 300 ile bin 450 kilogram arasında verim elde ediliyor. Burada dekar başına 400 kilogram düşüş var. Bu da aşırı sıcakların yol açtığı kuraklıktan kaynaklanıyor. Mısır bol su isteyen bir üründür. ABD’de etkili olan kuraklık ülkemizde de etkisini gösteriyor.  

 

Bilindiği gibi ABD’de ciddi bir kuraklık sorunu var. Amerika’da son 50 yılın en şiddetli kuraklığı yaşanıyor. Ülkede bulunan 53 eyaletin 29’unun ‘felaket alanı’ kapsamına alındığını ve mısır üretim alanlarının yüzde 69’unun kuraklıktan etkilendiğini biliyoruz.

 

Bu bakımdan üreticilerimizin hasat konusunda acele etmemesini tavsiye ediyoruz. Dünya’da mısır yok, bu ürününün fiyatı ilerleyen aylarda mutlaka artacaktır. Üretici biraz beklerse stoklar tamamen tükenecek, bu durumda mısır fiyatının artması muhtemeldir.”

 

Toprak mahsulleri Ofisi’nin bu yılki mısır fiyatını ton başına 595 lira olarak açıkladığını, ton başına da 55 lira prim ödeneceğinin belirtildiğini dile getiren Okur, şunları ekledi;

 

“Bu fiyat üreticiyi kurtarmıyor. Bunun için üreticilerimiz ürünün biraz bekletsin, hemen satmasın. Mısır’ın en sağlıklı ambarı tarlasıdır. Hasat etmeyen tarlada, hasat eden TMO’nun Manisa’daki depolarında ücretsiz olarak ürünün depolayabilir. Ürünü bekletelim, fiyat artışının tetikleyelim.”

 

Başkan Okur, 2012 yılı içinde meydana gelen kuraklık, dolu ve don gibi doğal afetlerden etkilenen çiftçilerin banka borçlarının 1 yıl süreyle ertelenmesinin ise isabetli bir karar olduğunu, üreticilerin bunu memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti.

 

Muammer Kökcüoğlu



Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı'da Arıcılık Kursları ile sürdürülebilir üretim hedefleniyor

SARUHANLI'da 15 YILLIK ENGELLİ ŞOFÖRE 'ARAÇ KULLANAMAZSIN' KARARI

Saruhanlı'da vefat...

Milaslı Şehit Astsubay Kuran, son yolculuğuna uğurlandı

Ağaçtan düşen talihsiz kadın yaşamını yitirdi

Aren bebeğin annesi hakkında yakalama kararı çıkarıldı

Gece Yarısı Sokağa Atılan Aileye Manisa Büyükşehir Belediyesi Sahip Çıktı!

Disiplin Kurulu Mütevellispor - Lalelispor maçına ilişkin kararını açıkladı

Araç yüklü tırda yangın: Araçlar kullanılamaz hale geldi

Salihli'de takla atan otomobil alev aldı: Sürücü yara almadan kurtuldu

Açık Ceza İnfaz Kurumunda skandal ölüm iddiası

Muğla'daki uçak kazasından kurtulmuştu, Hırvatistan’da şehit oldu

Köpekleri tüfekle vuran şahıs tutuklandı

Mantar toplamaya giden ve kayıp ihbarı yapılan yaşlı adam sağ bulundu

32 milyarlık kripto para operasyonu

Saruhanlı'da vefat...

Cezaevinden izinli çıktı, silahla başından vurulmuş halde bulundu

Eşini ve iki kızını katleden polis memuruyla ilgili yeni detay: Diyarbakır'dayken...

MANİSA DOSTLAR MECLİSİ’NİN BU HAFTAKİ KONUĞU BAŞKAN GÜLŞAH DURBAY OLDU

Sarıgöl'de üzüm fiyatları dibe vurdu

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
4.09.2012 18:04:28 602 0
Tarih: 04.09.2012 18:04 Güncelleme: 04.09.2012 18:04
Haberi Sesli Oku