Tarih: 24.09.2013 10:28

Kadına asla söylenmemesi gerekenler

Facebook Twitter Linked-in

HABER MERKEZİ - Yeni doğum yapmış annelere iyi niyetle söylenen ve zararsız gibi görünen bazı cümleler, annenin kırılgan ruh halini etkileyebiliyor.

Yeni doğum yapmış annelere iyi niyetle söylenen ve zararsız gibi görünen bazı cümleler, annenin kırılgan ruh halini etkileyebiliyor. Doğumdan sonraki ilk birkaç haftada anneler genellikle duygusal bir karmaşa yaşıyor. Her ne kadar genel olarak kendini iyi hissetse bile, uykusuzluk, bebeği anne sütüyle besleme, doğum sonrası fiziksel iyileşme çabaları anneyi olumsuz etkiliyor ve sinir krizlerine yol açıyor.ABD’li blog yazarı Erin Zammett Ruddy, anneler arasında bir anket yaptı ve duymaktan nefret ettikleri cümleleri sordu.

“Bebeğiniz çok küçük gözüküyor” : Toplumda, daha iri olan bebeklerin daha sağlıklı olduğu algısından doğan bu cümle, anneler için sinir bozucu olabiliyor.

“Hiç doğum yapmış gibi durmuyorsun”: Yeni doğum yapan bazı anneler vücutlarının eski şekline kavuşmakta daha şanslı fakat bu anneler bile görünümleri konusunda hassas olabiliyor. Bu cümle de yeni doğum yapmış kadınlara söylenmemesi gerekenlerden.

“Anne sütü vermiyor musun?”: Bebeklerini anne sütüyle besleme konusunda doktorlardan ve çevresinden adeta bir baskı gören kadınlar strese maruz kalıyor ve sütü gelmeyip bebeğini mama ile beslemek zorunda kalınca kendini suçlu gibi hissediyor

“Geceleri uyuyor mu?”: Pek çok annenin olumsuz yanıt verdiği bu soru da yeni doğum yapmış kadınlara söylenmemesi gerekenlerden.

“Çalışmaya devam edecek misin?”: Çalışan annelerin, zamanını çocuğuyla evde geçirmek yerine doğumdan önce çalıştığı işine geri dönmeyi tercih etmesi toplumun bir kesimi tarafından ayıplanırmış gibi görünüyor. Bu cümle de yeni doğum yapan kadınların bir suçluluk duygusu içine girmesine neden oluyor.

“Bebek uyuduğunda nasılsa sen de uyursun”: Yeni doğan bebeklerin uyku süresi genelde 2-3 saat ve iki uyku arasında yaklaşık 1-1,5 saat beslenmeleri, bakımı vs. gerekiyor. Bebek her uyuduğunda, annenin uyuması ise, özellikle bütün gün evde oturup bebeğine bakmaktan sıkılan bazı anneler için bir süre sonra zorlaşıyor

“Başka çocuk yapacak mısınız?”: Bu cümle de, özellikle ikiz doğuran anneler için sinir bozucu olabiliyor.

“Eğer doğru emzirirsen, canın yanmaz”: Yeni doğum yapmış kadınlar, emzirirken ne şekilde hareket ederse etsin, acı hissediyor. Bebeğini doğru biçimde emzirmeye çabalayan anneler çabucak yorgun düşüyor. Yeni doğum yapan kadınlar bu cümleyi de duymaktan şikayetçi.

“Zor oluyor mu?” : Bazı anneler, bebek sahibi oldukları için “büyük zorluklarla” başbaşa kaldıklarını düşünen ve onlara acıyan insanların cümlelerinden şikayetçi.

“Dert etme, anne olunca ne yapacağını bilirsin”: İlk kez doğum yapacak kadınlara söylenen bu cümle de pek çok kadın için anlamsız ve sinir bozucu çünkü daha önce ne kadar görürlerse görsünler, örnek olarak, bebeğin altını nasıl değiştirecekleri konusunda fikir sahibi değiller. Yeni anneler, bebek bakımı ile ilgili birçok şeyi kendi annelerinden, çevrelerinden, kitaplardan, internetten ve en önemlisi de deneme-yanılma yöntemiyle öğreniyor.

“Kim bilir onu ne kadar seviyorsun”: Anne ile bebek arasında doğumdan gelen bir sevgi bağı olduğu düşünülse de, anneler için bebek, yorgunluk, ağrı ve tükenmişlik anlamına geliyor ve her ilişkide olduğu gibi, sevgi, zaman istiyor. Bu nedenle, bu cümle de yeni doğum yapan kadınlara söylenmemesi gerekenlerden.

“Sana hiç benzemiyor”: Dokuz ay boyunca karnında taşıdığı ve sonunda ağrılar içinde doğurduğu bebeğinin ona benzemediğini duymak, anneler için yıkıcı olabiliyor.

“Düşündüğünden daha iyi değil mi?”: Bebek sahibi olmak, anneler için, bazen güzel olduğu kadar, bazen de düşündüklerinden daha kötü olabiliyor. Sürekli ve yorucu bir iş olan bebek bakımıyla bütün gün uğraşmak zorunda olduklarından, anneler sadece olumsuz düşünebiliyor.

“Kız da düşünüyor musunuz?”: İkinci çocukları da erkek doğan annelerin duyduğu bu cümle sinir bozucu olabiliyor. Annelere göre, ikinci erkek çocuk, kız çocuk için yaptıkları denemenin başarısız bir sonucu olarak görülüyor.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —