SARUHANLI - Saruhanlı Sağlık Grup Başkanı Dr. Rabia Kapan, Tüm vahşi ve etobur hayvan ısırıklarının kuduz için bir risk oluşturduğunu söyledi.

Kuduzun etkeni rabdovirüs olan ölümcül bir hastalık olduğuna dikkat çeken Saruhanlı Sağlık Grup Başkanı Dr. Rabia Kapan, tüm vahşi ve evcil etobur hayvan ısırıklarının yeri ne olursa olsun kuduz için risk oluşturduğuna vurgu yaptı.

Enfekte hayvanının ısırması, tükürük ve salyasının yaralara teması yada tırmalaması sonucunda virüsün insanlara bulaşabileceğini ifade eden Dr. Kapan, "Fare, sincap, tavşan gibi kemiriciler, yılan, kertenkele ve kaplumbağa kuduz riski taşımayan hayvanlar grubunda yer alıyor" dedi.
- Anormal Davranışlar Gösteren Hayvanlara Dikkat -

Kuduz olan hayvanının ağzından köpükler gelmesi nedeniyle kolayca tınılabileceğinin sanıldığını söyleyen Dr. Kapan, "Bir hayvanın kuduz olup olmadığını anlamanın daha kolay yolu ise beklenmeyen, anormal davranışlar gösterip göstermediğine bakmaktır. Genellikle saldırgan olan bir hayvan, birden bire sakinleşmişse, sakin bir köpek azgın, yırtıcı, saldırgan bir yapıya bürünmüşse, hayvan yemek yemeyi reddediyor ve onun yerine demir, ağaç gibi şeyleri ısırıyorsa, vahşi bir hayvan insandan kaçmıyor ve dostça yaklaşıyorsa dikkat edilmesi gerekiyor" diye konuştu.

-Kuduz Riskinde Isırılan Bölge Sabunla Temizlenmelidir-

Dr. Kapan, Kuduz riskiyle karşılaşan insanların yapması gerekenler hakkında ise şu bilgiyi verdi; İlk olarak ısırık yerinin sabun, alkol ya da tentürdiyot ile temizlenmesi gerekmektedir. Daha sonra en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilerek kuduz aşılamasına yönelik uygulamaların yaptırılması, bunun ise Sağlık Bakanlığı`na bağlı kurumlarda ücretsiz olarak yapılmaktadır. Kuduz riski taşıyan temaslarda koruyucu tedaviye başlama ve yapılacak uygulamalara, hekim tarafından karar verilir. Takip ve aşılama süresince temaslı hayvanın ilgili kurum tarafından izlendiği 10 günlük gözlem süresi içinde şüpheli temasa neden olan hayvanın kuduz olmadığı kanıtlanırsa, aşı uygulamasına son verilir. Başlanılan aşı veya diğer tedavilerin takip ve sonlandırılması kararının da doktora danışılması gerektedir.”

Kuduzda inkübasyon süresinin çok değişken olduğunu, bu nedenle temas sonrası geçen süreye bakılmaksızın aşılama yapılması gerektiğini belirten Dr. Kapan, aşılamanın gluteal bölgeye enjeksiyonun antikor titresini düşürmesinden dolayı asla yapılmaması gerektiğini söyledi.



Çınaroba Mahallesi’ne Hayırlı Olsun: Sosyal Tesislere Yemek Pişirme Alanı Kazandırılıyor

Saruhanlı’da Vefat…

Saruhanlı’da Kimse Yalnız Değil: Yaşlı ve Engelli Vatandaşlara Ulaşım Desteği Sürüyor

Saruhanlı’da Vefat…

CHP'li Belediye Başkan aday adayı evinde ölü bulundu

Saruhanlı’da Üreticilere Yönelik Bitki Koruma Ürünleri Eğitimi Düzenlendi

Elektrik direğine çarpan motosikletli genç hayatını kaybetti

Manisalı Atletlerden Türkiye Üçüncülüğü

Saruhanlı’da Sigarayı Bırakma Günü İçin Farkındalık Standı Kuruldu

Üzüm Düğün Salonu Yenilendi, Hizmete Açıldı

Sobanın parlaması sonucu yaralanan çocuk kurtarılamadı

İki kız kardeşin hayatını kaybettiği kazada aranan şüpheli yakalandı

SARUHANLI’DA VEFAT…

SESO'DA Gürcan Cengiz, başkan seçildi

Saruhanlı'da vefat...

Manisa Ticaret Borsası’ndan Saruhanlı İlçe Tarımına Ziyaret

Saruhanlı’nın Nüfusu 58 Bin 475 Oldu

Saruhanlı Devlet Hastanesinde Salı günü görev yapacak doktorlar

Gülşah Durbay Futbol Turnuvası’nda Taşdibi Güldü

Hafız Öğrencilerden Ekrem Başkan’a Teşekkür Ziyareti

Saruhanlı'da vefat...

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 4.03.2015 13:32:50 1854 0
Tarih: 04.03.2015 13:32 Güncelleme: 04.03.2015 13:32
Haberi Sesli Oku