KAVUN TARLADA KALABİLİR
KOLDERE - Saruhanlı İlçesine bağlı Koldere Beldesinde üretilen kavunların satış fiyatının maliyetinin de altında olmasından dolayı ürünün tarlada kalma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.
Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, İlçenin kavun üretim merkezi olarak bilinen Koldere beldesinde 2010 yılı kavun hasadına başlandığını bildirdi.
Bu yıl 5 bin dekar alanda kavun üretiminin yapıldığı beldede, fiyatların düşük olmasından dolayı üreticilerin sıkıntılı günler geçirdiğini ifade eden Okur, bu şartlar altında hasat yapmanın bir anlam ifade etmediğini kaydetti.
Geçen yıl bin 200 liraya satılan bir dekar kavuna, bu yıl daha hasadın başında olunmasına rağmen 500 liraya fiyat verildiğini dile getiren Okur, şunları anlattı;
“Durum çok acı, üretici emek veriyor, zor zahmet ürün yetiştiriyor, ürettiği ürün maliyeti bile karşılamıyor. Ürünün fiyatının düşük olmasında Ramazan ayının da etkisi var. Vatandaş, bu ayda karpuza daha çok rağbet ediyor. Kavun ilgi görmüyor. Öte yandan farklı etkenlerde var. Bu konuda acilen hal yasasının çıkartılması gerekiyor. Ürün doğrudan tarladan pazara gitmeli ki, para kazandırsın. Bu şartlar altında üretenle tüketen arasında kavun 2-3 komisyoncunun elinden geçiyor. Böyle olunca tarladan 3 kuruşa çıkan kavun, sofraya 15 kuruşa geliyor.”
Kavun üreticisi Yusuf Göçmen ise hasada başladıklarını ancak fiyatların hiçte iyi olmadığını ifade ederek şöyle dedi;
“Bu yıl fiyat çok düşük, geçen yıl bin 200 liradan sattığımız 1 dekar kavun bu yıl 500 ve 600 liraya zor satılıyor. Bu rakamlar ürünün maliyetini bile karşılamıyor. Ancak hiç yoktan iyidir diyerek kendimizi teselli ediyoruz. Girdi maliyetleri çok yüksek, ürün fiyatları düşük. Fiyatlar belki ileride artar düşüncesiyle ürünü bekletme şansımız da yok. Emeğimizin karşılığını alamadık.”
Koldere beldesinde kavun alımı yapan komisyoncu Dündar Önlü de üretici kadar komisyoncunun da sıkıntılı olduğunu dile getirerek,
“Bir kamyon kavundan bana sadece 300 lira para kalıyor. Mazot fiyatları yüksek, nakliye maliyetli, ürünü buradan Konya haline kadar götürüp döküyoruz. Kavunda bu yıl üreten de kazanamadı, komisyoncu da. Bu işte para kazanan büyük marketler, bizden 3 kuruşa aldıkları kavunu 15-20 kuruşa satıyorlar. Biz ise işin hamallığını yapıyoruz. Üretici kadar bizlerde sıkıntılıyız” dedi.
Muammer Kökcüoğlu