Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalık riski o kadar azalır
Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Hafsa Sultan Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şebnem Şenol Akar, yaz aylarında artış gösteren Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı vatandaşları uyardı.
Kenelerin vücuttan mümkün olan en kısa sürede çıkarılmasının hayati öneme sahip olduğunu belirten Doç. Dr. Akar, "Unutmayın. Kene vücuttan ne kadar erken çıkarılırsa KKKA hastalık riski o kadar azalır. Kendinizi ve çevrenizdekileri korumak için bu bilgiler hayat kurtarıcı olabilir" dedi.
Hastalığın özellikle kırsal bölgelerde bahar ve yaz aylarında sık görüldüğüne dikkat çeken Akar, KKKA'nın kenelerin yanı sıra enfekte hayvanların kanı, eti, dokusu ve sıvılarıyla temasla da bulaşabileceğini vurguladı. Aynı zamanda hastanın kan ve vücut sıvılarıyla temasta bulunan sağlık çalışanlarının da risk altında olduğunu söyleyen Akar, uygun korunma önlemleri alınmadığında hastanelerde dahi damlacık yoluyla bulaşmanın mümkün olabileceğine dikkat çekti.

Sokak hayvanları da risk taşıyor
Sokak hayvanlarının da hastalık açısından risk oluşturduğunu belirten Doç. Dr. Akar, "Sokak hayvanları keneleri taşıyabilir ve özellikle kenelerin yoğun olduğu kırsal alanlarda risk artar. Bu nedenle temas ederken dikkatli olunmalı, düzenli kontrol sağlanmalıdır" dedi.

Her kene virüs taşımıyor
Her kenenin KKKA virüsü taşımadığını dile getiren Akar, "Sığır, manda gibi büyükbaş hayvanlar, koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvanlar, tavşan, kirpi, kemirgenler, geyik ve domuz gibi yabani hayvanlar, ayrıca kümes ve yabani kuşlar enfekte kenelere ara konak olabilir. Bu hayvanlar hastalanmaz, fakat virüsü taşır ve kenelerin döngüsüne katkı sağlarlar" şeklinde konuştu.

KKKA'nın belirtileri neler?
Hastalığın aniden başlayan yüksek ateş, baş ağrısı, halsizlik, yaygın vücut ve eklem ağrıları gibi belirtilerle ortaya çıktığını belirten Doç. Dr. Akar, "İleri evrelerde burun, ağız, diş etleri ve deri altında kanamalar görülebilir. Kırsal bölgede yaşayan ya da hayvan teması olan kişiler bu belirtileri yaşıyorsa zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurmalı" dedi.

Tedavide kesin ilaç ve aşı yok
Hastalığın kesin bir ilacı ya da yaygın kullanılan bir aşısının olmadığını ifade eden Akar, "Tedavide destekleyici yaklaşımlar ön planda. Ribavirin adlı antiviral bazı durumlarda kullanılabilir, fakat etkinliği kesin değil. Aşı çalışmaları sürüyor ancak henüz rutin kullanımda bir aşı yok" diye konuştu.

"Manisa'da hastalık 20 yıldır görülüyor"
KKKA hastalığının Manisa'da yaklaşık 20 yıldır görüldüğünü belirten Doç. Dr. Şebnem Şenol Akar, "Bazı yıllar hiç vaka görülmese de genellikle yılda 1-2 vakayı geçmiyor. Ancak Türkiye genelinde artış söz konusu. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2002-2024 yılları arasında ülke genelinde 17 bin 132 vaka ve 819 ölüm kaydedildi. Manisa özelinde ise vaka sayısı oldukça düşük" dedi.

Korunmak için neler yapılmalı?
Doç. Dr. Akar, kenelerden korunmak için şu önerilerde bulundu:
"Uzun kollu ve paçaları çorap içine sokulmuş kıyafetler tercih edin. Açık renkli giysiler giyin ki keneyi fark etmek kolay olsun. Vücudu kulak arkası, koltuk altı, kasık gibi bölgelerde kontrol edin. Keneyi çıplak elle değil, eldiven ya da naylon poşetle çıkarın. Çıkarılan keneyi alkol içeren bir kavanoza koyun. Kene çıkarıldıktan sonra 10 gün boyunca vücut belirtilerini takip edin."

Hayvanlar da korunmalı
Kenelerin sadece insanları değil hayvanları da etkilediğini belirten Akar, "Hayvan barınakları düzenli temizlenmeli, veteriner kontrolünde kene ilaçlamaları yapılmalı. Hayvan tüyleri düzenli kontrol edilmeli ve keneler uygun şekilde uzaklaştırılmalı. Mezbaha ve hayvan pazarlarında da önlemler artırılmalı. Hayvanlarda hastalık genellikle belirti göstermiyor, bu nedenle koruyucu önlemler ön planda tutulmalı" ifadelerini kullandı.



Sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobilin ağaca çarpması sonucu meydana gelen kazada 1 kişi öldü 4 kişi de yaralandı.

Otomobil ağaca çarptı: 1 ölü 4 yaralı

Saruhanlı’nın Tütevelli Mahallesi sakinlerinden Abdurrahman YÜRDEM vefat etti.

VEFAT ve BAŞSAĞLIĞI…

Saruhanlı’nın Apak ve Seyitoba Mahallelerinde başlayan orman yangınlarına ekipler hızla müdahale etti.

Son dakika... Saruhanlı’da orman yangını!

Cemaatin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, 15 Temmuz başta olmak üzere tüm şehitler için dualar edildi.

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Edebiyatçı, çevirmen ve akademisyen görevlerini yapan Pınar Kür'ün hayatını kaybettiğini yazar Yekta Kopan açıkladı.

Ünlü edebiyatçı Pınar Kür hayatını kaybetti!

FETÖ Terör Örgütü’nün 15 Temmuz 2016 tarihinde Türkiye'nin milli birlik ve beraberliğini hedef alan hain darbe girişiminin 9. yılında, Manisa’da başta 15 Temmuz şehitleri olmak üzere tüm şahitler anıldı.

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Kaymakam Güldoğan, mahalle mahalle gezip uyarıyor

Salihli’de yangın alarmı

Şanlıurfa'da düğünde ikram edilen yaş pasta, davetlileri zehirledi. 60 kişi düğün sonrası karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma şikayetleriyle hastanelik oldu.

Düğün gecesi kâbusa döndü! 60 kişi hastanelik oldu

Geleneksel lezzet tahin, bilimsel araştırmalarla desteklenen sağlık faydalarıyla kahvaltı sofralarının yıldızı oldu.

Bir kaşıkta gelen sağlık devrimi, erken yaşlanmaya kalkan oluyor! Kahvaltıdaki şifa deposunu bilim onayladı

ABD’nin Ege’de sessiz sedasız yayılmaya devam ettiği ortaya çıktı. Yunan basınında çıkan haberlere göre ABD Savunma Bakanı Hegseth yeni bir rapor sunacak.

ABD Ege’de sessiz sedasız yayılıyor: Son plan ortaya çıktı

Kayışlar mahallesindeki yangında yaklaşık 200 dekarlık mera alanı zarar gördü.

Saruhanlı'da çıkan yangında 200 dekar alan etkilendi

15 Temmuz Gazisi Müezzin Mehmet Kuzgun: "Onlar Mehmet hocaya değil Allah'ın evine saldırdı. Ben hakkımı helal etmiyorum"

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen Manisa İl Temsilcisi Ahmet Yasav: "15 Temmuz, milletin yazdığı bir destandır"

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Selendi Kaymakam Vekili ve Köprübaşı Kaymakamı Hüseyin Bütüner, orman yangınlarına karşı önleyici tedbirler konusunda mahalle halkı ile bir araya geldi.

Kaymakam Bütüner orman yangınlarına dikkat çekti

70 yaşındaki babası Yılmaz Yiğenli'yi başından balta ile ağır yaralayan 46 yaşındaki Suat Yiğenli tarım ilacı içerek yaşamına son verdi.

Korkunç vahşet! Babasının başını balta ile yarıp intihar etti!

Kırımın Aluşta şehrinde dünyaya gelen Anastasiya Düz, Sinema ve müzik üzerine Lisans ve yüksek lisans eğitimini Kiev’de tamamladı

ANASTASİYA DÜZ'DEN USTA İŞİ TEKLİ

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

Genç yaşta kalbine yenildi

Minik Deniz'den şehit babasına son bakış

Şehit Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Fikret Mangura son yolculuğuna uğurlanıyor

Başkan Zeyrek'in aile fertleri adına sahte sosyal medya hesabı açmışlar

TBMM Araştırma Komisyonu Saruhanlı’da Zirai Don İncelemesi Yaptı

Orman yangınlarını önleyici tedbirler değerlendirildi

Manisa’da zirai don çalıştayı

Saruhanlı’dan tayini çıkan Hâkim ve Savcılara Veda Yemeği

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 25.06.2025 11:32:00 378 0

Tarih: 25.06.2025 11:32 Güncelleme: 25.06.2025 11:35
Haberi Sesli Oku
15.07.2025 15:31:00