MANİSA - Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü tarafından Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen "Kadın Var" başlıklı panel, MCBÜ Prof. Ümit Doğay Arınç Kültür Merkezi´nde gerçekleştirildi. Panele, MCBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Kamil Şirin ve Yrd. Doç. Dr. İlker Mümin Çağlar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. 

Panel başkanlığını üstlenen MCBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Duygu Alptekin, "Uluslararası olarak tanımlanan 8 Mart Dünya Kadınlar günü kutlamalarının amaçlarından biri; kadınların ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının, katkılarının duyurulması ve bu yönde farkındalığın yaygınlaştırılmasıdır" diyerek, kadının farklı alanlarda nasıl var olabildiğini, kendini gerçekleştirebildiğini görmenin önemine değindi.

MCBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Yeni Türk Dili Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe İlker, kadının doğurganlığı ile yazarların üretkenliği arasında bir bağ kurarak, kadınların yazarlık durumlarını değerlendirdi. Kadınların çocuklarına yaklaşımlarını, yazar ile eserleri arasındaki ilişkide görebileceğimize değinen Prof. Dr. Ayşe İlker, Tanzimat´tan Cumhuriyet´e doğru tarihsel süreç içinde kadın yazarlığını irdeledi. Fatma Aliye Hanım, Emine Semiye, Nigar Hanım, Nazan Bekiroğlu, Cahit Uçuk, Halide Nusret Zorlutuna, Halide Edip, Bedriye Aksakal gibi edebiyat alanında önemli olan ve kendisine, toplumuna, insanlığa düşüncelerini aktarabilen kadın yazarlara değindi.

MCBÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi ve Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Hande Şahin ?Kadınların Çalışma Hayatından Görünümler? başlıklı sunumunda, sanayileşme ve kentleşme süreçlerine odaklanarak kadınların dünya genelinde ve Türkiye özelinde, çalışma hayatından kesitlere değindi. Günümüz çalışma koşullarını anlamak için, çalışmanın tarihsel analizinin gerekli olduğunu belirten Doç. Dr. Hande Şahin, özel ve devlet sektörlerine bağlı çalışma hayatını, eğitim, ekonomi ve ataerkillik bağlamında cinsler arası karşılaştırmalı çözümlemelerde bulunarak değerlendirdi.

Psikolog ve Aile Danışmanı İlknur Peder ise "Hem Engelli Hem Kadın" başlıklı konuşmasında, kavram olarak "Engellilik" üzerinde durarak engellilere ilişkin farkındalığın geliştirilmesinin yolları hakkında bilgi verdi. Engelli bir kadın olarak kendi deneyimlerini aktaran İlknur Peder, kadın engellilerin daha fazla sorunla karşılaştıklarını, buna rağmen yılmamak ve mücadele etmek gerektiğini dile getirdi. ?Hepimizin farklı bir engeli var, özellikle de kadınların önünde daha çok engel var. Önemli olan ise yine hepimizin farklı ve özel olması ve bunu bilmesi? ifadeleriyle kadınların kendilerini geliştirme çabasında olmalarının önemine değindi.



Saruhanlı’da Vefat…

Saruhanlı’da Vefat…

O cinayetinin detayları ortaya çıktı

Sarıgöl’ün altın sarısı Sultaniye üzümleri sofralara ulaştırılıyor

Satışa hazır uyuşturucularla yakalandı

Barajlar boşaldı, bidonlar doldu

'Sağlıklı Kampüs’te büyük başarı

İzmir'deki yangınlar kontrol altına alındı

Doğum operasyonunda skandal: Unutulan gazlı bez 2yıl sonra fark edildi

Pusu kurup av tüfeğiyle öldürdü. Muğla'da korkunç cinayet

30 milyon TL’lik motosiklet dolandırıcılığı soruşturmasında 6 kişi tutuklandı

Magnesia FK kaldığı yerden

Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 30 bin hapla yakalanan tacirler tutuklandı

Başkan Altındağ: "İBB'nin Manisa'da su aramasına müsaade etmeyiz"

TARİŞ Üzüm Birliği Başkanı Şen: "Şu an en büyük sorunumuz pazarımızı kaybetmemek"

Yunusemreli sporculardan çifte madalya

Barajlar boşaldı, bidonlar doldu

Manisa'da Geçici Koruyucu Aile Modeli tanıtıldı

Vatandaşların Çerçioğlu’na öfkesi sürüyor: Koltuklar bomboş kaldı

MAFOD'tan 19 Ağustos'a özel fotoğraf gösterimi

Alaşehir Belediyesi personeline Didim’de ücretsiz tatil

Manisa'nın 'Yangın Riskini Azaltma Planı' Türkiye'ye örnek olabilir

SARUHANLI KADINLAR BURAYA, Çağan Ata için harekete geçiyor

Hukukta yapay zeka dönemi

Manisa nüfusu hızla yaşlanıyor

Büyükşehir Saruhanlı'daki Şehit Kabirlerini yeniliyor

Hasar gören camiden malzeme düşmesi sonucu ölen adam toprağa verildi

Saruhanlı’da obruklar oluşmaya başladı!

Saruhanlı’da kadınlar, Çağan Ata İçin Tek Yürek Oldu

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Kaddafi'nin eski danışmanı Bodrum'da isyan etti: "İskelemi yıktılar, personelimi darp ettiler"

Merhum Başkan Ferdi Zeyrek vefatının 52. gününde dualarla anıldı

Soma'da gençlerin isteği yerine geldi

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Medya 10.03.2017 16:57:24 807 0

Tarih: 10.03.2017 16:57 Güncelleme: 10.03.2017 16:57
Haberi Sesli Oku
23.08.2025 12:24:00