SAĞLIK - Cinsiyet kromozomlarından birinin kadınlarda yokluğu veya yapısal anormalliğiyle karakterize olan turner sendromu hastalığı, boy kısalığı ve kısırlığa neden oluyor.

İzmir´de Turner Sendromu Farkındalık Projesi kapsamında Büyüyen Çocuk Derneği ve Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği´nin katkıları ile bir sempozyum düzenlendi. ?1. Turner Sendromlu Hastalar, Aileleri ve Uzmanlar Buluşması?nda turner sendromu hakkındaki bilgi düzeyinin artırılması, turner sendromluların tedavilerinde yaşanan zorlukların giderilmesi ve ülkemizde belli yerlerde yurt dışında olduğu gibi çocuk ve erişkin turner sendromlulara özel deneyimli kliniklerin kurulması gerektiğinin altı çizildi.

?ÜLKEMİZDE BİLİNİRLİĞİ AZ?
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Büyüyen Çocuk Derneği Başkanı Prof. Dr. Bumin N. Dündar, ?Turner sendromu, cinsiyet kromozomlarından bir tanesinin bayanlarda yokluğu veya yapısal anormalliğiyle karakterize bir hastalık. Kız çocuklarında 2 bin, 2 bin 500 canlı doğumda bir görülen bir hastalık. Sık görülen bir hastalık olmasına rağmen ülkemizde bilinirliği az? dedi.

?ERKEN TANI ÖNEMLİ?
Turner sendromunun genetik bir hastalık olduğunu anlatan Prof. Dr. Dündar, ?En önemli bulgusu boy kısalığı. Onun yanında birçok sistemi etkileyen bir hastalık. Kemik erimesi, diyabet, tiroid, kalp, böbrek hastalıkları da sık görülüyor. Erken tanı yaşam süresini ve yaşam kalitesini arttırmak açısından önemli? diye konuştu.
Türkiye´de ilk defa İzmir´de hastaların ve uzmanların bir araya geldiğini vurgulayan Dündar, şöyle konuştu:
?Onların sorularının uzmanlar tarafından cevaplanması için çalışıyoruz. Bu hastaların tedavide, takipte yaşadığı sıkıntılara çözüm bulmak açısından bu çalışmalarımız devam edecek. Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği ile Büyüyen Çocuk Derneği bu konuda hastalara yardımcı oluyor. Hastalara sosyal medya üzerinden bilgilendirme yapıyoruz. Hastaların kuracağı bir derneğe de öncülük yapmak istiyoruz. Farkındalık oluşturmak için kamu spotları, ilanlar gibi çalışmalarımız sürecek. Bu hastalık sık görülmesine rağmen bir günü yok. Bu konuda da bir girişim başlatıyoruz. Bir günü turner sendromu günü olarak ilan edeceğiz.?

?TEDAVİYLE BOY 10-15 CM UZUYOR?
Turner sendromunun kesin bir tedavisinin olmadığını ifade eden Dündar, ?Boy kısalığı için büyüme hormonu tedavisi kullanılıyor. Turner sendromu hastalarının büyüme hormonu tedavisi konusunda SGK ile yaşadığı sıkıntılar var. Onun dışında bu çocuklarda yumurtalıklar çalışmadığı için hormonal tedavi almaları gerekiyor. Bu hastalığın en sık görülen bulgusu boy kısalığı, diğer bulgular maskelenebiliyor. Müdahale edilmezse boy 135-140 cm´de kalabiliyor. Tedaviyle boyu 10-15 cm daha yukarılara çekmek mümkün oluyor? dedi.
Kısa boylu kız çocuklarının mutlaka çocuk endokrinoloji uzmanına başvurmaları gerektiğini söyleyen Dündar, ergenlik bulgularının gecikmesi ve yetişkinlerde gebe kalamama gibi durumlarda da mutlaka doktora başvurulmasını önerdi.

?SAĞLIK PERSONELİ HASTALIĞIMIZI ALGILAYAMIYOR?
Turner sendromu olduğunun 16 yaşında farkına vardığını anlatan Ece Akyol (33) ise, ?Hiçbir gelişim görülmediği için doktora başvurdum. Kromozom testi sonucu hastalığım ortaya çıktı. Kulak ve damak problemlerim oldu? dedi.
Sosyal Güvenlik Kurumu´nun büyüme hormonu tedavisini karşılamadığı için sorunlar yaşadıklarını anlatan Akyol, ?Sağlık personelleri hastalığımızı algılayamadığı için de problemler yaşadık. Hastalığın erken tanısı son derece önemli. Sağlık personelinin bu konuda bilgilendirilmesini istiyoruz? diye konuştu.



Uçuruma yuvarlanan otomobilden yaralı kurtulan genç kız hayatını kaybetti

Dünya genelinde her üç dakikada, bir kadına yeni meme kanseri tanısı

Hırsızlar, girdikleri evin sahibini bıçaklayarak öldürdü

İkinci el otomobil sektöründe yeni yılda hareketlilik bekleniyor

YÖK’ten Ege Üniversitesine "Engelsiz Üniversite" ödülü

Kula’da Atatürk Kır Koşusu düzenlendi

Turgutlu’da denetimli serbestlik uygulamalarıyla 3 buçuk milyon TL tasarruf sağlandı

Öğrencilerden Filistin’e duygu dolu şiirlerle destek

PDR Akademi "Uzman Buluşmaları" seminerinin 5’incisi Alaşehir’de yapıldı

İzmir’de FETÖ operasyonu: 15 gözaltı

Saruhanlı’da Vefat…

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Ankara’da Mesir Macunu kardı

ÜNİDES gençliğin üretim gücüne güç katıyor

Dünyaca ünlü Manisa Çekirdeksiz Sultaniye Üzümü AB tesciline gün sayıyor

İmzalanan protokolle kanserde toplumsal bilinç artırılacak

Saruhanlı’da 42 Mahalle “Kırsal Mahalle” Statüsüne Alındı

Spil Dağı Milli Parkı’na Türkiye’de ilk "Kıl Çadır Gençlik Kamp Merkezi"

Baba dehşeti: İki çocuğunu öldürüp intihar etti

Tıra arkadan çarpan otomobil, hurda yığınına döndü: 1 ölü, 1 ağır yaralı

Saruhanlı'da vefat...

Sadettin Saran gözaltına alındı!

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 14.09.2015 10:03:17 0
Tarih: 14.09.2015 10:03 Güncelleme: 14.09.2015 10:03
Haberi Sesli Oku