9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01
MANİSA - Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 81. yıldönümü Manisalı kadınlar tarafından Cumhuriyet Meydanındaki Milli Egemenlik Anıtına çelenk sunularak kutlandı. Çelengi protokol üyeleriyle birlikte törene katılan kadınlar sundu. Alışılagelen çelenk sunma törenlerinin yerine kadınların birlikte gerçekleştirdiği çelenk sunumunda renkli görüntüler ortaya çıktı.
Manisa Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanlığı tarafından Cumhuriyet Meydanındaki Milli Egemenlik Anıtı önünde düzenlenen programa Manisa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Nursel Ustamehmetoğlu, Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Şükran Kaya, siyasi parti kadın kolları temsilcileri ile STK´ların kadın üyeleri katıldı.
Manisalı kadınlar adına yaptırılan çelenk protokol üyelerinin yanı sıra törene katılan kadınlarla birlikte Milli Egemenlik Anıtına sunuldu. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Manisa Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Şükran Kaya yaptı. Kaya, ?Türkiye´de kadınlar 20 Mart 1930´da belediye seçimlerinde seçme hakkı kazandılar. 1933´te Köy Kanununda muhtar seçme ve köy heyetine seçilme hakkı düzenlendi. Milletvekili seçimlerinde seçme ve seçilme hakkına ise 5 Aralık 1934´te yapılan Anayasa değişikliği ile kavuştular. 8 Şubat 1935´te ilk defa meclis seçimlerine katılan Türk kadınları mecliste 18 sandalye elde ettiler. Atatürk bu konuda şöyle diyordu: ?Bugünün anaları için gerekli vasıfları taşıyan, evlat yetiştirmek, evlatlarını bugünkü hayat için faal bir organ haline koymak, pek çok niteliklere sahip biri olmaya bağlıdır. Bundan dolayı kadınlarımız hatta erkekten daha çok aydın, daha çok feyizli, daha çok fazla bilgili olmaya mecburdur. Eğer gerçekten milletin anası olmak istiyorlarsa böyle olmalıdırlar.´ Her bir milletin kadınlık tarihinde görülmeyen kesin ve belirli bir bölümüyle Türk kadınının yaşamını cumhuriyet öncesi ve cumhuriyet yılları diye ikiye ayırıyoruz? dedi.
Türk kadınının eğitimde, hukukta, ailede, çalışma hayatında ve siyasette olmak üzere incelenebileceğini kaydeden Kaya açıklamasını şöyle tamamladı: ?Kadının toplumdaki saygınlığı, rolü ve yeri toplumsal gelişmenin bir ölçüsüdür. Kadına hakkında karar verilen değil, kendi hakkında karar veren, insan özgürlüğünü kazandıran bu önemli gün tüm kadınlarımıza kutlu olsun.?