Anahtar Kelimeler: Kışın gözlerinize bakın

SAĞLIK - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Afsun Şahin, kış aylarında daha çok rastlanan ultraviyole ışığının maruz kalma ve göz kuruluğu rahatsızlığı ile ilgili uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Kışın gözlerinize iyi bakın - Tıkla İzle

Doç. Dr. Şahin, kışın sık rastlanan göz hastalıklarını iki madde olarak sıraladı. Şahin, ?Birincisi, kış aylarında hepimiz ısınabilmek için kaloriferli veya klimalı ortamlarda bulunuyoruz. Tabi bu ortamlarda nem azaldığı için göz kuruluğuna davetiye çıkartıyoruz. Zaten ortam nemiyle direk ilişkili olan bir hastalık. Eğer mevcutta göz kuruluğu bir hastalığımız varsa kapalı ortamlarda uzun süre bulunduğumuz için bu da kış aylarında artış gösteriyor. İkinci sebebi de kar yağışı diyebiliriz. Kar örtüsü altında uzun süre doğada kaldığımızda ve çıplak gözle baktığımızda kar körlüğü dediğimiz sarı nokta harabiyetine neden olabiliriz. Bu konuda da vatandaşlarımızın bilinçli olması gerekiyor? dedi.

?ULTRAVİYOLE KORUMALI GÜNEŞ GÖZLÜKLERİ HASTALIKTAN ÇOK RAHATLIKLA KORUYACAKTIR?
?Kar örtüsünden dolayı havadaki ultraviyole ışını artıyor? diyen Şahin, ?Böylelikle göz de çok fazla ultraviyole ışınına maruz kalıyor. Ultraviyole ışını da gözün kırıcı ortamları vesilesiyle sarı noktada toplandığı için orada hücresel boyutta bazı değişikliklere sebep oluyor. Bu da kırık görme, baktığınız yerin ortasını görememe, şekillerde bozukluk gibi şikayetlerle kendisini belli edebiliyor. Bunların aslında önlemi çok basit. Yapılması gereken tek şey var, ultraviyole korumalı güneş gözlüğü kullanmaktır. Yani ultraviyole ışınını yüzde 99´a kadar filtre eden güneş gözlükleri mevcut. Vatandaşların bu gözlüklerden takmaları kendilerini bu hastalıktan çok rahatlıkla koruyacaktır? ifadelerini kullandı.

GÖZLERİNİZİ İSTEMLİ KIRPIN
Doç. Dr. Şahin, iç ortamlarda rastlanan göz kuruluğuna ilişkin ise şu tavsiyelerde bulundu:
?İç ortamlar da ise, göz kurumasının engellenmesi için ortamın nemini artıcı tedbirler alınabilir. Nedir bunlar? Klimalı ortamlarda soğuk buhar makineleri çalıştırılabilir veya kalorifer peteklerine bu iş için özel dizayn edilmiş su oluklarından takılabilinir. Ayrıca bilgisayar başında çalışanlar istemli olarak göz kırpılabilir. Çünkü bilgisayarda çalışırken refleks olarak göz kırpma sayısı dakikada 12-16´dan 5-6´ya düşüyor. İstemli kırparak göz kurumasının da önüne geçilebilir.?

KAYAK YAPANLAR DİKKAT
Kayak yapanların yoğun bir ultraviyole ışınına maruz kaldığına dikkat çeken Şahin, şöyle devam etti:
?Kayak yapan vatandaşlarımız için mutlaka ve mutlaka özel kar gözlüğü tavsiye ediyoruz. Aynalı ve ultraviyole blokajı yoğun olan. Çünkü vatandaşlarımız kayak yaparken ister istemez yoğun bir ultraviyole ışınına maruz kalıyor.? 



Saruhanlı’da Yağış Hasarına Hızlı Müdahale

Psikolojik Danışman Hilal Feyza Kartal: “Okullara yansıyan şiddet toplumsal ruh sağlığının alarmıdır”

Üniversite hocasını maganda kurşunu canından etti

ŞEHZADELER’DE DOĞASEVERLER YÜRÜYÜŞTE BULUŞTU

Şampiyonluk Yolunda Büyük Başarı: Turgutlu Belediyespor İkinci Yarıda Fark Yarattı

TİLKİSÜLEYMANİYE ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ’NDEN MESİR’E ANLAMLI HAZIRLIK

“İnsan Ektik Tarlalara”: Gülperi Öztürk’ten Depremin Yüreğe Kazınan Ağıdı

MÜZİĞİN HOCALARI AVRUPA YOLLARINDA

Saruhanlı'da vefat...

Kahramanmaraş okul saldırısında can kaybı arttı

Otomobiller çarpıştı: 4 kişi yaralandı

Bir üzücü haber daha! Ayla öğretmenin eşi acı habere dayanamadı

MERT OZAN DÜZ'E TİYATRO SAHNESİNDE DOĞUM GÜNÜ

Koldere Mahallesi’nde Çalışmalar Hız Kesmeden Devam Ediyor

Bariyere çarpan otomobildeki 2 kişi yaralandı

Saruhanlı Belediyesi’nden Halitpaşa Mahallesi’nde Yoğun İlaçlama Seferberliği

Liseli Sude son yolculuğuna uğurlandı

Saruhanlı Belediyesi’nden İlçe Genelinde Yoğun Temizlik Seferberliği

Vincin kırılan parçası konteynerin üzerine düştü, 3 işçi yaralandı

Dr. Deniz Kireç’ten yeni kişisel sergi: “Dreamscapes”

Saruhanlı'da vefat...

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 10.02.2016 09:45:59 0
Tarih: 10.02.2016 09:45 Güncelleme: 10.02.2016 09:45
Haberi Sesli Oku

Saglik

Saglik Haberleri