Tarih: 10.06.2014 09:34

Karşılıksız aşk kalp yetmezliğine yol açabilir

Facebook Twitter Linked-in

HABER MERKEZİ - Karşılıksız yaşanan aşk ile birlikte duyulan üzüntü sonrasında kişiler bazı sağlık sorunları yaşayabiliyor.

Karşılıksız yaşanan aşk ile birlikte duyulan üzüntü sonrasında kişilerin bazı sağlık sorunları yaşayabileceğini belirten Avrasya Hospital Kardiyoloji Uzmanı Dr. Celal Gölgeci, bu sağlık sorunlarından en önemlisinin de kalp yetmezliği olduğunu ifade etti.Uzm. Dr. Gölgeci, ilk olarak Japon bir bilim adamı tarafından bulunduğu için, o bilim adamının ismi olan Tako-Tsubo adıyla bilinen ve İngilizler tarafından da ‘’Broken Heart’’ denilen bu hastalığı kendisinin ‘’Kırık Kalpler Hastalığı’’ olarak Türkçe’ye çevirdiğini belirtti. Hastalığın gelişim sürecini anlatan Uzm. Dr. Gölgeci, ‘’ Bir insanın kalbi normal şartlar altında her bir kan pompalaması sırasında düzenli olarak bütün katmanlarıyla kasılır. İnsan yoğun bir stres,üzüntü veya hayatında önemli bir değişiklik yaşadıktan sonra, kalpte tuhaf değişiklikler oluşur.Bu değişiklikler ile birlikte kişide, gribal enfeksiyona benzeyen belirtiler, halsizlik,hafif ateşlenme, yatalak olma gibi sağlık sorunları ortaya çıkar. Bu evreler ise kalbin uç kısmının kasılmamaya başlaması ile birlikte, insanı ileri derece bir kalp yetmezliğine götürebilir’’ dedi.

HASTALIK, ÇOK DUYGUSAL KİŞİLERDE GÖRÜLÜYOR
Kırık Kalpler Hastalığı’nın daha çok duygusal kişilerde görüldüğünün altını çizen Uzm. Dr. Gölgeci, ‘’Bu insanlarda malesef hastalığa sebebiyet verebilecek bir çok unsur ve tedavi yöntemi araştırılmış olmasına rağmen, hastalığın gerçek sebebi bilinemiyor. Bu tür hastaları yoğun bakımda da takip ettiğimiz de oluyor ve maalesef bu kişiler genelde genç hastalar oluyor. Hastalık ölümle de seyredebildiği için çok üzücü sonuçlara neden olabiliyor’’ ifadelerine yer verdi.

DÜNYADA SIK GÖRÜLEN BİR HASTALIK
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gölgeci, ‘Bu hastalığın tanısını ilk koyan bilim adamı, hastalığı ilk olarak birkaç kişide görmüş ve incelemiş. Bu bilim adamı daha sonrasında hastalığı dünya çapında incelemeye başlamış. Daha sonra bu hastalıkla ilgili Japonya’ya adeta yağmış’ diyerek bu hastalığa binlerce kişinin yakalandığına vurgu yaptı. Bizim toplumumuzda da bu hastalığın görüldüğünü kültürel üretimlerimizden anlayabileceğimizi dile getiren Uzm. Dr. Gölgeci, ‘’ Bizim türkülerimizde de ‘’Aşkıyla buluşamadı, derdinden verem oldu’’ gibi söylemlere rastlarız. Buna benzer durumlar çağımızda da görülebilir haldedir. Derin üzüntüler sonucunda kişi gerçekten yatalak olabilir, ciddi sağlık sorunları yaşayabilir’’ diye konuştu.

İYİLEŞMENİN YOLU ÜZÜLMEMEKTEN GEÇİYOR
Hastalığın kesin bir tedavi yönteminin olmadığını ifade eden Uzm. Dr. Gölgeci, ‘’Bu hastalığın ilaç tedavisi ile etkilerinin hafifletilmesi mümkün ancak, net bir tedavisi yok. Hastanın iyileşebilmesi için vücut direncinin kendinde iyileşme ümidini görmesi gerekiyor. Hastanın iyileşebilmesinin en önemli yolu, üzüntü kaynağı her ne ise onu ortadan kaldırmak, kişinin aşkına karşılık bulması ya da aşkına kavuşmasıdır’’ dedi.

Üzüntü kaynaklı olarak ortaya çıkan bu hastalığı yaşayan kişilerin genellikle ilk olarak göğüs ağrısı şikayetiyle dahiliye uzmanlarına müracaat ettiklerini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gölgeci, ‘’ Hastalar bu süreci yaşarken genel bir halsizlik hissetmekle birlikte gribal bir enfeksiyonun yol açtığı belirtileri gösteriyorlar. Hastalar bazen halsizlik, bacaklarda şişme, bazen ise şiddetli bir göğüs ağrısı ya da kalp krizi riski ile de bize müracaat edebiliyorlar’’ diye konuştu. Hastaların kalp krizi geçiriyor olma ihtimali kuvvetlendiği taktirde bir kardiyoloji uzmanına baş vurduklarını ifade eden Uzm. Dr. Gölgeci, ‘’ Kalp krizi riskiyle bize ulaşan ve bizim de belirtilerden yola çıkarak kalp krizi geçirdiğini düşündüğümüz ve acilen anjioya aldığımız, gerçekten kalp krizi geçiren çok hasta oluyor. Bu hastaların, daha sonra kalp damarlarını incelediğimizde kalp damarlarında bir sorun olmadığını ancak kalp kaslarında problem olduğunu görüyoruz’’ ifadelerini kullandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —