Anahtar Kelimeler: 0

KAVUN TARLADA KALABİLİR

 

KOLDERE - Saruhanlı İlçesine bağlı Koldere Beldesinde üretilen kavunların satış fiyatının maliyetinin de altında olmasından dolayı ürünün tarlada kalma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.

 

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, İlçenin kavun üretim merkezi olarak bilinen Koldere beldesinde 2010 yılı kavun hasadına başlandığını bildirdi.

 

Bu yıl 5 bin dekar alanda kavun üretiminin yapıldığı beldede, fiyatların düşük olmasından dolayı üreticilerin sıkıntılı günler geçirdiğini ifade eden Okur, bu şartlar altında hasat yapmanın bir anlam ifade etmediğini kaydetti.

 

Geçen yıl bin 200 liraya satılan bir dekar kavuna, bu yıl daha hasadın başında olunmasına rağmen 500 liraya fiyat verildiğini dile getiren Okur, şunları anlattı;

 

“Durum çok acı, üretici emek veriyor, zor zahmet ürün yetiştiriyor, ürettiği ürün maliyeti bile karşılamıyor. Ürünün fiyatının düşük olmasında Ramazan ayının da etkisi var. Vatandaş, bu ayda karpuza daha çok rağbet ediyor. Kavun ilgi görmüyor. Öte yandan farklı etkenlerde var. Bu konuda acilen hal yasasının çıkartılması gerekiyor. Ürün doğrudan tarladan pazara gitmeli ki, para kazandırsın. Bu şartlar altında üretenle tüketen arasında kavun 2-3 komisyoncunun elinden geçiyor. Böyle olunca tarladan 3 kuruşa çıkan kavun, sofraya 15 kuruşa geliyor.”

 

Kavun üreticisi Yusuf Göçmen ise hasada başladıklarını ancak fiyatların hiçte iyi olmadığını ifade ederek şöyle dedi;

 

“Bu yıl fiyat çok düşük, geçen yıl bin 200 liradan sattığımız 1 dekar kavun bu yıl 500 ve 600 liraya zor satılıyor. Bu rakamlar ürünün maliyetini bile karşılamıyor. Ancak hiç yoktan iyidir diyerek kendimizi teselli ediyoruz. Girdi maliyetleri çok yüksek, ürün fiyatları düşük. Fiyatlar belki ileride artar düşüncesiyle ürünü bekletme şansımız da yok. Emeğimizin karşılığını alamadık.”

 

Koldere beldesinde kavun alımı yapan komisyoncu Dündar Önlü de üretici kadar komisyoncunun da sıkıntılı olduğunu dile getirerek, 

 

 “Bir kamyon kavundan bana sadece 300 lira para kalıyor. Mazot fiyatları yüksek, nakliye maliyetli, ürünü buradan Konya haline kadar götürüp döküyoruz. Kavunda bu yıl üreten de kazanamadı, komisyoncu da. Bu işte para kazanan büyük marketler, bizden 3 kuruşa aldıkları kavunu 15-20 kuruşa satıyorlar. Biz ise işin hamallığını yapıyoruz. Üretici kadar bizlerde sıkıntılıyız” dedi.

 

Muammer Kökcüoğlu



“Kuraklıktan zarar gören çiftçilerimiz yardım kapsamına alınmalıdır”

Türkiye güne akaryakıt zammıyla başladı. 6 gün sonra neler olacak neler

Fenalaşan arkadaşına müdahale etti, ikisi de kalp krizinden öldü

Manisa'daki yabancı nüfus azalmaya devam ediyor

Manisa TSO Meclis Salonuna Mimar Ferdi Zeyrek’in adı verildi

Zeki Bilgin’den “Hurda Davası”na ilişkin açıklama: "Yargılanmışım, ceza almışım gibi gösteriliyor"

Bebeklerine merhum Başkan Ferdi Zeyrek'in ismini verdiler

Sıcak çarpmasından basit önlemlerle korunmak mümkün

Ferdi Zeyrek’in kızı Nehir, TYT’ye CHP Lideri Özgür Özel ve annesiyle geldi

Alaşehir Belediyesi'nden merhum Ferdi Zeyrek için pilav hayrı

Besim Dutlulu'nun ilk ziyareti Ferdi Zeyrek'in mezarı oldu

Başkan Zeyrek'in ölümüyle sonuçlanan olayda 3 şüpheli tutuklandı

Manisa Belediyesi Yeni Akit ve Zekeriya Say için harekete geçti!

Bir Lokma Bin Dua: Ferdi Başkanımızın Aziz Hatırasına

Merhum Başkan Zeyrek anısına hayır yapıldı

Başkan Zeyrek’i kurtarmak için zamanla yarışıldı

SARUHANLI’DA JANDARMA TEŞKİLATININ 186. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLAMALARI

Havuzlarla ilgili korkutan gerçek

CHP Genel Başkanı Özel, Başkan Zeyrek için düzenlenen mevlide katıldı

Nehir Zeyrek’ten Tepki: ‘O adamı nasıl serbest bırakabiliyorsunuz?’

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
27.07.2012 16:32:03 603 0

Tarih: 27.07.2012 16:32
Haberi Sesli Oku
28.06.2025 09:27:00