İYİ PARTİLİ CESUR MECLİS’TEN UYARDI; MAHİR ÜNAL AFFINI İSTEDİ

ANKARA - Geçtiğimiz günlerde AK Parti grup başkanvekilinin “Maalesef bir kültür devrimi olarak Cumhuriyet; Bizim lügatımızı, alfabemizi, dilimizi, bütün düşünme setlerimizi yok etmiştir. Bugün konuştuğumuz Türkçeyle, bir düşünce üretemeyiz.” sözleri gündeme düşmüş, uzun süre gündemde kalmış ve Ünal’ın grup başkanvekilliği görevinden ayrılması ile son bulmuştu.

Mahir Ünal’ın Cumhuriyete dil uzatmasına en sert tepkilerden birini İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur göstermişti. Cesur’un meclis kürsüsünden yaptığı konuşmanın satır başları ise şöyle;

CUMHURİYET HAFTASINDA, CUMHURİYET’E VE BÜYÜK ATATÜRK’E DİL UZATILMASINA RAZI OLMAYIZ

“AK Parti’nin bir grup başkanvekili durup dururken; “Maalesef bir kültür devrimi olarak Cumhuriyet; Bizim lügatımızı, alfabemizi, dilimizi, bütün düşünme setlerimizi yok etmiştir. Bugün konuştuğumuz Türkçe’yle, bir düşünce üretemeyiz.” dedi. Biz bu açıklamayı, bu sıralardaki herkesin millet iradesinin temsilini taşıyan herkesin bunu Cumhuriyete borçlu olduğunu bilen Atatürk nesilleri olarak, bu sözü edenlerin, Cumhuriyet ve devrimleri konusunda bu fikre sahip olmalarına şaşırmıyoruz. Gündem oyalamak ve ekonomik sıkıntıları örtmek bir süre amaç. Ancak yine de tepkimizi vereceğiz, konu Cumhuriyet çünkü.”

Sözlerine Türkçemiz ve Türk Dünyasının önemi ile devam eden Cesur; “Bakınız, bugün bir Türk dünyası var. 11 milyon kilometrekare alan üzerinde 200 milyonun üstünde insan Türk dünyasının mensupları ve konuştukları dil, lehçe farkıyla Türkçe. Binyıllar boyunca farklı kültür ve medeniyetlerin çevrelediği güç bir coğrafyada kimliğini ve kültürünü koruyabilmiş olan Türk dünyasının kendi arasındaki dayanışmasının, manevi birliğinin ve varlık mücadelesinin en önemli aracı da müşterek dilimiz. Asırlarca bizi birbirimize bağlayan, halklarımızın ortak his ve fikirlerini ninnilerle, masallarla, destanlarla ve türkülerle nesilden nesile farklı lehçeleriyle bizlere aktaran araç, eşsiz dilimiz. Türk dünyasının gerçek ata yurdudur Türk Dili. Büyük şairimiz Yahya Kemal diyor ki; “her halk kendi ikliminin lisanını söyler.” 

BİZ EZELDEN BERİ TÜRKÇE KONUŞUYORUZ

Milletvekili Cesur, Türkçemize ve Cumhuriyetime, memleketimizin temel iradelerine düşmanlık hissedenlere soruyorum dedi ve ekledi; 

“Millet fukaralıkla boğuşurken, enerjilerini yararsız ve sonsuz kavgalar için harcayıp, millî meselenin esas ve öncelikli işleriyle meşgul olmalarını engellemek kime ne kazandıracaktır soruyorum”

YOLSUZLUĞU TÜRKÇEYE DİL UZATARAK MI ÇÖZECEKSİNİZ

Milletvekili Cesur; “Yolsuzluk endeksinde 180 ülke içinde 81. sırada olan ülkemiz, 2022’de Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nde şeffaflık ve hesap verilebilirliğin kaybolması ile 15 basamak gerileyerek 96. Sıraya yerleşti. Bunu Türkçeye dil uzatarak mı çözeceksiniz?” diyerek yolsuzluk iddialarını bir kez daha meclis gündemine taşıdı.”

