9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01
Türkiye’de ve dünyada kalp rahatsızlığı çeken hastaların tıkalı damarlarını açmak için kullanılan metalik stentler yerini yavaş yavaş eriyen stentlere bırakıyor.
İki yıldır Türkiye’de uygulanan eriyen stent işlemi Manisa’da ilk kez gerçekleştirildi. Operasyonu yapan kardiyolog Uzm.Dr. Bahadır Çöllü, eriyen stentlerin vücutta herhangi bir reaksiyona neden olmadığını ve doğal olarak çözünüp kaybolduğunu söyledi.
Henüz yeni bir uygulama olan eriyen stent işlemi belli başlı hastanelerin ardından Manisa’da da yapıldı. Özel Grandmedical Hastanesinde yapılan ameliyatla hastaya eriyen stent takıldı.
Operasyonu yapan Özel Grandmedical Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Bahadır Çöllü, şöyle konuştu: “Hastamız bize bir kalp krizi sonrası geldi. Biz kendisine bir anjiyografi işlemi uyguladık. Anjiyografi işleminde de sonrasında da sağ ana damarında ciddi tıkanıklık tespit ettik. Değerlendirmeyi yapıp kendisiyle bu durumu konuştuktan sonra buraya bir stent takma kararı aldık. Yalnız ana damarda olduğu için, ana damarda büyük güçlü güzel bir damar olduğu için buraya uzun vadeli olması için damarın ileride de bir sorun olmaması için eriyen stent takma kararı verdik. Damarın başlangıç kısmındaydı.”
Uzm.Dr. Çöllü, eriyen stenti tercih etme sebeplerini şöyle açıkladı:
“Eriyen stentler Türkiye’de 1,5- 2 yıldan beri kullanılmakta olan bir stent. Manisa’da ilk defa uyguladık. Bunun şöyle avantajları var. Bu stent 6 ayda erimeye başlıyor, yaklaşık iki sene içinde de tamamen eriyip kayboluyor. Diğer stentlerden farklı, diğer stentler metal olduğu için ömür boyu kalıyor.
Onların da tabiî ki kendi yerine göre tedavi edici özelliklerinin çok iyi olmakla beraber bu işlemde stentler 6 ayda erimeye başlayıp iki yılda kaybolmaya başlıyor. Stent takımı sonrası yapılabilecek işlem ameliyattır gerekirse tekrar stent takmaktır. Tekrar o damarın daha alt bölgelerine müdahale yapmak gibi işlemlerde bu bize çok büyük konfor sağlıyor. Damar eski haline dönüyor, iyileşiyor ve açık olarak kalmış oluyor. Yapısı laktik asitten oluşan organik bir madde olduğu için vücutta bir reaksiyona neden olmuyor ve kendiliğinden doğal olarak çözünüp kayboluyor.”
GİDEREK YAYGINLAŞIYOR
Eriyen stent uygulamasının Türkiye’de yaklaşık yıldır uygulanan bir yöntem olduğunu ve Manisa genelinde bunu uygulayan ilk hastane olduklarını anlatan Uzm. Dr. Çöllü, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sistem Manisa’da ilk defa uygulandı. Giderek yaygınlaşan bir sistem. 2000’li yılların başında ilaçlı stentlerde olduğu gibi önce bunu öncü hastaneler gerçekleştirmiş ve güvenilirliği görüldükçe bu işlem hızla yaygınlaşmıştı. Burada da aynı durum söz konusu görülüyor. Hızla yaygınlaşan bir sistem. Bütün dünya belki 3 sene sonra 5 sene sonra hemen hemen her yerde bu stentler kullanılacak diye düşünüyorum.”
MALİYETİ NE KADAR
İlaçlı stentlerin ilk çıktığında çok maliyetli olduğunu yaygınlaşmasıyla birlikte maliyetlerin de düştüğünü aynı durumun eriyen stentler için de geçerli olduğu kaydeden Uzm. Dr. Çöllü, sözlerine şöyle devam etti: “Yaklaşık 6-7 bin TL’ye ulaşan maliyetler söz konusu. Şuanda Sosyal Güvenlik Kurumu bu stentleri karşılamıyor açıkçası. İleri de bu işlem yaygınlaştıkça fiyatlar düştükçe hastaların kurumları da bunun maliyetlerini karşılayacaktır diye düşünüyorum."
"SEVİNÇTEN UÇUYORUM”
Manisa’nın Akhisar ilçesi Kayalıoğlu Mahallesinde oturan 63 yaşındaki Kadir Aktaş da, eriyen stentin Manisa’da ilk defa kendisine takıldığını anlatarak şunları söyledi:
“Yılbaşından sonra rahatsızlandım ve Akhisar’da doktora gittim. Hastanede doktorlar ve çocuklarım benden gizli kalbimde bir şeyler olduğunu konuştu. Sonra beni buraya gönderdiler. Bahadır hocamın ismini daha önce duymuştum. Kendisine güvenerek geldik. Ameliyat olduk. Söylenecek başka bir şey bulamıyorum. Şuan sevinçten uçuyorum daha ne diyebilirim.”