POLİTİKA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2014 yılında 1 litre mazot için 6 kilo 200 gram buğday satacaksınız ki 1 litre alacaksınız. Çiftçi için mazotu 1,5 lira yapacağız. Sözüm söz, hiçbir tereddüdüm yok. ÖTV ve KDV'yi almayacağız” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği`nin (TZOB) yarın sona erecek 26. Olağan Genel Kurulu`na Başbakan Ahmet Davutoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ile Türkiye`nin dört bir yanından gelen çiftçiler katıldı.

Türkiye'nin tarım politikasını eleştiren Kılıçdaroğlu, Avrupa Birliğinde zeytinyağını destek 1,35 Avro. Türkiye'de 70 kuruş. Ben Hollanda'da örneğini veriyorum, efendim bu örneği nasıl verirsin Hollanda, Konya'dan küçük doğru mu? Doğru yıllık tarım ihracatı ne kadar 112 milyar dolar, Türkiye'nin ne kadar 14 miyar dolar. Ben şimdi bunu söyledim ki devasa ülke Türkiye, kocaman bir ülke. Düşünmemiz gerekiyor bunu kısır polemiklerin ötesinde düşünmek gerekiyor. Konya'dan küçük bir devlet 112 milyar dolar tarım ve gıda ihraç ediyorsa bir Türkiye neden 14 milyar yapıyor” diye konuştu.

Üreticinin çektiği sıkıntıları bildiğini belirten Kılıçdaroğlu, Üzüm üreticilerin çektiği bütün sıkıntıları biliyorum. Bir yıl önce 5 lira verdikleri üzüme bir yıl sonra 2,5 lira veriyorlar. Neyin fiyatı ucuzladı ki 2,5 lira yapıyorsun. Biz bunu sorunca da, ‘efendim siz niye bu soruyu soruyorsunuz?' Ben sizin temsilcinizim, sözcünüzüm, ben bu ülkede herkesin alın terinin karşılığını almasını istiyorum” ifadelerini kullandı.

‘Son 10 yıl da iki Trakya büyüklüğünde alan ekilmiyor' diyen Kılıçdaroğlu, Çiftçi, köylü milletin efendisidir. Eyvallah, bir insanı efendi yapmak istiyorsan, sözüne değer vermek istiyorsan önce onun ürettiğinin alın terinin karşılığını vereceksin. Birisine muhtaç etmeyeceksin. Çiftçi üretmiyor, ne oluyor ithalat oluyor. Yurt dışından getiriyorlar. İthal bir anlamda bizim çiftimize karşı şantaj unsuru olarak kullanılıyor” dedi.
Kılıçdaroğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
12 yılda Türkiye'nin tarım ve gıda ithalatına ödediği para 350 milyar lira, yalnız 2014 yılında ithal ettiğimiz ürünlerin değeri 44 milyar lira. Allah aşkına bu 44 milyar liranın yarısını çiftçiye ödeselerdi, emin olun sadece Türkiye değil biz Ortadoğu'yu da beslerdik. 2014 yılında tarıma verilen destek 9 milyar lira, ithalata ödenen para 44 milyar lira. Desteğin tam 5 katı. Türkiye akılcı yönetilseydi bu tablo tersine dönerdi. Farklı bir tablo çıkardı. Bu ülkede temiz, namuslu, düzgün siyaset eksik, siyasetçi cebini düşünürse zarar eden sizsiniz. Siyasi anlamda mazotu neden kullanıyorsunuz diyorlar. Tarımda teşvikten söz ediyorlar, dünyanın hangi ülkesi olursa olsun tarım devlet tarafından özel olarak kurulur ve teşvik edilir. Dünya da tarımı teşvik etmeyen hiçbir ülke yoktur. Tarım kanununun 21. maddesine göre 7 yılda çiftçinin bu hükümetten alacağı 44 milyar lira. Niye dava açmıyorsunuz, hakkınızı aramıyorsunuz. 44 milyar liranızı niye istemiyorsunuz. 2014 yılında 1 litre mazot için 6 kilo 200 gram buğday satacaksınız ki 1 litre alacaksınız. Bunun vicdan neresinde, fiyatın düşmesi gerekirken artıyor. Sonra dönüp diyoruz ki çiftçi ekmiyor. Ne yapıyoruz, dışarıdan ithal ediyoruz. Yazık günah değil mi? Çiftçi için mazotu 1,5 lira yapacağız. Sözüm söz, hiçbir tereddüdüm yok. ÖTV ve KDV'yi almayacağız. Mazotu ucuz verdiğimiz zaman çiftçi tatile mi gidecek traktörle, tarlaya gidecek.



'Elimde fotoğrafların var, seni rezil ederim'... Kızının eski sevgilisini öldüren baba cinayeti anlattı

Kayıp Polonyalı turist ölü olarak bulundu

Yeniden yargılanacak olan taciz sanığı hakkında korkutan iddia

Korkunç cinayet

Kan donduran cinayet: Ablasını sırtından bıçakladı!

Bir kişi, eski sevgilisinin arkadaşını bıçakla öldürdü

Bedriye Kılıç cinayeti... Eşi boğarak öldürüp uçurumdan atmıştı! Cesedin bulunması için yeniden arama yapıldı

Kan donduran cinayet

26 yaşındaki genç başından vurulmuş halde bulundu

Akıl almaz cinayet planı Para için önce sahte ilan verdi sonra cinayeti işledi

Trafikte Tartıştığı Kişi Tarafından Bıçaklanan Şahıs Hayatını Kaybetti

Evlat vahşeti! Babasını vurup kaçtı

Birlikte yaşadığı kadını öldürüp kuyuya attı

Berber dükkanına silahlı saldırı: 2 ölü

Ortaklık vaadiyle dolandırıldı üstüne darp edilip ölüm tehditleri aldı

Kayalıklardan düşen şahıs hayatını kaybetti

Yangın dumanından etkilenen yaşlı adam hayatını kaybetti

Karısını tüfekle öldürüp intihar etti

Kan donduran olay: 14 yaşındaki çocuk 4 yaşındaki kuzeninin boğazını keserek öldürdü!

Hırsızlar boş daireleri pes dedirten yöntemle belirledi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 9.05.2015 17:01:15 551 0

Tarih: 09.05.2015 17:01

Haberi Sesli Oku