ÇEVRE - Adana Ticaret Odası (ATO) Meclisi ve 12. Grup Meslek Komitesi Üyesi Mehmet Güven Candan, ülkemizde geri dönüşüm mekanizmalarının sağlıklı işlememesinden dolayı; çöple kirlenen plastiğin ekonomiye yeniden kazandırılmasının zorlaştığını söyledi.

Candan, ATO Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, geri dönüşümü en yüksek olan ürünlerden plastiğin, ülkemizde sağlıklı ayrıştırılamayıp çöple kirletilmesinden dolayı ekonomik değerinin azaldığını söyledi. AB ülkelerinde plastikte geri dönüşüm oranının yüzde 50 olduğunu, ülkemizde ise bu oranın ancak yüzde 30 civarında gerçekleştiğini belirten Candan, bu durumun rakamsal olarak devasa kayıplara yol açtığını bildirdi.

"YILLIK 13 MİLYAR DOLARLIK DEĞER"
Günümüzde ahşap, metal, cam, pamuk, kauçuk gibi yaşamın her alanında kullanılan ürünlerin yerini alan plastiğin, Türkiye'de yıllık 8.1 milyon ton üretim, 13 milyar dolarlık katma değerle dev bir sektör oluşturduğunu vurgulayan Candan, Adana‘nın plastik sektöründe 2014 yılı verilerine göre; 256 milyon dolar ithalat, 288 milyon dolarlık da ihracat rakamlarına ulaştığını bildirdi.

Candan, yurt içi hammadde üretiminde PETKİM'den başka kaynak bulunmayışının plastik üretimini yüzde 87 oranında dışa bağımlı hale getirdiğini ifade etti.

Bakü, Tiflis, Ceyhan Petrol Boru Hattı`nın Yumurtalık'tan dünyaya açılmasının Adana'yı yakın bir gelecekte dünyanın 3. enerji merkezi yapacağını belirten Candan, bölgeye kurulacak petrokimya tesislerinin, ham madde ihtiyacını karşılaması açısından sektörü rahatlatacağını söyledi.

"EN ÇOK AMBALAJDA KULLANILIYOR"
Candan, sunumunda plastiğin Türkiye'de, ambalaj sanayinde yüzde 40, inşaatta yüzde 22, elektrik elektronikte yüzde 10, tarım, otomotiv ve tekstilde yüzde 4'er, diğer sektörlerde ise yüzde 14 oranında kullanıldığı bilgisini de verdi.
Ülkemizde geri dönüşüm mekanizmalarının sağlıklı işlememesinden dolayı; çöple kirlenen plastiğin ekonomiye yeniden kazandırılmasını zorlaştırdığını ifade eden Candan, Plastiğin çöple kirlenmiş olması ekonomik değerini azaltmaktadır. Evlerde geri kazanılabilen atıklar olan cam, metal, plastik ve kağıtların diğer çöplerle karıştırılmayıp ayrı torbalara konulması aslında çok basit ve çok yararlı bir uygulamadır. Geri kazanılan plastik, pet şişe, poşet, naylon benzeri ürünler yeniden poşet, PVC, yer karosu, pis su borusu, halı ipliği gibi çok çeşitli mamul üretimi için kullanılabilmektedir. Plastiklerin geri kazanılması hem çevre hem de ekonomi açısından son derece önemlidir” dedi.

"YÜZDE 30'UNU DÖNÜŞTÜREBİLİYORUZ"
Ülkemizde plastiğin ancak yüzde 30 oranında dönüşümünün gerçekleştiğini AB ülkelerinde ise bu oranın yüzde 50 civarında seyrettiğini hatırlatan Mehmet Güven Candan konuşmasını şöyle sürdürdü:
Ülkemizde halen kişi başına günlük 0.5-0.7 kilogram atık malzeme çıkmaktadır. Bu atıkların yüzde 80-85'ini organik malzemeler, yüzde 7-10 kadarını kağıt, yüzde 4-6 kadarını ise plastikler oluşturmaktadır. Çöpten toplanan bu atıklar yüzde 10-15 dolayında çöple kirlenmiş olduğundan ekonomik değer bulmamaktadır. Dolayısıyla, alınacak önlemlerle bu atıkları ayrıştırarak toplamayı ve yeniden değerlendirmeyi sağlamak, hem ülkemiz ekonomisi hem de sağlıklı çevre için yaşamsal önemde olacaktır." 



Büyükşehir’den don zararına uğrayan üreticilere destek

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Manisa'da gökyüzünü balonlar renklendirdi

Vali Özkan makamını devretti

23 Nisan okullarda da coşkuyla kutlandı

Demirci’yi çocuk sesleri şenlendirdi

Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

Kaymakam Acar, dondan etkilenen bağları inceledi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Çevre 10.03.2015 09:23:31 992 0

Tarih: 10.03.2015 09:23
Haberi Sesli Oku
26.04.2025 09:13:00