MANİSA - Yuntdağı´nda kırsal kalkınma hamlelerine hız veren Yunusemre Belediyesi, kentin en büyük değerlerinden Yuntdağı yöresel bezi ve halı dokumacılığını da bölgede canlandırmaya çalışıyor. Asmacık ve Süngüllü mahallelerinde kurulan dokuma tezgahlarında kadınlar, birbirinden güzel motifleri ilmik ilmik işleyerek hem meslek sahibi oluyor hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor. 
Kırsal kalkınma hamlelerine yenilerini ekleyen Yunusemre Belediyesi, Asmacık´ta Yuntdağı yöresel bezi ve Süngüllü Mahallesi´nde halı dokuma tezgahları kurdu. Aylardır devam eden kurslarda hanımlar ilmik ilmik halı ve Yuntdağı yöresel bezi üretiyor. Asmacık´ta yaşayan bayanlar da İş-Kur İl Müdürlüğü ile ortak yürütülen proje kapsamında yöresel bez dokumayı öğrenirken; ev ekonomilerine de katkı sağlıyor. Süngüllü Mahallesi´nde İl Kültür Müdürlüğü´nden kazanılan proje desteği, Yunusemre Belediyesi, İlçe Halk Eğitim Merkezi ve İş-Kur İl Müdürlüğü´nün ortak projesiyle mahalleli bayanlar halı dokumayı öğreniyor.

Yuntdağı yöresel bezi dokuyorlar
Asmacık Mahalle Muhtarı Hülya Gezer, bayanların mahallelerinde hayata geçirilen proje sayesinde bu işi öğrenme imkanı bulduklarını söyledi. Çalışmanın süreklilik kazanmasını isteyen Muhtar Gezer açıklamasında, ?Bayan bir muhtar olarak bayanlarımıza yardımcı olmak için harekete geçtim. Bir araştırma yaparak Yuntdağı yöresel bezini yeniden canlandırmayı buldum. Başkanımıza bu konuyu açtım. Sağ olsun kendisi de bize yardımcı oldu. Yunusemre Belediyesi, içerisinde bulunduğumuz binayı restore ederek, kurs görebileceğimiz hale getirdi. Bez dokuma tezgahlarımızı temin etti. Biz de burada bulunan hanımlar ile birlikte el emeği göz nurumuz olan şallarımızı en güzel şekilde dokumaya çalışıyoruz. Mahallemdeki hanımlar bu işe sahip çıktılar. Hem ev ekonomimize katkıda bulunabiliyor hem de boş vaktimizi değerlendirmiş oluyoruz. Hanımlarımızın kendilerine özgüveni de geldi. Yunusemre Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Çerçi´ye bizlere gerekli şartları temin ederek kurs açtığı için teşekkür ediyorum? diye konuştu.
Kursiyerlerden Hanım Kırtaş ise bu fırsatın kendileri için çok önemli olduğunu söyleyerek, çalışmada emeği geçen herkese teşekkür etti. ?Zamanımızı burada en iyi şekilde değerlendiriyoruz. Dokuma yapıyor ve üretiyoruz? diyen Kırtaş, zanaat öğrenmekten dolayı mutlu olduğunu ifade etti.

Süngüllü halı dokuma merkezi oluyor
Süngüllü Mahallesi´nde hayata geçirilen proje kapsamında bölgede yaşayan bayanlar, motifleri ilmek ilmek göz nuruyla halıya işliyor. Bölgede unutulmaya yüz tutan halı dokumacılığını yeniden canlandıran bayanlar, meslek sahibi oluyor. Kurs Öğretmeni Gönül Turmaz, rehberliğinde gerçekleştirilen kursta hanımların ürettiği halılar büyük beğeni topluyor. Projenin Eylül ayından bu yana devam ettiğini kaydeden Turmaz, ?11 kursiyerimiz bulunuyor. Çalışma, kadınlarımıza maddi anlamda da destek oluyor. Kursumuzun kuruluşunda emekleri geçen Yunusemre Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Çerçi´ye ve ilgili kurumlara teşekkür ediyoruz? dedi.

Boş vakitlerini en verimli şekilde kullanıyorlar
Kursiyerlerden Esranur Baş ise, köyde boş durmaktansa halı kursuna başladıklarını belirterek, ?Bize destek çıktığı için Yunusemre Belediye Başkanımıza ve çalışmaya katkı sağlayan tüm kurumlara müteşekkiriz. Boşa vakit geçirmek yerine hem evimize ekonomik destek sunuyoruz, hem de burada güzel vakit geçiriyoruz. Dokumacılık çok zevkli. Halımızı tamamladığımızda mutluluğumuz daha da artıyor? şeklinde konuştu.



EKREM BAŞKAN ÇALIŞMALARI İNCELEDİ...

Saruhanlı Devlet Hastanesinde Çarşamba günü görev yapacak doktorlar

Asırlık borsa, yeni yüzyılın binasının temelini dualarla attı

Somaspor kötü gidişatı durdurmak istiyor

Odun ateşinde 50 yıllık gelenek

Gündüz Bakım Evi ve Çocuk Kulübü Projesinde Çalışmalar Tüm Hızıyla Devam Ediyor

Kafede Bıçaklı Saldırı: Yaralı Cep Telefonunu Bırakmadı

Bu nasıl vicdansızlık! Doğurduğu bebeği çöpe attı

Menopoz bir son değil, yeni bir başlangıçtır

Manisa'da eğitim doğayla bütünleşti: Telefon yerine kitap, ekran yerine doğa

Devrilen motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti

Vali Özkan ve beraberindekilerden şehit ailesine anlamlı ziyaret

Enes Pınar bir ayda iki kez Balkanları fethetti

Seramiksan fabrikasında hırsızlık

Aile faciası: Oğlunu öldürdü, eşini ağır yaraladı

Kadın emeğiyle yerel kalkınma güçlendiriliyor

SMA'lı olarak doğdu, şimdi hasta bakıyor

Ege Üniversitesinin kültür ve sanat etkinlikleri göz doldurdu

Silahlı saldırıya uğrayan okul müdürünün tedavisi devam ediyor

Dünya 2.’si kadın kuaför Denizli’nin gururu oldu

Eski sistem anahtar tarihe karışıyor

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Sanat 21.02.2018 08:22:19 773 0
Tarih: 21.02.2018 08:22 Güncelleme: 21.02.2018 08:22
Haberi Sesli Oku