YAZ KIZIM BLOKAJ VAR

Sözlerine artan market fiyatları ve kiralardan örnekler vererek devam eden Cesur; “Geçen 1 haftada, çok bilinen bir süt ürünleri markasının tam yağlı peyniri 84 TL’den 106 TL’ye; kaşar peyniri de 128 TL’den 156 TL’ye markette zam gördü, buna sebep nedir acaba? Asgari ücretin konut fiyatlarını ve kiralarını ne ölçüde karşıladığını dair yapılan araştırma gösterdi ki; asgari ücretin 2 bin 800 TL olduğu dönemde yarısı ile ev kiralanabildiğini ama şimdi iki katı olan asgari ücretin asgari ücretin yüzde 92’si kiraya gidiyor. Yaz kızım; Blokaj var.” şeklinde açıklamalarda bulunan Cesur, sözlerini İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in şu sözleri ile bitirdi:

“Bugünkü mücadele; Vahdettin’in gemisine binenlerle, Mustafa Kemal’in büyük vizyonunun, peşinden gidenlerin mücadelesidir. Bizler, dimdik ayaktayız, kirli amaçlarına ulaşamayacaklar! Hürriyetine aşık aziz Türk milletine, asla diz çöktüremeyecekler!”

Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur’un konuşmasının tam metni:

Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri,

Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Cumhuriyet haftasına, Cumhuriyet’e ve Büyük Atatürk’e dil uzatılmasını konuşarak girdik.

AK Parti’nin bir grup başkanvekili durup dururken;

“Maalesef bir kültür devrimi olarak Cumhuriyet;

Bizim lügatımızı, alfabemizi, dilimizi, bütün düşünme setlerimizi yok etmiştir. Bugün konuştuğumuz Türkçe’yle, bir düşünce üretemeyiz.” dedi.

Biz bu açıklamayı, bu sıralardaki herkesin millet iradesinin temsilini taşıyan herkesin bunu Cumhuriyete borçlu olduğunu bilen Atatürk nesilleri olarak, bu sözü edenlerin, Cumhuriyet ve devrimleri konusunda bu fikre sahip olmalarına şaşırmıyoruz.

Neden şimdi böyle bir açıklamaya lüzum görüldü peki? 1 hafta gündemi bunla oyalayalım diye mi?

Bakınız, bugün bir Türk dünyası var. 11 milyon kilometrekare alan üzerinde 200 milyonun üstünde insan Türk dünyasının mensupları ve konuştukları dil, lehçe farkıyla Türkçe.

Binyıllar boyunca farklı kültür ve medeniyetlerin çevrelediği güç bir coğrafyada kimliğini ve kültürünü koruyabilmiş olan Türk dünyasının kendi arasındaki dayanışmasının, manevi birliğinin ve varlık mücadelesinin en önemli aracı da müşterek dilimiz.

Asırlarca bizi birbirimize bağlayan, halklarımızın ortak his ve fikirlerini ninnilerle, masallarla, destanlarla ve türkülerle nesilden nesile farklı lehçeleriyle bizlere aktaran araç, eşsiz dilimiz.

Türk dünyasının gerçek atayurdudur Türk Dili. Büyük şairimiz Yahya Kemal diyor ki; "her halk kendi ikliminin lisanını söyler".

Hoca Ahmet Yesevi "..anlamına erenler başı eğip uyarlar..." diyor.

Bu memleketin temel değerlerine, kurucu iradesine ve Cumhuriyetimize dair her şeye, bir düşmanlık hissedenlere sesleniyorum; Cumhuriyet ile birlikte, bizim dilimiz değişmedi, sadece alfabemiz değişti ve biz ezelden beri Türkçe konuşuyoruz.

Büyük Atatürk’ün devrimi ile, Türkçe düşünen ve Türkçe konuşan milletimizin, yeni Türk harfleriyle, Türkçe yazmayı da öğrenmesiyle, kültürümüzün gelişimine en önemli adımlardan biri atıldı.

Şimdi soruyorum? Millet fukaralıkla boğuşurken, enerjilerini yararsız ve sonsuz kavgalar için harcayıp, millî meselenin esas ve öncelikli işleriyle meşgul olmalarını engellemek kime ne kazandıracaktır?

Mesela, Parlamenter sistemin son senesinde yolsuzluk endeksinde 180 ülke içinde 81. sırada olan ülkemiz, 2022’de Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nde şeffaflık ve hesap verilebilirliğin kaybolması ile 15 basamak gerileyerek 96. Sıraya yerleşti. Bunu Türkçeye dil uzatarak mı çözeceksiniz? Gerçi bunu neoklasik ekonomi düşüncesinden epistemolojik bir kopuşu temsil eden heterodoks yaklaşımla çözeceğinizi açıklamıştınız değil mi?  

O zaman daha 23 Ekim’de İstanbul 'da bir polis intiharı yaşandı. Ve ardından Osmangazi köprüsünde bir polis intihar etti. Neden arttı sizce bu intiharlar?

Veya, Marmaray Yenikapı istasyonunda bir kişi, raylara atlayarak intihar etti. Buna var mı çözüm alfabeye ve Cumhuriyete dil uzatınca kapanıyor mu bir süreliğine bunlar da?

