HABER MERKEZİ - Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeni Emre Söyleyici, çocuklarda adil davranmanın eşit davranmak olmadığını belirterek, “Adaletle davranmak, gerektiği kadar, uygun ölçülerde, hak ettiği ölçüde çocuğa ilgi ve şefkat göstermektir. Eşit davranmak her kardeşe benzer ilgi ve şefkat göstermektir” dedi.

Kardeş kıskançlığı nasıl önlenir?

Çocuklarda özellikle yeni dünyaya gelmiş kardeşler olduğunda sıkıntıların baş gösterdiğini ve küçük çocukların henüz adaletle davranmanın erdemini kavrayamadığını belirten Aydın Muzaffer Ancın Koleji PDR Uzmanı Söyleyici, ebeynlere seslenerek “Siz yeni doğanla fazla ilgilenirseniz, bu ilgi büyük çocuğun dikkatinden kaçmaz ve rahatsız olmaya başlar. Hatta ‘gerileme’ dediğimiz, çocukların bebeklik dönemi davranışlarına tekrar dönmelerine sebep olur.

Mesela yürüyen bir çocuk, evdeki emekleyen kardeşine fazla alaka gösterildiğini fark ederse kendisi de tekrar yürümekten vazgeçerek emeklemeye başlayabilir. Çünkü ona göre emekleyenler daha çok sevilmektedir. Bu okula giden çocuklarda da görülebilir. Okula gitse de çocuk her zaman çocuktur ilgi ve alaka ister. Küçük kardeşine daha fazla ilgi gösterilip ‘sen dersine çalış’ gibi okula giden çocukların ilgisiz bırakılması öğrencilerde olumsuzluğa neden oluyor” dedi.

KARDEŞLER ARASI ŞİDDET KARDEŞ KISKANÇLIĞINDAN GELİYOR
Kardeşler arası şiddet sebeplerinin başında kardeş kıskançlığı geldiğini vurgulayan PDR Uzmanı Emre Söyleyici, “Kendisine yönelecek ilgi, alaka, şefkat hatta paranın bir bölümüne ortak olan kardeş, imkanları kısıtlayan bir unsur olarak algılanır. Bir de kendisinden çok paya sahip olduğu düşünülürse kıskançlık ve öfke tavana vurabilir. En ufak etkileşim krizinde kardeşler birbirine şiddet uygulayabilirler. Eşit davranmamak kıskançlık duygularını körükler. Bu nedenle ebeynler çocuklara eşit davranmaya özen göstermelidir. Aksi takdirde çocuklar birbirlerine düşman gibi algılar” dedi.

“KORKULMAYAN BİR EV OLMALI"
Çocuklarda en önemli ihtiyaçlardan birinin güven olduğunu ve bunu da en iyi anne babanın verebileceğini belirten Aydın Özel Muzaffer Ancın Koleji Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen Emre Söyleyici, “Çocuklar korku duymadan, sevgi içinde yaşayabilecekleri güvenli bir eve muhtaçtırlar. Şiddet ortamında yetişen çocukların, ileride mutlaka şiddet gösterecekleri iddia edilmese de problemlerini şiddet yoluyla çözmeye daha çok temayül gösterecekleri söylenebilir. Evinizi şiddetten uzak, emniyetli bir yer haline getirmek için elinizden geleni yapın ve kardeşler arasındaki kavgaları kesinlikle engelleyin. Anne-baba arasındaki öfke ve saldırganlık dolu kavgaların da çocuklar için kötü örnekler oluşturacağını unutmayın” diyerek aileleri uyardı.



Saruhanlı’dan tayini çıkan Hâkim ve Savcılara Veda Yemeği

Yangından geriye gözyaşı kaldı

Başkan Balaban, orman yangınlarına dikkat çekti

Yangında öncü araç, yaralıya uçan İHA

Çukurbağ Spor Tesisi'ne merhum Başkan Ferdi Zeyrek'in ismi verildi

Keneyi yakmak isterken ormanı yaktı

Muhammed Yakut hayatını kaybetti: Cinayet mi ecel mi?

Bakan Yumaklı: "Yangınların 6’sı halen aktif, Akhisar’da tek noktaya yoğunlaştık"

“Kuraklıktan zarar gören çiftçilerimiz yardım kapsamına alınmalıdır”

Türkiye güne akaryakıt zammıyla başladı. 6 gün sonra neler olacak neler

Fenalaşan arkadaşına müdahale etti, ikisi de kalp krizinden öldü

Manisa'daki yabancı nüfus azalmaya devam ediyor

Manisa TSO Meclis Salonuna Mimar Ferdi Zeyrek’in adı verildi

Zeki Bilgin’den “Hurda Davası”na ilişkin açıklama: "Yargılanmışım, ceza almışım gibi gösteriliyor"

Bebeklerine merhum Başkan Ferdi Zeyrek'in ismini verdiler

Sıcak çarpmasından basit önlemlerle korunmak mümkün

Ferdi Zeyrek’in kızı Nehir, TYT’ye CHP Lideri Özgür Özel ve annesiyle geldi

Alaşehir Belediyesi'nden merhum Ferdi Zeyrek için pilav hayrı

Besim Dutlulu'nun ilk ziyareti Ferdi Zeyrek'in mezarı oldu

Başkan Zeyrek'in ölümüyle sonuçlanan olayda 3 şüpheli tutuklandı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Gündem 7.11.2014 10:39:35 1738 0

Tarih: 07.11.2014 10:39
Haberi Sesli Oku
2.07.2025 13:30:00