Tarih: 05.01.2015 08:51

KAR YAĞIŞININ ÇİFTÇİLERE VERDİĞİ ZARAR BELLİ OLDU

Facebook Twitter Linked-in

İL GENELİNDE 5 BİN ÇİFTÇİ YOĞUN KAR YAĞIŞINDAN OLUMSUZ ETKİLENDİ

AKHİSAR - Manisa merkez ve ilçelerinde 30-31 Aralık 2014 tarihleri arasında meydana gelen yoğun kar yağışı nedeni ile zarara uğrayan çiftçilerin hasar tespit çalışmaları tamamlandı. 
Akhisar'ın Çamönü Mahallesi'ni ziyaret eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi köylülerden hasar hakkında bilgi alarak, zarara uğrayan sera ve zeytinlik sahalarını yerinde inceledi. İl genelinde 2 gün boyunca etkili olan yoğun kar yağışının Şehzadeler ve Yunusemre, Akhisar, Kırkağaç, Turgutlu, Ahmetli ve Köprübaşı ilçelerinde hasara yol açtığını açıklayan İl Müdürü Çebi, Başta zeytinlik alanları olmak üzere, örtü altı, sera, broyler ve yumurta tavukçuluğu yetiştiriciliği yapılan kümes ve barınaklarda hasar meydana gelmiştir.” dedi.
İl genelinde yaklaşık 5 bin çiftçinin zarara uğradığını ifade eden Çebi, İl Müdürlüğümüzce yapılan hasar tespit çalışmaları neticesinde, 50 bin 550 dekar zeytinlik, 860 dekar sera ve örtü altı alan, broyler ve yumurta tavukçuluğu yetiştiriciliği yapılan kümes ve barınaklarda ise 4 bin adet yumurta tavuğu ile 233 bin 840 adet etlik piliç kar yağışı nedeni ile zarar görmüştür. Zarar oranları yüzde 10 ile yüzde 100 arasında değişmektedir” diye konuştu.
Çebi, dünyanın birçok yerinde bu tür yağışlardan doğan mağduriyetlerin söz konusu olduğunu kaydederek, Bu tür doğal afetleri engellemek mümkün değildir. Ancak gerekli tedbirleri alıp, riskleri en aza indirgemek mümkündür. Kar yağışı ve su baskınları neticesinde meydana gelen zararlar sigorta kapsamında değerlendirilmektedir. Bundan dolayı mağdur olan sigortalı çiftçilerimizin zararları TARSİM eksperleri tarafından yapılan incelemeler neticesinde TARSİM tarafından karşılanacaktır. Ayrıca zarara uğrayan çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan zirai kredileri de 1 yıl ertelenecektir. Bu tür afetlerden zarar gören çiftçilerimizi, ürünlerini sigorta yaptırmaları hususunda her daim uyarıyoruz. Tabi burada önemli olan husus zarara uğramadan önce önlem alıp sigorta yaptırmaktır. Bu durum çiftçilerimizin kendi menfaatlerinedir.” dedi.
Tarım Sigortaları Sistemi'nin Bakanlık olarak 2006 yılından beri uygulanmakta olduğunun altını çizen Çebi, Bu sistem sayesinde üreticilerimiz risk yönetimi dediğimiz tedbir alma dönemi içerisinde ürünlerini sigorta yaptırarak, olası doğal afetlere karşı önlem almış oluyorlar. Bakanlığımız bu konuda TARSİM sigortasının ürün poliçesini yüzde 50 ile yüzde 67 oranında hibe olarak desteklemektedir. Bu desteklerle üreticilerimiz zorlanmadan poliçelerini yaptırabiliyor. Yüzde 50 ile yüzde 67 oranında verilen hibe destekleri azımsanacak bir rakam değildir. Bizim üreticilerimizden tek isteğimiz bu konuda bilinçli olmaları ve yarını düşünerek hareket etmeleridir.” ifadelerini kullandı.
İl ve ilçe müdürlükleri olarak detaylı hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini de hatırlatan Çebi, 31 Aralık tarihinde Bakanlığımıza afet raporlarını gönderdik. Bu konuda çalışmalarımız ilçe hasar tespit komisyonlarımızca devam etmektedir. Amacımız çiftçilerimizin sıkıntılarını bir an önce gidermek. Bu afet Bakanlar Kurulu tarafından 13 Mayıs 2014 tarihinde çıkarılan Bakanlar Kurulu kararı kapsamında değerlendirilecektir” şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —