SARUHANLI - Özellikle akşam yemeği sonrası gelen tatlı yeme ya da açlık hissi, kilo verme sürecini etkileyen en önemli sebeplerin başında geliyor. Zamanla masum bir tatlı isteği ise rutinleşen tatlı krizlerine dönüşebiliyor. Peki bu tatlı krizleri ya da açlık hissi ile en doğru şekilde nasıl baş edilebilir? Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı, açlık ve tatlı krizlerini yönetmek için bazı önerilerde bulundu.

YEMEK SONRASI HEMEN TATLI TÜKETMEK İSTİYORSANIZ!

Tatlı krizlerine birçok neden yol açabilir. Alışkanlıklar, adet dönemi öncesinde olmak, mutsuzluk ya da mutluluk gibi farklı duygu durumları, vitamin ya da mineral eksikliği gibi birçok sebep sayılabilir. Ama unutulmamalı ki tatlılar; karbonhidrat, yağ, şeker içerir ve bunların fazla alımı obezite, diyabet gibi birçok hastalığa götürebilir. Bunun için tatlı tüketimini sınırlandırmak ve daha masum tatlıları tüketmeye çalışmak gerekir. Günlük beslenmeyi doğru bir şekilde yapmak; yani sağlıklı bir kahvaltı ile güne başlamak, doğru ara öğünler almak, öğle ve akşam yemeğini doğru zamanlarda dengeli ve yeterli şekilde tüketmek tatlı isteğini ortadan kaldıracaktır.

TATLI KRİZLERİ İLE BAŞA ÇIKMAK İÇİN!

Yemek sonrası bol su için ve bir süre sonra dişlerinizi fırçalayın. Bu tatlı krizlerini bir miktar engelleyecektir. Yemek sonrası 30-45 dakika sonra çay ya da Türk kahvesi de tüketebilirsiniz. Özellikle kahve tatlı isteğini bastırabilir. Yemek sonrası soda da tüketebilirsiniz. Soda-limon karışımı içmek yemek hazmını hızlandırıp tatlı isteğinizi engelleyebilir. Kimi zaman çay ya da kahve içmek tatlıyı çağrıştırabilir. Bu durumda da çay ya da kahvenin yanına masum tatlılar tüketilebilirsiniz. Örneğin; 2-3 parça bitter çikolata, 1-2 tane ev yapımı yulaflı-kuru meyveli kurabiye, 1 avuç kuruyemiş, 3-4 tane kuru meyve gibi sağlıklı atıştırmalıklar tüketilebilir. 1 avuç çekirdek de çayın yanında yenebilir. Özellikle kabak çekirdeği yüksek oranda mineral içerir. Bir avuçtan fazlası yağlanma problemi yaratabileceği için dengeli tüketilmelidir. Şekersiz sakız çiğnememek de tatlı isteğini azaltmada etkili olabilir.

TATLI TÜKETİNCE İŞTAHINIZ AÇILIYORSA!

Birçok kişi tatlı yedikçe iştahının daha da arttığını ve daha çok tatlı-tuzlu bir şeyler tüketmek istediğini belirtiyor. Glisemiks indeksi (Gİ) yüksek gıdalar iştah açabilir. Bunun için gün içerisinde yediğiniz gıdaların Gİ değerlerine dikkat edin. Gİ, bir besin içerisindeki karbonhidratın kan şekerine olan etkisini ifade eden sayısal bir değeridir. Gİ yüksek besinler çok hızlı bir şekilde sindirilir ve kan şekerinde ani dalgalanmalara yol açar. Bu da normalden daha hızlı bir şekilde acıkmaya neden olur. Bazı meyveler, mısır, patates, ekmek Gİ yüksek besinlerdir ve dengeli tüketilmelidir. Tatlı krizlerini önlemek için yapılan tüm önerilere rağmen tatlı krizlerinde bir azalma olmuyorsa hatta tatlı tükettikçe daha fazla yemek istiyorsanız mutlaka doktorunuza başvurun ve kan değerlerinizi kontrol ettirin



Alaşehir Belediyesi'nden merhum Ferdi Zeyrek için pilav hayrı

Besim Dutlulu'nun ilk ziyareti Ferdi Zeyrek'in mezarı oldu

Başkan Zeyrek'in ölümüyle sonuçlanan olayda 3 şüpheli tutuklandı

Manisa Belediyesi Yeni Akit ve Zekeriya Say için harekete geçti!

Bir Lokma Bin Dua: Ferdi Başkanımızın Aziz Hatırasına

Merhum Başkan Zeyrek anısına hayır yapıldı

Başkan Zeyrek’i kurtarmak için zamanla yarışıldı

SARUHANLI’DA JANDARMA TEŞKİLATININ 186. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLAMALARI

Havuzlarla ilgili korkutan gerçek

CHP Genel Başkanı Özel, Başkan Zeyrek için düzenlenen mevlide katıldı

Nehir Zeyrek’ten Tepki: ‘O adamı nasıl serbest bırakabiliyorsunuz?’

Yarbay Melih Gülova şehadetinin yıldönümünde Manisa’da anıldı

Başkan Zeyrek'in avukatından yazılı açıklama

Ferdi başkanın ailesine taziye akını devam ediyor

Ferdi Zeyrek'in ölümünde 'bilirkişi raporu' netleşiyor

Özgür Özel'den Ferdi Zeyrek’e Son Veda!..

Ferdi Zeyrek için taziye kabulüne başlandı

Binlerce Manisalı, Ferdi Başkanlarını gözyaşlarıyla uğurladı

Özgür Özel Zeyrek ailesini biran olsun yalnız bırakmadı

Belediye önüne Başkan Zeyrek’e acı veda

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 17.11.2020 05:10:00 1197 0

Tarih: 17.11.2020 05:10
Haberi Sesli Oku
17.06.2025 16:22:00