SELENDİ - Selendi Kaymakamı Ahmet Özdemir ilçede taşımalı eğitim gören öğrencileri taşıyan servis şoförleriyle bir araya gelerek toplantı yapıp bazı uyarılarda bulundu.
Selendi Çok Programlı Anadolu Lisesi Toplantı Salonu´nda düzenlenen toplantıda konuşan Kaymakam Ahmet Özdemir, "Eylül ayı itibariyle okullarımız başlamış durumda. Çalışmalarımızı, öğretmenlerimiz, velilerimiz, kolluk birimlerimiz, bütün kamu kurum ve kuruluşlarımızla beraber el birliğiyle yürütüyoruz. Bu kapsamda taşımalı eğitim sistemiyle mahallelerimizden taşıma merkezlerinden okullarımıza gelen öğrencilerimizin eğitim öğretim yılı boyunca siz kıymetli müteşebbisler vasıtasıyla okullarımıza kavuşturuyoruz. 10 aylık bir eğitim öğretim boyunca Cennet memleketimizin dört mevsimini yaşıyoruz. Evlatlarımız okullarına gelirken çocuklarımızla bir müddet araçta birlikte seyahat ediyorsunuz. Bizim sizlerden bazı taleplerimiz olacak. Bunlar hem yüklenicilerin güvenliği hem de yavrularımızın güvenliği için bununla ilgili Emniyet ve Jandarmadan, teknik gereksinimler ve kolluk amirlerimiz tarafından da araçların kontrolünde işleyişinde dikkat edilmesi gereken hususları anlatacaklar. Ancak, özellikle ilköğretim öğrencilerini taşıyacak olan servis araçlarında rehber görevlisi yani servis anneleri ve hosteslerin bulunmasını istirham ediyorum. Araçların içi dışarıdan görülecek bir şekilde camların uygun olması herhangi bir filimle kaplanıp tamamıyla görünmez halde bulunmaması gerekiyor. Araçta herhangi bir müzik çalınmaması gerekiyor. Öğrenciler servis aracına bindiği andan itibaren yüklenicilerimiz kamu görevlisi hüviyetine kavuşurlar. Araçlarda öğrenci bulunduğu andan itibaren herhangi bir tütün mamulü kullanılmayacak. Öğrencilerle iletişim kurulurken evladınızla konuşur gibi neticede anneleri babaları yavrularını sabah size emanet ediyorlar. Daha sonra sizlerde öğretmenlerimize emanetlerinizi ulaştırıyorsunuz. Çok naif sözlerle ve yavrularımızın yanlarında telefonla görüşmelerde araç kullanırken telefonla görüşülmesi kesinlikle uygun değil. Çocuklarımızın yanında yapılan telefon görüşmelerinde de aynı nezaketi bekliyorum. Araçta bulunması gereken teknik ekipmanı kontrollerde jandarma ve emniyet personelleri sağlayacaklar. Kış dönemine giriyoruz Kışlık lastikleri ve aracın gereken bütün bakımlarını yaptırınız. Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından belirlenen güzergahlar ve öğrenci geliş ve gidiş yerlerinde aynı yerde alıp aynı yerde araçlarımızdan indirin. Araçlarda öğrencilerimizi alırken elinizde bulunan öğrenci listelerini kontrol edin. Eksik öğrencileri idareye bildiriniz." dedi.
İlçe Jandarma Komutanı Kıdemli Başçavuş Mehmet Akcakaya ise yaptığı konuşmada, "Bu işi ekmek davası olarak görmeyelim. Bu çocuklar bizim çocuklarımız. Kendi çocuklarımızla nasıl ilgileniyorsak öğrencilerimizle de öyle ilgileneceğiz. Dolayısıyla şoför olduğunuz çocuğunuzla ilgilenmediğiniz manasına gelmesin. Diğer bir boyut ise bizim mesafelerimiz uzak, çocuklar aracınıza bindiğinden itibaren emniyet kemerlerini taktırınız." ifadelerini kullandı.
İlçe Emniyet Amiri Metin Demirel ise şunları söyledi: "İster servis şoförü olsun isterse diğer şoför arkadaşlar olsun kendinizi ve öğrencilerimizin emniyet kemerlerini takınız ve taktırınız. Çocuklarımız araç hareket halinde iken kesinlikle koltuklarında otursun. Öğrencilerimizi su birikintisi olan yerlerde indirmeyin çünkü su birikintileri çocuklarımız için tehlike arz etmektedir. Öğrencilerimizi evden alıp okula, okuldan alıp eve götürelim. Bu işi böyle yaparsanız bizler memnun oluruz. Ev açısından da ailelerimiz memnun olur."
İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Alakoyun ise, "Anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerde 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında ilçe genelinde 9 birleştirilmiş okul, 9 ilkokul, 9 ortaokul, 5 lise ve 1 anaokulu var. Yeni eğitim öğretim yılında 281 anaokulu, 892 ilkokul, 1264 ortaokul ve 1316 lise öğrencisi olmak üzere toplamda 3 bin 783 öğrencimiz var. Bunun yanında 265 öğretmen ve 42 idareci ile görev yapmaktayız. Ayrıca 1263 taşımalı ilk ve ortaokul öğrencisi ile 587 lise öğrencisine taşıma kapsamında yemekleri verilmekte." dedi.
Servis şoförleri ise ortak sıkıntılarını şöyle dile getirdi: "Devamlı olarak öğrenci sayıları arttığından bazı okullarımızın önünden öğrenci iniş ve binişlerinde yolun dar olmasından dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Bazı okullarımızın çıkış saatleri birbirine uymuyor bazı okullarımızda bekleme yapıyoruz. Bazı öğrencilerimizi beklerken bazı okullarımızdaki öğrenciler servisi beklemeyip durak değiştiriyorlar. Çocuklarımızı araçlara bindiren nöbetçi öğretmenlerimizin çocuklarımızı servis gelesiye kadar okullarda sahip çıkmasını istiyoruz. Bazı öğrenci velilerimiz duraklar harici neredeyse öğrencilerimizi kapıdan aldırmak istiyorlar. Bazı öğrencilerimiz 50 metre yürümeyip diğer taraftan 2 kilometre yaya gelen öğrencilerimiz var. Ailelerimizden istirhamımız öğrencilerimizi Milli Eğitim Müdürlüğünün gösterdiği öğrenci iniş biniş yerlerine uyum sağlamaları. 50 metreden gelen çocuk da bizim çocuğumuz 2 kilometre öteden gelen de bizim evladımız. Karşılıklı bir yol bulmamız gerekiyor."
Toplantıya Kaymakam Ahmet Özdemir´in yanı sıra İlçe Jandarma Komutanı Kıdemli Başçavuş Mehmet Akcakaya, İlçe Emniyet Amiri Metin Demirel, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Alakoyun, Belediye Zabıta Müdürü Emrullah Gücer ve taşıma merkezi okul müdürleri ile servis şoförleri katıldı.