İzmir`in ikinci içme suyu arıtma tesisi Bornova ilçesi Kavaklıdere köyüne kurulacak. Gördes Baraj suyunu arıtarak 1 milyon kişinin su ihtiyacını karşılayacak tesis, Avusturyalı bir firma tarafından yapılacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi`nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Gördes Baraj suyunu kente verebilmek için 2 yıl önce Manisa`nın Saruhanlı ilçesine bağlı Nuriye beldesindeki 20 milyon liralık yatırımla Sarıkız İçme Suyu arıtma tesisini hizmete alan belediye şimdi de aynı proje kapsamında yer alan Kavaklıdere Arıtma Tesisi`nin yapımı için çalışma başlattı.

İZSU, 47 milyon 330 bin liraya mal olacak içme suyu arıtma tesisi için Avusturyalı Va Tech Wabag firması ile 21 Aralık Cumartesi günü sözleşme imzalayacak. Sözleşmenin ardından firma, 10 gün içerisinde inşaata başlayacak. 1,5 yıl içinde tamamlanacak tesis, Tahtalı Barajı`nın suyunu arıtan Görece`deki arıtmadan sonra İzmir`in ikinci büyük içme suyu arıtma tesisi olacak.

 

İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, DSİ tarafından yapılan Gördes Barajı`ndan 2011 yılı Mayıs ayından itibaren su alarak kente verdiklerini, Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi`nden ortalama günlük 90 bin metreküp suyu arıtarak Karşıyaka ve Bornova`nın bir bölümüne ilettiklerini belirtti.

Yetkililer, Kavaklıdere Arıtma Tesisi tamamlandığında Bornova ve Buca ilçelerinin tamamının Gördes Barajı`ndan su almış olacağını kaydetti.

Gördes suyu için 70 milyon liralık yatırım

İZSU, isale hattı ve Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi Projesi için 420 bin, Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi için 20 milyon 113 bin, Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi`nde kamulaştırılan 67 bin metrekarelik alan için 2 milyon 243 bin liralık harcama yaptı. Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi için ise 47 milyon 330 bin liralık yatırım yapılacak. Böylece İZSU, Gördes Baraj suyunun kente getirilmesi için 70 milyon 106 bin liralık yatırım yapılmış olacak.

Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi, 150 bin metrekarelik alanda kurulacak ve günde 360 bin metreküp suyu arıtabilecek. Bu tesisin de tamamlanmasıyla 120 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip Gördes Barajı`ndan İzmir`e yılda 60 milyon metreküp su verilecek ve yılda 1 milyon kişinin su ihtiyacı karşılanacak. Geriye kalan 60 milyon metreküp su ise Akhisar, Saruhanlı ve Gölmarmara`daki 14 bin 890 hektarlık tarım arazisinin sulanmasında kullanılacak.



Saruhanlı’da Vefat…

5 kardeşin öldüğü yangında anne hakkında karar

İki ölümlü kazanın sürücüleri tutuklandı

Jandarmadan kaçak kazıya suçüstü

Meyve yüklü tır devrildi

Silahlı kavga: 1 yaralı

Parkta kanlı tartışma: 5 yerinden bıçaklandı

Husumetli iki grup arasında silahlı kavga: 3 yaralı

Tarlada el bombası bulundu

EKREM BAŞKAN ÇALIŞMALARI İNCELEDİ...

Saruhanlı Devlet Hastanesinde Çarşamba günü görev yapacak doktorlar

Asırlık borsa, yeni yüzyılın binasının temelini dualarla attı

Somaspor kötü gidişatı durdurmak istiyor

Odun ateşinde 50 yıllık gelenek

Gündüz Bakım Evi ve Çocuk Kulübü Projesinde Çalışmalar Tüm Hızıyla Devam Ediyor

Kafede Bıçaklı Saldırı: Yaralı Cep Telefonunu Bırakmadı

Bu nasıl vicdansızlık! Doğurduğu bebeği çöpe attı

Menopoz bir son değil, yeni bir başlangıçtır

Manisa'da eğitim doğayla bütünleşti: Telefon yerine kitap, ekran yerine doğa

Devrilen motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti

Vali Özkan ve beraberindekilerden şehit ailesine anlamlı ziyaret

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Çevre 18.12.2013 17:40:40 821 0
Tarih: 18.12.2013 17:40 Güncelleme: 18.12.2013 17:40
Haberi Sesli Oku