Haberi Sesli Oku
  • BIST 100

    9285,26%2,81
  • DOLAR

    34,49% 0,10
  • EURO

    36,41% 0,19
  • GRAM ALTIN

    2956,69% 0,74
  • Ç. ALTIN

    4955,48% 0,56

Köylüler Kendi Köprüsünü Yapıyor

Köylüler Kendi Köprüsünü Yapıyor

Saruhanlı ilçesine bağlı Paşaköy-Sarıçam köyleri arasında kalan tarlalara ulaşım sağlanması amacıyla bir yıl önce Sarmaçay Deresi üzerinde yapımına başlanan köprünün inşaatını köylüler kendi imkanlarıyla tamamlamaya çalışıyor. Projesini İl Özel İdaresine

SARIÇAM - Saruhanlı ilçesine bağlı Paşaköy-Sarıçam köyleri arasında kalan tarlalara ulaşım sağlanması amacıyla bir yıl önce Sarmaçay Deresi üzerinde yapımına başlanan köprünün inşaatını köylüler kendi imkanlarıyla tamamlamaya çalışıyor. Projesini İl Özel İdaresine çizdiren köylüler, İl Özel İdaresinin kapanmasının ardından kendi aralarında topladıkları paralarla köprüyü bitirme noktasına getirdi. 35-40 bin TL’ye ihtiyacı olan köylüler yetkililerden yardım bekliyor. 
Özellikle kış aylarında Sarmaçay Deresinin taşması nedeniyle tarlalarına gitmekte zorluk çeken köylüler yıllarca çektikleri ızdırabı sona erdirmek için köprü inşaatına başladı. Geçtiğimiz Ramazan ayında İl Özel İdaresi tarafından projelendirilen köprü inşaatı, Özel İdarenin Büyükşehir Yasasından sonra kapanması nedeniyle köylülerin çabalarıyla ilerliyor.
Saruhanlı’nın Çaltepe köyünde doğan Manisa merkezde yaşayan elektrikçi Mehmet Kurşun, “Buraya yakın bir köydenim şuanda Manisa’da ikametgah ediyorum. Çok eskiden çocukluğumdan beridir buraları bilirim. Benim çocukluğumdan beridir buraları bilirim. Şu dere üzerinde yıllardan beridir vatandaş ızdırap çeke çeke yaz kış bu yolu işlediler. Ne devlet, ne halk ne de muhtarlar ön ayak olmadı. Biz geçen yıl Ramazan ayından sonra burayı başladık. İlk olarak muhtarlardan başladık, imza ve yetkiyi aldık. Sonra Devlet Su İşlerine gittik. Buradaki suyun debisini çıkardılar. Bize resmi olarak Manisa İl Özel İdaresinden bu köprüyü yapmak için bize plan proje hazırladılar. Resmiyete uygun olarak yapıldı. Bir yıl önce müteahhit bulduk. 2-3 defa buraya sözleşme imzalamaya geldik. Muhtarlarımız belediyemiz buraya yanaşmadılar. Para çıkaracağız dediler İl Özel İdaresi bize bu parayı çıkaramadılar. Bize bunu vaat ettiler ve sözde kaldı. Sözden ileriye gidilemedi. Biz artık ne resmiyetten ne devletten bir şey almadan sadece halkın gücüyle insanların birbirine destek olmasıyla buraya kadar geldik. Biz şuanda 20 bin TL halktan para topladık. Bundan kaymakamımızın da il özel idaresinin de haberi var, belediye başkanlarımızın da muhtarlarımızın da haberi var. Biz şuanda maddiyat sıkıntısı çekmekteyiz. Bize bu konuda maddi açıdan yardımda bulunmak isteyen varsa kurumlardan, belediye başkanlarımızdan, Manisa olsun, ilçelerden olsun bize bu konuda yardımcı olsunlar ki yıllarca çekilen bu ızdırabı bundan sonraki halkımız bizim çocuklarımız çekmesin istiyoruz. Ben bu devleti biliyorum ki bu devlet her türlü hizmete vardır ama hizmeti isteyenlere hizmeti götürür. Hizmet istemeyen kimseye hizmet götürmez ve biz burada ne istersek devletin bizim arkamızda olacağını biliyoruz. Devletin hizmet götürmesi için kurumlar gerekiyor. Şahıslar bir şey yapmıyor. Nereye gittiysek hep muhtarları sordular bize. Muhtarlar bize sadece imza verdiler başka bir şey yapmadılar” dedi.
Ayağının 2 ay önce bir iş kazasında kırılmasına rağmen bu işin peşini bırakmadığını anlatan Kurşun, “Ayağım bu şekilde olmasına rağmen yine de çabalayacağız. Biz burayı bitirmek için ant içtik. Bitireceğiz. Gerekirse devletten gerekirse milletten olmadı biz müteahhidin yardımı ile bu köprüyü yaptık bitireceğiz” şeklinde konuştu.
Kurşun, “Sarıçam-Paşaköy arasında Sarmaçay Deresi üzerinde yapımı devam köprünün bu alandaki tüm araziler ile başta Sarıçam olmak üzere Çaltepe, Gökbel, Kalemli, Paşaköy köyleri buradan yararlanacak herkesin arazileri var burada” dedi.
Şimdiye kadar 55-60 bin TL civarında bir harcama yapıldığını kaydeden Kurşun, sadece Saruhanlı Belediyesinden bir kepçe yardımı aldıklarını söyledi. Saruhanlı Belediyesinin kepçe yardımı dışında tüm giderlerin vatandaşların desteği ile yapıldığını anlatan Kurşun, köprünün tamamlanabilmesi 35-40 bin TL’ye daha ihtiyacı olduğunu söyledi.
Köprünün yapıldığı alanda yüz dönüm arazi işleyen vatandaşların ve bu yoldan onlarca kez geçen üreticilerin olduğunu söyleyen Kurşun, “Bu arkadaşlarımız hep resmi kuruluşlardan korktular. Dediler ki biz bu köprüyü yaparsak üstümüze kalır. Biz bu köprüyü yaparsak yarın yıkılırsa mesuliyet bizim üzerimize kalır’ diyerek bu işe girmek istemediler ama biz girdik. Bazı resmi kuruluşların yardımı ile bu köprü bitti inşallah önümüzdeki hafta traktörler ve araçlar bu köprünün üzerinden geçemeye başlayacak. Buradan geçen vatandaşlar bu köprü için binlerce kere şükredecekler” dedi.
Müteahhidin işin üçte bir maliyetine işi yaptığını kaydeden Kurşun, müteahhide de teşekkür ederek müteahhide verilecek olan 35-40 bin TL için yardım beklediklerini söyledi.
“Güzel günlere kavuşuyoruz” diyen çiftçi Şerif Ahmet Apak ise, “İnşallah bundan sonra güzel olur. Buradan geçmek için çok zorlanıyorduk. Buradan geçerken motorlarımız suyun içine batıyordu. Zincirlerle traktörle asılıyorduk. Bu şekilde çıkıyorduk buradan. Kışın çok fazla su baskınları oluyordu kışın hiç geçemiyorduk buradan” dedi.



ASAYIŞ


POLİTİKA


SON DAKİKA


MEDYA


Foto Galeri Tümü


TÜM HABERLER


Yükleniyor