Karın zarı kanserleri tedavisi eğitim programı İzmir’de gerçekleştirildi
Karın zarı kanserlerinin tedavisinde uygulanan en ileri cerrahi yöntemlerden biri olan "Sugarbaker Prosedürü", İzmir’de Acıbadem Kent Hastanesi ev sahipliğinde düzenlenen uluslararası eğitim programında Türk doktorlara anlatıldı.
Kolon, rektum ve jinekolojik kanserlere bağlı karın zarı yayılımı olan hastalara uygulanan bu ameliyatlar, canlı yayınla toplantı salonuna aktarıldı. Katılımcı doktorlar, ameliyatları anbean takip ederken, hangi hastaya hangi yöntemin uygulandığına dair ayrıntılı bilgi alma ve tartışma fırsatı buldu. İkinci gün ise video destekli teorik eğitimler ve vaka tartışmaları ile hekimlerin bilgileri pekiştirildi. İki gün süren "Peritoneal Yüzey Tümörlerinde Canlı Cerrahi & HİPEK Kursu bu alanının öncü bilim insanları ile kolon/ rektum- jinekolojik cerrahlar ile onkologları buluşturdu. Kursa karın zarı kanseri hastalarında sağkalım oranlarını artırma ve nüksleri azaltma konusunda çalışmalar yapan, bulduğu yöntem 5 kıtada uygulanan Amerikalı bilim adamı Prof. Dr. Paul H.Sugarbaker ile peritoneal yüzey malignitelerinde uluslararası deneyime sahip uzman Avustralya’dan Assoc. Prof. CherryKoh Türk hekimlere tecrübelerini aktardı. İki gün süren kursun ilk gününde 5 hasta ameliyat edildi. Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği ile PSOGI (Peritoneal Surface Oncology Group International) iş birliğinde düzenlenen kursa, kendi adıyla bilinen yöntemi geliştiren dünyaca ünlü Amerikalı cerrah Prof. Dr. Paul H. Sugarbaker ve Avustralya’dan Prof. Cherry Koh da katıldı.

Donanım ve dikkat cerrahi başarıyı yükseltiyor
Kursun açılışında konuşan Prof. Dr. Sugarbaker, erken tanının ve doğru cerrahinin önemine dikkat çekti. Sugarbaker, "Bazı kanser türleri, gözle görülmeyecek kadar küçük yayılımlar gösterebilir. Cerrahın fark edemediği bu hastalık odakları, ileride ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle cerrahlar, hem teknik olarak donanımlı hem de dikkatli olduklarında tedavi başarıları yükselir" diye konuştu.
Program sonunda da Türk meslektaşlarının ilgisini memnuniyetle karşıladığını belirten Prof. Sugarbaker, "Burada öğrendikleriniz, gelecekte birçok hastanın hayatında fark oluşruracak" dedi.

Hasta seçimi kadar doğru teknik de hayati önem taşıyor
Kursun eş başkanlığını yürüten Acıbadem Kent Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı, Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Aras Emre Canda ise şunları söyledi:
"Karın zarı (periton), karın boşluğunu ve iç organları örten zar yapısıdır. Bazı ileri evre kanserlerde (örneğin kolon, rektum ya da yumurtalık kanseri), tümör hücreleri bu zar üzerine yayılabilir. Bu duruma ‘karın zarı metastazı’ denir. Klasik yöntemlerle tedavisi zor olan bu tabloya yönelik özel cerrahi yaklaşımlar geliştirildi. ‘Sugarbaker Prosedürü’ olarak bilinen yöntemde, önce karın zarındaki tümörlü dokular temizleniyor (sitoredüktif cerrahi), ardından karın içine ısıtılmış kemoterapi ilacı veriliyor (HİPEK). Bu yöntem, hastaların yaşam süresini uzatma ve hastalığın tekrar etme riskini azaltma açısından büyük önem taşıyor. Dünyanın birçok ülkesinde 20 yılı aşkın süredir uygulanan bu tedavi, Türkiye’de de deneyimli merkezlerde yapılabiliyor. Karın zarı kanserleri için uygulanan bu özel tedavinin başarısı, hastaların doğru seçilmesine ve cerrahların teknik bilgiye hakim olmasına bağlı. Canlı cerrahiler ve video destekli eğitimlerle meslektaşlarımız bu yöntemleri doğrudan yerinde gözlemledi ve tartışma şansı buldu. Bu eğitim, ileri cerrahinin hasta yaşamına nasıl katkı sunduğunu gösteren çok değerli bir deneyimdi."



Başkan Cıllı, Çarşı Esnaflarıyla Kahvaltıda Buluştu

Salihli'de adli yıl törenle açıldı

Şüpheli ölüm: Bahçe katında ceset bulundu

15 yaşındaki çocuk başından vurulmuş halde bulundu

Saruhanlı Belediyespor Muaythai'de madalyalara ambargo koydu

Alaşehir'i duvar resimleriyle anlattı

Mütevellispor'da Rıdvan Türküler dönemi

3 gündür devam eden yangının şiddeti havadan görüntülendi

Av sezonu başladı, İzmir Balık Hali bereketle doldu

Uzman çavuşun otobüs geç geldi diye silah çektiği anlar kamerada

Zafer Bayramı coşkusu futbol turnuvasıyla taçlandı

Yunusemre'den bir sosyal tesis daha

Orman yangınından etkilendiler, çöpleri toplayarak büyüklerine örnek oldular

Orman arazözü ile otomobil kavşakta çarpıştı: 1 yaralı

Yörük kültür dernekleri Manisa’da buluştu

Selendi’de trap atışları nefes kesti

Salihli'de adli yıl törenle açıldı

Saruhanlı’da Zafetr Bayramı Coşkusu

SSVD Vakfı personeli grev başlattı

Manisalı muhtarlar taleplerini MASKİ'ye iletti

Milli mücadelenin şehri Demirci'de 'Kurtuluş Festivali' başladı

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur: "Deniz suyunu arıtarak kullanıma sunsunlar"

Barajlar boşaldı, bidonlar doldu

Manisa'da Geçici Koruyucu Aile Modeli tanıtıldı

Vatandaşların Çerçioğlu’na öfkesi sürüyor: Koltuklar bomboş kaldı

MAFOD'tan 19 Ağustos'a özel fotoğraf gösterimi

Alaşehir Belediyesi personeline Didim’de ücretsiz tatil

Manisa'nın 'Yangın Riskini Azaltma Planı' Türkiye'ye örnek olabilir

SARUHANLI KADINLAR BURAYA, Çağan Ata için harekete geçiyor

Hukukta yapay zeka dönemi

Manisa nüfusu hızla yaşlanıyor

Büyükşehir Saruhanlı'daki Şehit Kabirlerini yeniliyor

Hasar gören camiden malzeme düşmesi sonucu ölen adam toprağa verildi

Saruhanlı’da obruklar oluşmaya başladı!

Saruhanlı’da kadınlar, Çağan Ata İçin Tek Yürek Oldu

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 22.07.2025 10:09:00 448 0

Tarih: 22.07.2025 10:09 Güncelleme: 22.07.2025 10:12
Haberi Sesli Oku
1.09.2025 12:39:00