Anahtar Kelimeler: 0

KÖYÜN ESKİ ADINI GERİ İSTİYORLAR

 

YENİ OSMANİYE – Saruhanlı’ya bağlı Yeni Osmaniye köylüleri, eski ismi “Çerkez Osmaniye” olan ancak 12 Eylül 1980 darbesinden sonra etnik nedenlerden dolayı “Yeni Osmaniye” olarak değiştirilen köylerinin eski isminin geri verilmesini istiyor.

 

Yeni Osmaniye Köyü Muhtarı Hasan Hırçıner, Kardelen Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamada, köylerinin eski isminin köylerine yeniden verilmesi için Köy İhtiyar Heyeti olarak toplanıp karar aldıklarını ve Saruhanlı Kaymakamlığı’na dilekçe ile başvuruda bulunduklarını belirtti.

 

Köyde 3 dönemdir muhtarlık yapan Hasan Hırçıner, köylerinin “93 Harbi” döneminde Kafkaslardan göç edip gelen ataları tarafından 1870’li yıllarda kurulduğu ve köyün ilk adının “Tepeağılı” olduğunu kaydetti.

 

Cumhuriyet kurulduktan sonra köylerine “Çerkez Osmaniye” ismi verildiğini ve bu ismin 1980 yılına kadar süregeldiğini dile getiren Hırçıner şunları anlattı;

 

“12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası köyümüzün adı etnik nedenlere dayandırılarak “Yeni Osmaniye” olarak değiştirildi. Biz de yeni çıkan ve değişen kanunlara istinaden, köylünün de isteği doğrultusunda köyümüzün eski isminin geri verilmesi için başvurumuzu yaptık. İnşallah neticelenir. Zaten çevre köyler bu isme alışamadı. Aradan 30 yıl geçti ancak herkes bizim köyün adını “Çerkez Osmaniye” olarak biliyor. Yeni Osmaniye ismini bilen çok fazla yok. Biz de buna resmiyet kazandırmak için resmi başvurumuzu yaptık.”

 

Saruhanlı ilçe merkezine 27 kilometre uzaklıkta bulunan Çerkez kökenli vatandaşların yaşadığı 300 nüfuslu Yeni Osmaniye köylüleri ise köyün eski isminin geri verilmesinin kendilerini memnun edeceğini ifade etti.

 

 - PROSEDÜR İŞLEMEYE BAŞLADI -

 

Manisa İl Genel Meclisi Başkanı Hayrullah Solmaz da muhtarlığın yaptığı başvuru üzerine gerekli prosedürün işlemeye başladığını belirterek şöyle dedi;

 

“Sayın Valimizin onayından geçerek TBMM’ye ve İçişleri Bakanlığı’na sunacağımız taleple isim değişecek. 1980 darbesinde değişen ne kadar köy ismi varsa bunların orijinalini geri iade edip, insanımıza hizmet etmeye devam edeceğiz.

 

Fakirlikten batan millet yoktur. Ancak özünü ve kültürünü kaybettiği için değerlerini kaybettiği için tarih sahnesinden yok olan millet çoktur. Tarih böyle milletler mezarlığıyla doludur. Biz İl Genel Meclisi olarak hep şunu arzu ettik. Bir beldenin veya köyün yolunu yapmak, suyunu getirmek ne kadar önemliyle, en az onun kadar önemli olan onun kültürünü, onun geçmişle olan bağlarını korumakta o kadar önemlidir.”

 

Muammer Kökcüoğlu



Şehit polisin adı kızının okuduğu ilkokula verildi

Şehit Polis Hasan Akoral şehadetinin 17’nci yılında anıldı

Kırkağaç'ta 37. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Emekliler Partisi Saruhanlı İlçe Kongresi Yapıldı

Manisa'da meclis toplantısı sonrası MHP ve CHP'liler arasında arbede

Manisa’da ‘Mavi Dil’ hastalığıyla mücadelede ediliyor

Atatürk ölümünün 86'ncı yılında Saruhanlı’da anıldı

KULA SANDAL MAHALLESİNDE CUMA NAMAZINDAN SONRA YAĞMUR DUASI

SARUHANLI’da CUMHURİYETİN 101. YILDÖNÜMÜ COŞKUYLA KUTLANDI

Kaymakam Acar'dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı

CUMHURİYETİMİZİN 101. YILDÖNÜMÜNE YAKIŞIR BİR KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ

Cumhuriyetin 101. yıl coşkusu tüm kenti sardı

CUMHURİYETİN 101. YILI KUTLAMA PROGRAMI ÇELENK KOYMA TÖRENİ İLE BAŞLADI

Şehzadeler Belediyesinden Cumhuriyet'in 101. yılına özel konser

SARUHANLI İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNE TAHSİS EDİLEN ARAÇLARIN KABUL TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ

PTT, 184 YAŞINDA!

Başkan Zeyrek, 6 aydaki değişim ve dönüşümü anlattı

Başkan Cıllı, Muhtarlara Kahvaltı Verdi

Tutuksuz yargılanan Kula Belediye Başkanı için hapis talebi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
10.07.2012 18:14:47 0

Tarih: 10.07.2012 18:14

Haberi Sesli Oku