9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01
MANİSA - Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü tarafından Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen "Kadın Var" başlıklı panel, MCBÜ Prof. Ümit Doğay Arınç Kültür Merkezi´nde gerçekleştirildi. Panele, MCBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Kamil Şirin ve Yrd. Doç. Dr. İlker Mümin Çağlar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Panel başkanlığını üstlenen MCBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Duygu Alptekin, "Uluslararası olarak tanımlanan 8 Mart Dünya Kadınlar günü kutlamalarının amaçlarından biri; kadınların ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının, katkılarının duyurulması ve bu yönde farkındalığın yaygınlaştırılmasıdır" diyerek, kadının farklı alanlarda nasıl var olabildiğini, kendini gerçekleştirebildiğini görmenin önemine değindi.
MCBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Yeni Türk Dili Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe İlker, kadının doğurganlığı ile yazarların üretkenliği arasında bir bağ kurarak, kadınların yazarlık durumlarını değerlendirdi. Kadınların çocuklarına yaklaşımlarını, yazar ile eserleri arasındaki ilişkide görebileceğimize değinen Prof. Dr. Ayşe İlker, Tanzimat´tan Cumhuriyet´e doğru tarihsel süreç içinde kadın yazarlığını irdeledi. Fatma Aliye Hanım, Emine Semiye, Nigar Hanım, Nazan Bekiroğlu, Cahit Uçuk, Halide Nusret Zorlutuna, Halide Edip, Bedriye Aksakal gibi edebiyat alanında önemli olan ve kendisine, toplumuna, insanlığa düşüncelerini aktarabilen kadın yazarlara değindi.
MCBÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi ve Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Hande Şahin ?Kadınların Çalışma Hayatından Görünümler? başlıklı sunumunda, sanayileşme ve kentleşme süreçlerine odaklanarak kadınların dünya genelinde ve Türkiye özelinde, çalışma hayatından kesitlere değindi. Günümüz çalışma koşullarını anlamak için, çalışmanın tarihsel analizinin gerekli olduğunu belirten Doç. Dr. Hande Şahin, özel ve devlet sektörlerine bağlı çalışma hayatını, eğitim, ekonomi ve ataerkillik bağlamında cinsler arası karşılaştırmalı çözümlemelerde bulunarak değerlendirdi.
Psikolog ve Aile Danışmanı İlknur Peder ise "Hem Engelli Hem Kadın" başlıklı konuşmasında, kavram olarak "Engellilik" üzerinde durarak engellilere ilişkin farkındalığın geliştirilmesinin yolları hakkında bilgi verdi. Engelli bir kadın olarak kendi deneyimlerini aktaran İlknur Peder, kadın engellilerin daha fazla sorunla karşılaştıklarını, buna rağmen yılmamak ve mücadele etmek gerektiğini dile getirdi. ?Hepimizin farklı bir engeli var, özellikle de kadınların önünde daha çok engel var. Önemli olan ise yine hepimizin farklı ve özel olması ve bunu bilmesi? ifadeleriyle kadınların kendilerini geliştirme çabasında olmalarının önemine değindi.