Haberi Sesli Oku
  • BIST 100

    9285,26%2,81
  • DOLAR

    34,49% 0,10
  • EURO

    36,41% 0,19
  • GRAM ALTIN

    2956,69% 0,74
  • Ç. ALTIN

    4955,48% 0,56

Kirlettiğimiz plastiği geri dönüştüremiyoruz

Kirlettiğimiz plastiği geri dönüştüremiyoruz

ÇEVRE - Adana Ticaret Odası (ATO) Meclisi ve 12. Grup Meslek Komitesi Üyesi Mehmet Güven Candan, ülkemizde geri dönüşüm mekanizmalarının sağlıklı işlememesinden dolayı; çöple kirlenen plastiğin ekonomiye yeniden kazandırılmasının zorlaştığını söyledi.

ÇEVRE - Adana Ticaret Odası (ATO) Meclisi ve 12. Grup Meslek Komitesi Üyesi Mehmet Güven Candan, ülkemizde geri dönüşüm mekanizmalarının sağlıklı işlememesinden dolayı; çöple kirlenen plastiğin ekonomiye yeniden kazandırılmasının zorlaştığını söyledi.

Candan, ATO Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, geri dönüşümü en yüksek olan ürünlerden plastiğin, ülkemizde sağlıklı ayrıştırılamayıp çöple kirletilmesinden dolayı ekonomik değerinin azaldığını söyledi. AB ülkelerinde plastikte geri dönüşüm oranının yüzde 50 olduğunu, ülkemizde ise bu oranın ancak yüzde 30 civarında gerçekleştiğini belirten Candan, bu durumun rakamsal olarak devasa kayıplara yol açtığını bildirdi.

"YILLIK 13 MİLYAR DOLARLIK DEĞER"
Günümüzde ahşap, metal, cam, pamuk, kauçuk gibi yaşamın her alanında kullanılan ürünlerin yerini alan plastiğin, Türkiye'de yıllık 8.1 milyon ton üretim, 13 milyar dolarlık katma değerle dev bir sektör oluşturduğunu vurgulayan Candan, Adana‘nın plastik sektöründe 2014 yılı verilerine göre; 256 milyon dolar ithalat, 288 milyon dolarlık da ihracat rakamlarına ulaştığını bildirdi.

Candan, yurt içi hammadde üretiminde PETKİM'den başka kaynak bulunmayışının plastik üretimini yüzde 87 oranında dışa bağımlı hale getirdiğini ifade etti.

Bakü, Tiflis, Ceyhan Petrol Boru Hattı`nın Yumurtalık'tan dünyaya açılmasının Adana'yı yakın bir gelecekte dünyanın 3. enerji merkezi yapacağını belirten Candan, bölgeye kurulacak petrokimya tesislerinin, ham madde ihtiyacını karşılaması açısından sektörü rahatlatacağını söyledi.

"EN ÇOK AMBALAJDA KULLANILIYOR"
Candan, sunumunda plastiğin Türkiye'de, ambalaj sanayinde yüzde 40, inşaatta yüzde 22, elektrik elektronikte yüzde 10, tarım, otomotiv ve tekstilde yüzde 4'er, diğer sektörlerde ise yüzde 14 oranında kullanıldığı bilgisini de verdi.
Ülkemizde geri dönüşüm mekanizmalarının sağlıklı işlememesinden dolayı; çöple kirlenen plastiğin ekonomiye yeniden kazandırılmasını zorlaştırdığını ifade eden Candan, Plastiğin çöple kirlenmiş olması ekonomik değerini azaltmaktadır. Evlerde geri kazanılabilen atıklar olan cam, metal, plastik ve kağıtların diğer çöplerle karıştırılmayıp ayrı torbalara konulması aslında çok basit ve çok yararlı bir uygulamadır. Geri kazanılan plastik, pet şişe, poşet, naylon benzeri ürünler yeniden poşet, PVC, yer karosu, pis su borusu, halı ipliği gibi çok çeşitli mamul üretimi için kullanılabilmektedir. Plastiklerin geri kazanılması hem çevre hem de ekonomi açısından son derece önemlidir” dedi.

"YÜZDE 30'UNU DÖNÜŞTÜREBİLİYORUZ"
Ülkemizde plastiğin ancak yüzde 30 oranında dönüşümünün gerçekleştiğini AB ülkelerinde ise bu oranın yüzde 50 civarında seyrettiğini hatırlatan Mehmet Güven Candan konuşmasını şöyle sürdürdü:
Ülkemizde halen kişi başına günlük 0.5-0.7 kilogram atık malzeme çıkmaktadır. Bu atıkların yüzde 80-85'ini organik malzemeler, yüzde 7-10 kadarını kağıt, yüzde 4-6 kadarını ise plastikler oluşturmaktadır. Çöpten toplanan bu atıklar yüzde 10-15 dolayında çöple kirlenmiş olduğundan ekonomik değer bulmamaktadır. Dolayısıyla, alınacak önlemlerle bu atıkları ayrıştırarak toplamayı ve yeniden değerlendirmeyi sağlamak, hem ülkemiz ekonomisi hem de sağlıklı çevre için yaşamsal önemde olacaktır." 



ASAYIŞ


POLİTİKA


SON DAKİKA


MEDYA


Foto Galeri Tümü


TÜM HABERLER


Yükleniyor