Son Dakika

SAĞLIK - ABD´li bilim adamlarının kanser hastalığı için yaptığı yeni araştırmaya göre vücutta kanser oluşmasında çevresel etkilerin büyük rol oynadığını gösterdi.

Bu yılın başlarında araştırmacılar kanser türlerinin üçte ikisinin, sigara içmek gibi dış faktörler yerine ´şanssızlığa´ bağlı olduğunu söyleyerek tartışmalara yol açmıştı. 

BBC Türkçenin haberine göre, Nature dergisinde yayımlanan yeni araştırma ise kanser türlerinin sadece yüzde 10-30 arasındaki bir bölümünün vücudun doğal işlevleri sonucunda ya da ´şans eseri´ oluştuğunu gösterdi.
Bunun dışında ise büyük ölçüde çevresel faktörlerin etkili olduğu belirtildi.

Kanserin oluşmasındaki iç ve dış unsurları ele alan araştırmada, hastalık bilgisayarda yapılan modellemeler, nüfus verileri ve genetik araştırma gibi pek çok farklı yöntemle incelendi.

ABD´nin New York kentindeki Stony Brook Kanser Merkezi´nden doktorlar, vücudun doğal işlevleri sırasında oluşan aksaklıklar ile sigara, güneş ışınlarına maruz kalma gibi dış faktörleri karşılaştırdılar.
Sonuçlar, kanser riskinin yüzde 70-90 oranında dış faktörlerden kaynaklandığını gösterdi.

Stony Brook merkezinin başkanı Dr. Yusuf Hannun "Dış faktörler büyük rol oynuyor, kötü şansın arkasına sığınmak doğru değil" dedi ve ekledi: "Hem sigara içip hem de şanssızlıktan kanser oldum diyemezler."
Dr. Hannun, her sigarayı Rus ruletinde tabancaya sürülen bir mermiye benzeterek "Kamu sağlığı için bizim görevimiz o tabancadan mümkün olduğu kadar çok mermi çıkarmak" diye konuştu.

İngiliz uzmanlar da araştırmayı inandırıcı bulduklarını söylediler.

Açık Üniversite´den Profesör Kevin McConway, "Dış etkilere maruz kaldığı halde kanser olmayan da var, o yüzden şans her zaman bu olayın bir parçası. Ancak bu araştırma, şanssızlığın ötesine geçerek sebeplere bakmamız ve korunmamız gerektiğini gösteriyor" diye konuştu.

İngiliz Kanser Araştırmaları Vakfı´ndan Dr. Emma Smith de "Sigara içmemek, sağlıklı bir kiloda olmak, sağlıklı beslenmek ve alkolü azaltmak kansere karşı bir garanti değilse de, kanser riskini önemli ölçüde azaltır" dedi.
  



Saruhanlı'da vefat...

S&G Parfüm Kozmetik işletmesi Yeni yerinde törenle hizmete girdi

İşten çıktı, evine varamadan karanlık bir yolda can verdi

Boşanma aşamasındaki karısını sokak ortasında öldürdü

Saruhanlı’da Vefat…

Memurları taşıyan servis kazasında acı haber geldi

Saruhanlı'da vefat...

ÖEKK Manisa İl Başkanı Aşkın Nehir, "Açıklanan oran ihtiyaçları karşılamıyor"

Kendisini eve bırakan arkadaşının kullandığı aracın altında kaldı

Saruhanlı’da Vefat…

Kayıp 15 yaşındaki kız çocuğundan acı haber

Baba ve üvey oğlunun kavgası ölümle bitti

İntihar denilen olay cinayet çıktı

Manisa'da vahşet: Çocukların önünde köpeği katletti

Saruhanlı Belediyesi’nden Kadınlara Mamografi Ulaşım Desteği

DEMREMİN MERKEZ ÜSSÜ IŞIKLAR MAHALLESİ MUHTARI, “OLUMSUZ BİR DURUM YOK”

Saruhanlı’da engelli bireylerin ailelerine yönelik eğitim programı düzenlendi

Saruhanlı'da vefat...

‘Uçan Yol'da feci kaza: 1'i ağır 3 yaralı

Otomobil şarampole devrilip takla attı: 1 ölü, 3 yaralı

İki katlı ev yangında küle döndü: Karı-koca dumandan etkilendi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 18.12.2015 09:04:10 572 0
Tarih: 18.12.2015 09:04 Güncelleme: 18.12.2015 09:04
Haberi Sesli Oku