Anahtar Kelimeler: 0

KIRMIZI ALTIN ÜRETCİYİ ÜZDÜ

 

HALİTPAŞA - Saruhanlı İlçesinde, geçmiş yıllarda yüksek kazanç sağladığı için “Kırmızı altın” diye anılan domates, son birkaç yıldır aynı fiyatlarda satıldığından dolayı üreticisini üzdü.

 

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, kurutmalık domates üretiminin yapıldığı Halitpaşa ve Alibeyli beldelerindeki domates sergilerini gezerek üreticilerin sorunlarına dikkat çekti.

 

Başkan Okur, son yıllarda mazot, gübre ve diğer girdi maliyetlerinin değiştiğini ancak domates fiyatının hiç değişmediğini belirterek, domatesin “kırmızı altın” olma vasfını kaybettiğini dile getirdi.

 

İlçede 10 bin dekar alanda üretimi yapılan kurutmalık domatesin hasadına başladığını, hasat edilen ürünlerin kesilip sergilerde kurutulduktan sonra bölgedeki işletmelerde paketlenip Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini ifade eden Okur,

 

“Avrupalılar kuru domatese büyük ilgi duyuyor. Yemeklerde ve salatalarda kullanımının yaygın olduğunu biliyoruz. Ancak bizim ülkemizde kurutulmuş domates tüketimi çok az, bunun damak zevkine vardığımızda bizimde bu ürüne olan talebimizin artacağını düşünüyorum. Saruhanlı bu manada önemli bir gelir elde ediyor. Ancak üretici para kazanamıyor.

 

Son 7 yıldır kurutulmuş domatesin fiyatı hep aynı, hiç değişmedi. Mazot fiyatı değişti, gübre fiyatı değişti, girdi maliyetleri değişti ancak domates fiyatı değişmedi. Domates fiyatında tam aksine bir düşüş var. Geçen yıl kilogramı 30 kuruş olan domates bu yıl 15 ile 20 kuruş arasında tarladan çıkıyor. Bu da üreticinin zarar etmesine neden oluyor.”

 

Çınaroba köyünde domates kurutma işi yapan Alahattin Ala ise 8 yıldır bu işi yaptığını, bu yıl fiyatlardan memnun olmadıklarını ifade etti.

 

Ala şunları anlattı, “Geçen yıl yaptığımız satışların çok çok altında teklifler alıyoruz. Bu şartlar altında ayakta durmamız çok zor. Çiftçiyi mağdur etmek istemiyoruz, iyi bir fiyat üzerinden ürün almak istiyoruz ama bu kez biz mağdur oluyor. Şu an yaş domatesi, karımızdan fedakarlık ederek çiftçiden 20 kuruşa satın alıyoruz. 15 kilogram yaş domatesten 1 kilogram kuru domates elde edip bunun kilosunu 6 liraya satıyoruz. Fakat bizde para kazanamıyoruz. Bir an önce fiyatlarını artmasını bekliyoruz.”

 

Muammer Kökcüoğlu



Vali Özkan’dan Kula ve Selendi ilçelerine ziyaret

Manisa’nın yeni Valisi Özkan'dan ilk açıklama: "Manisa'nın kalkınması ve vatandaşın mutluluğu için çalışacağız"

Başkan Zeyrek: “Manisa için tarihi bir gün”

Hobisi sayesinde hem sağlığına kavuştu hem meslek sahibi oldu

Anne Oğul gözyaşları arasında toprağa verildi

Vali Ünlü, veda ziyaretlerine başladı

Saruhanlı'da Lunapark ve Hediyelik Eşya Sergilerine Büyük İlgi

Vali Ünlü'den duygusal veda konuşması

19 EYLÜL GAZİLER GÜNÜ TÖRENLE KUTLANDI

17. Altın Üzüm ve Kültür Festivali Başlıyor...

Dışişleri Bakanı Fidan Saruhanlı’ya geldi

Narin için ismini değiştirdi

Narin ve kadın cinayetiyle hayattan koparılan kadınların isimleri formaya yansıdı

Vali Enver Ünlü, Saruhanlı İlçesini Ziyaret Etti

Somalı madencilerinin ailelerini üzen karar

Manisa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yılı kutlandı

Saruhanlı'nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 102. Yılı Kutlandı

Dilan ve Engin Polat’ın yargılanmasına başlandı

Saruhanlı’da üzüm sergilerini yağmur vurdu

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
2.08.2012 18:37:20 0

Tarih: 02.08.2012 18:37

Haberi Sesli Oku