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde görevlendirilmek üzere alınacak Öğretim Üyesi kadrosu için jürinin “yetersiz”, fakülte yönetiminin oy birliği ile “uygun değil” dediği adayı rektör atadınız ya hani; akademisyenler "Hani liyakat diye tepki verdiler." Buna cevap veriyor musunuz, yoksa şu laf ettiğiniz alfabemizin yarattığını iddia ettiğiniz düşünce sistem blokajı mı engel buna da?

Geçen 1 haftada, marka vermeyeyim ama çok bilinen bir süt ürünleri markasının tam yağlı peynirin 84 TL’den 106 TL’ye; kaşar peyniri de 128 TL’den 156 TL’ye markette zam gördü, buna sebep nedir acaba?.

2009’da piyasaya çıkan 200 ₺ ile;
             2009            2022
Dolar :   135              10.7
Euro :     95               10.8
Benzin :  74 Litre      7 litre
Motorin : 82 Litre      7 litre
Kırmızı Et: 17 Kg      1.3 Kg alınabiliyor.

Bunu bu hale getirince, düşünce sistemi blokaj hatası diyip, zanlıyı da Cumhuriyet mi ilan ettiniz?

Asgari ücretin konut fiyatlarını ve kiralarını ne ölçüde karşıladığını dair yapılan araştırma gösterdi ki; asgari ücretin 2 bin 800 TL olduğu dönemde yarısı ile ev kiralanabildiğini ama şimdi iki katı olan asgari ücretin asgari ücretin yüzde 92’si kiraya gidiyor. Yaz kızım; Blokaj var.

Durum vahim Değerli Milletvekilleri,

Ama bu tablo seneye düzelme yoluna girecek ve çok kısa bir zamanda kaynakların millet için kullanımı ve yolsuzlukla mücadele ile hepsi düzelecek. Vahim olan bu değil.

Biz düşünce sistem boşluklarını Atatürk’ün gösterdiği yolda, çağdaş hukuk devleti ilkeleri ışığında düzeltiriz. Bugün de bunun için mücadele ediyoruz ve Cumhuriyet nesilleri de ilelebet bu mücadeleye sahiplik edecekler. Önümüzdeki seçimde bu sahipliği gençlerimiz yapacaklar, emin olun ve iyileşeceğiz.

Sözlerimi, bugün Grup Toplantısında Genel Başkanımız ve Cesur Liderimiz Meral Akşener’in sözleri ile bitirmek istiyorum;

Bugünkü mücadele; Vahdettin’in gemisine binenlerle, Mustafa Kemal’in büyük vizyonunun, peşinden gidenlerin mücadelesidir. Bizler, dimdik ayaktayız, kirli amaçlarına ulaşamayacaklar! Hürriyetine aşık aziz Türk milletine, asla diz çöktüremeyecekler!

Hepinizi saygıyla selamlıyor, Cumhuriyet Bayramımızı kutluyorum.

 



Tartışma sonucu bir kişi bıçaklanarak öldürüldü

Dehşet! Torununun dövdüğü anneanne hayatını kaybetti

Avukat olmak istiyordu, 17 yaşında kara toprağa girdi

Bağ evinde korkunç ölüm: Boşanma aşamasındaki çift intihar etti

Ankara'da eski eşini bıçaklayarak öldürdü! İlk ifadesi ortaya çıktı

Dehşet: Biri 8 kez bıçakladı, diğeri ateş etti

Davanın peşini bırakmadı, kızını sosyal medyada taciz eden sapığı 4 yıl sonra yakalattı

Eşinden cinayet itirafı: Sevgilisi 500 bin TL karşılığında tetikçi tutmuş

5 km arayla yanarak öldüler: 3 kişilik ailenin cinayet zanlısı cezaevinde intihar etti

Kan donduran cinayet! Hamile kardeşini sokak ortasında kafasından vurarak öldürdü

Kavga ettiği çocukluk arkadaşı tarafından öldürüldü

İnşaat malzemesi yüklü tır alev topuna döndü

Turgutlu’da 100 adet ruhsatsız tabanca ele geçirildi

Hastanede vahşi cinayet: Annesini katletti!

Figen Çoban cinayetinde karar çıktı: Öldürülen kadının kocasına ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası

Kayıp ihbarında bulunulmuştu, boğanın saldırısı ile öldüğü ortaya çıktı

Anne ve oğlu evde ölü olarak bulundu

3 aylık hamile eşini bıçaklayıp öldürdü

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 4.11.2022 18:29:00 1624 0

Tarih: 04.11.2022 18:29

Haberi Sesli Oku