9285,26%2,81
34,49% 0,10
36,41% 0,19
2956,69% 0,74
4955,48% 0,56
SARUHANLI/KOLDERE - Koldere Mahallesi´nin 8. Geleneksel aşure etkinliği dualarla kutlandı.
16 Ekim Pazar günü saat 14.00´de Koldere Kapalı Pazar yerinde gerçekleştirilen geleneksel aşure etkinliğinde semazen gösterisi düzenlendi. Ardından da kazanlarda hazırlanan aşureler gelen davetlilere ikram edildi.
Basri Alpagut´un bir gurup arkadaşıyla birlikte kurdukları komite ile organize edilerek gerçekleştirilen 8.Geleneksel aşure etkinliğine politikacılar yoğun ilgi gösterdi.
Ak parti kanadından Belediye Başkanı Hüseyin Yaralı, Belediye Başkan Yardımcıları, Ak parti İlçe Başkanı Ahmet Gökmen ve birçok partili kişi katılırken, CHP´den ise Genel Merkez düzeyinden CHP Gurup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, önceki dönem milletvekili Sakine Öz, İlçe Başkanı Ayşe Sunar, Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Zeki Bilgin, Kadın Kolları Başkanı Zehra Bilgin ve çok sayıda partililer katıldı. Ayrıca civar ilçe ve mahallelerden gelen vatandaşların yanı sıra Koldere mahallesinden de çok sayıda kişi katıldı.
Komite Başkanı Basri Alpagut program sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, ?Bu yıl Sekizinci kez gerçekleştirdiğimiz aşure şenliğimize maddi ve manevi destekte bulunan mahalle halkımıza, uzaktan ve yakından davetimize katılan misafirlerimize komite arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum.? Dedi.
-Türk-İslam Geleneğinde Aşure-
Türk-İslam geleneğinde önemli bir yer tutan Aşure aynı zamanda Muharrem ayında en az on gıda maddesinden yapılarak özel merasimlerle dağıtılan tatlıya da isim olduğunu ifade eden Alpagut, şunları kaydetti; ?Günümüzde de özellikle Anadolu´da Müslümanlar Muharrem ayında en az on gıda maddesinden Aşure tatlısı pişirerek halka, misafirlere, komşulara, dostlara ikram ederler, fakir ve yoksullara dağıtırlar. Bununla Hz. Nuh ve Musa´nın zorluktan kurtularak bolluğa kavuştuğu gibi Cenab-ı Allah´tan zorluklardan, sıkıntılardan kurtularak bolluğa, bereketli bir hayata kavuşturması niyaz edilir. Bazı kardeşlerimiz ise 12 gün oruç tuttuktan sonra oruçların kabulü ve Ehli Beytin Ruhu için bu tatlıyı pişirerek dağıtırlar. Böylece Aşure tatlısı Anadolu´da oruçların kabulü, dostluğun, kardeşliğin, birliğin ve beraberliğin pekişmesi, yardımlaşmanın ve dayanışmanın güçlenmesinin ve bereketin bir simgesi olmuştur. Bu vesile ile de bizler bu yıl 8. Kez aşure etkinliğimizi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.?
-Muharrem Ayı Feyiz ve Bereket Ayıdır-
Sözlükte ?haram kılınan, yasaklanan, kutsal olan, saygı duyulan? anlamlarına gelen Muharrem, savaşmanın haram kabul edildiği dört aydan birinin adı olduğunu anımsatan Basri Alpagut, Muharrem ayı hakkında şu bilgileri de aktardı; ?Resul-i Ekrem, muharrem ayını ?Şehrullahi´l-Muharrem? olarak yani ?Allah´ın ayı Muharrem? olarak nitelendirmiştir. Muharrem ayı, ilahi bereket ve feyzin, Rabbani ihsan ve ikramın coştuğu bir aydır. Allah´ın günü, ayı, yılı olmaz, ancak Allah´ın rahmetine ermenin önemli bir fırsatı olduğu için Peygamberimiz tarafından bu şekilde ifade edilmiştir.
Kur´an-ı Kerimde muharrem kelimesi ay ismi olarak geçmemekle birlikte saldırıya uğrama durumu hariç savaşmanın haram olduğu aylardan söz edilerek bu aylara saygı gösterilmesi emredilmiştir.
Resulullah (sav) Efendimiz haram ayları Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep ayları olarak açıklamıştır.
Hicri takvimde yer alan ay isimlerinin miladi V. yüzyılın başlarında Hz. Peygamber (sav) in baba tarafından beşinci dedesi olan Kilab b. Mürre tarafından belirlendiği nakledilmektedir.?