Saruhanlı İlçesinde, geçmişte yük taşımacılığı ve tarım sektöründe yoğun olarak kullanıldığı için hemen her evde bulunan at ve eşek sayısı, bugün “yok” denilebilecek kadar azaldı.

Saruhanlı’da 30 yıldır görev yapan Veteriner Hekim Ramazan Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nün verilerine göre 54 bin nüfuslu ilçede 53 at, 30’da eşek bulunduğunu bildirdi.

İlçede göreve başladığı yıllarda, at, eşek ve katır sayısının çok fazla olduğunu, köylerde hemen her evde bir eşek bulunduğunu ifade eden Doğan şunları anlattı:

“Eskiden traktör ve sepetli motosiklet yoktu. Köylüler, bağından ve bahçesinden hasat ettiği ürünü eşeklerle taşırdı. Bağ arasına varıncaya kadar araziler at ve öküz arabası ile sürülürdü. Özellikle at ile eşek, taşımacılık ve tarım sektörünün vazgeçilmezleri arasındaydı. Bazı vatandaşlar pazar alışverişi için ilçeye eşekle giderdi. Bu hayvanlar köylerde gündelik yaşamın bir parçası haline gelmişti.

Ancak son 10 ve 15 yıl içinde at, eşek sayısı giderek azaldı. İlçede en fazla eşeğin bulunduğu Taşdibi, Şatırlar ve Tirkeş köylerinde bile eşek kalmadı. Biz eskiden 3 günde bir at ve eşek muayenesine giderdik. Fakat şimdi uzun zamandır böyle bir talep gelmiyor. Köylerde imkanı olan üretici traktör, olmayan da motosiklet aldı. At ve eşeğin beslenme maliyeti var. Buna hayvanın yaşlanması, hastalanması ve telef olması gibi etkenlerde katılırsa, motosiklet ve traktör üreticiye daha cazip geliyor. Bu nedenle at ve eşek sayısı azaldı.”

Doğan, bu şartlar altında 5 yıl sonra ilçede bir tane bile at ve eşeğin kalmayacağının tahmin edildiğini kaydetti.

Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2009 yılı sonu itibariyle ülke genelindeki at sayısını 166 bin 753, eşek sayısını ise 234 bin 182 olarak açıklamış, bu rakamların bir önceki yıla oranla düşük olduğunu bildirmişti.

Muammer KÖKCÜOĞLU



Korkunç cinayet: Konuşmak için çağırdı, öldürdü! Son paylaşımı dikkat çekti

Salihli'deki yangının bilançosu: 4 ev, 1 ağıl, 2 motosiklet, 1 traktör, 1 iş makinesi kül oldu

Makilik alanda yangın

Silahlı kavga: 3 yaralı

Saruhanlı Jandarmadan tefecilere operasyon: 5 gözaltı

Korkunç olay! Kızını ve torununu öldürdü

Köprü altında cansız bedeni bulunmuştu! Döverek öldürüldüğü ortaya çıktı

Bıçaklı kavga: 1 ölü

Öz kızına cinsel istismarda bulunan baba yakalandı

Kendi evini ve araçlarını yakıp, olan biteni böyle izlemiş

Haber alınamayan şahıs evinde silahla vurulmuş halde bulundu

Develi’de traktör hırsızlığı

Kula’da art arda üç yangın

Cesedi 3 gün sonra asansör boşluğunda bulundu

Haber alınamayan şahsın cansız bedeni denizde bulundu

Başından vurulmuş halde ölü olarak bulundu

Halitpaşa’da ekili alanda yangın çıktı

Alaşehir'de zirai alanda yangın

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Güncel 23.06.2013 14:05:28 1827 0

Tarih: 23.06.2013 14:05

Haberi Sesli Oku