KADIN - BALIKESİR'in Bandırma İlçesi'nde, KOSGEB`ten aldığı kredi ile solucan gübresi üretimine başlayan İlknur Pazarcık, bu gübreyi kilosu 4 liradan satıyor.
Solucan gübresinin dünyada 50 yıldır kullanıldığını belirten Pazarcık, "Bir metreküp bitkisel atığa, 50-60 bin solucan koyuyorum. Bu solucanların yedikleri atıklar, 1.5-2 ayda gübre dönüşüyor. Solucan gübresi daha sonra konulan dorselerin altındaki elekten aşağı düşüyor. Bunları toplayıp, eleyip torbalayıp Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü`ne satıyoruz" dedi.
Bandırma`da yaşayan İlknur Pazarcık, eşiyle birlikte araştırma yaparken dünyada yaygın olarak üretimi yapılan, ancak bir çok insanın bakmaya cesaret edemediği solucan gübresine ilgi duydu. 2012 yılında KOSGEB'ten (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi) aldığı kredi ile bu projeyi yaşama geçiren Pazarcık, işini genişleterek Edincik Mahallesinde tesis kurmayı başardı. Halen 5 milyon adet solucanın bulunduğunu ve bunlardan ortalama 20 ton gübre ürettiğini söyleyen İlknur Pazarcık, AB ve ABD`nin ülkesinde solucan gübresi üretimine destek verildiğini söyledi.
Türkiye`nin bu sektöre teşvik vermesini isteyen İlknur Pazarcık, tamamen organik olan solucan gübresinin özellikle seralarda kullanımının çok önemli olduğunu dile getirdi. İşini severek yaptığını belirten Pazarcık, "Verimi en az ortalama yüzde 30 artırırken, 10-15 gün erken hasat imkanı sağlıyor. Solucanların organik artıkları tükettikten sonra ortaya çıkardığı atık olan `solucan gübresinin` hiç bir kimyasal madde içermemesi nedeniyle tarımda doğal, organik üretim açısından büyük önem taşıyor. Toprakta kimyasal kirliliği ortadan kaldıran, verimi ortalama yüzde 30 artıran, toprağı yenileyen, rehabilite eden ve su tutma kapasitesini artıran solucan gübresini, her çiftçi üretebilir" dedi.
Pazarcık, solucan gübresi üretiminin artırılması ile birlikte kimyasal gübre üretiminde dışa bağımlı olan Türkiye'nin önemli döviz tasarrufu sağlayacağını belirtti.
Solucan gübresi üretiminde özellikle kırmızı solucanların kullanıldığını dile getiren Pazarcık, 50 yıldır dünyada kullanılan bu çok kıymetli ürün, Türkiye'de yaygın olarak bilinmiyor ve kullanılmıyor. 5 milyon solucanım var. Her gün 5 milyon işçi, hiç sigorta-yemek istemeden benim için üretim yapıyor. Solucan gübresi 1 metreküp bitkisel atığa 50-60 bin adet solucan koyuyoruz, 1,5-2 ayda gübreye dönüşüyor. Solucanların yedikleri atıklar gübre oluyor, gübre dorselerin altındaki elekten aşağı düşüyor. Bunları toplayıp, eleyip torbalayıp Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü`ne satıyoruz. Normal şartlarda solucan gübresinin kilogramı 4 lira, ancak toptan satışlarda fiyatlar değişebiliyor" dedi.