Anahtar Kelimeler: 0

Hapis Cezası Kalkınca…

KARŞILIKSIZ ÇEKTE PATLAMA

 

MANİSA - Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Bülent Koşmaz, karşılıksız çek oranının son üç yılın en yüksek seviyesine ulaştığını söyledi.

 

Son dönemde artan karşılıksız çekler sebebiyle piyasada ciddi problemler yaşandığını belirten Koşmaz, "Bunların çözülmesi noktasında Kredi Kayıt Bürosu A.Ş. tarafından çek istihbarat raporu uygulaması başlatılmıştır. Şu an için Halkbank, Ziraat Bankası, İş Bankası, Vakıfbank, Şekerbank, Akbank ve Finansbank, bu raporları vermeye devam etmektedir.

 

Raporlar, çek sahibi işletme tarafından kendi bankasından 5-10 TL arası ücret karşılığında alınabiliyor. Özellikle ilk kez yapılan ticaretlerde, söz konusu uygulamanın kullanılmasında yarar görüyoruz. Üyelerimiz, bu sistemin işleyişine www.manisatso.org adresli internet sitemizden ulaşabilir.

 

Bu sistem sayesinde mal veya hizmet satan firma, kendisinden mal veya hizmet alacak firmalardan, çalıştığı bankasından çek raporunu 5-10 TL ücret ödeyerek alabilecek. Bu raporla firmanın kaç yıldır çek kullandığı, kaç adet kullandığı, bu çeklerden kaç adedinin karşılıksız olduğu, hangi bankalarla çek çalışması olduğu ve ortalama ne kadarlık çek ödemesi yaptığı hakkında özet bilgi sahibi olunmaktadır." dedi.

 

Söz konusu sistemin kısmi bir çözüm olduğunu aktaran MTSO Başkanı Koşmaz, "Tatil günlerinde bankaların kapalı olması nedeniyle rapor alınamıyor. Ayrıca bu sistem, bir firmanın çek geçmişini analiz etse de halen ülkemizde 5 milyon adet olduğu varsayılan sahte çek kullanımı da söz konusudur. Örneğin raporu sağlam bir firmadan alınacak çek sahte olabilir.

 

Piyasadaki dolandırıcılar, iyi firmaların çeklerini kopyalamaktadır. Alınacak çekin seri numarasının da bulunduğu bir sistemin kurulmasıyla kayıp, sahte veya çalıntı olması gibi bilgilere de ulaşılarak, ticaret büyük oranda güvence altına alınmış olacaktır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde hem cep telefonlarıyla çek sorgulama sisteminin başlamasını hem de bu sistemde seri numarasından da sorgu yapılması konusunda ilgili makamlarla görüşmelerimiz devam ediyor." şeklinde konuştu.

 

Haber Merkezi



Saruhanlı'da vefat...

Akciğerdeki hava kaçağı karın bölgesinden alınan dokuyla kapatılarak iyileştirildi

Manisa'da 23 yıllık başkan seçimi kaybetti

Okul Sporları Voleybol Gençler (A) Grup Müsabakaları Manisa’da tamamlandı

Öğrencilerine evinde temizlik yaptıran öğretmene gözaltı

Demirci’de 9 gündür aranan Şerife Çınar’dan acı haber

19 yaşındaki genç kız yaşamına son verdi

Rektör Prof. Dr. Rana Kibar: “MCBÜ, Dijital, Yeşil ve Tam Akredite Bir Üniversite Olarak Gücünü Artırıyor”

25 yaşından büyük aracı olanlar yaşadı: Milyonlarca araç sahibini ilgilendiriyor

Demirci’de kayıp kadını arama çalışmaları 7'nci gününde sürüyor

Manisa Ticaret Borsası zeytinde verim ve kaliteyi arttırmak için kolları sıvadı

Elektirik akımına kapılan işyeri ortağı hayatını kaybetti

Salihli'yi fırtına vurdu, ağaçlar devrildi, çatılar uçtu

Turgutlu'da 3 Eve Yıldırım Düştü

Manisa'da cadde ve sokaklar göle döndü, birçok noktayı su bastı

Uzmanında Serviks Kanseri uyarısı

Alkol masasında tartışma kanlı bitti: 1 ölü 2 ağır yaralı

Araç şarampole uçtu: 1 yaralı

Öğrenciler camilerin tarihini yerinde öğreniyor

Manisa’dan Özel Eğitimde Reform Çağrısı: "Sektör Darboğazda, 27 Yaş Sınırı Kalkmalı"

Gülşah Durbay’ın ismi kadın kafede yaşatılacak

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
1.11.2012 16:16:09 684 0
Tarih: 01.11.2012 16:16 Güncelleme: 01.11.2012 16:16
Haberi Sesli Oku