9285,26%2,81
34,49% 0,10
36,41% 0,19
2956,69% 0,74
4955,48% 0,56
SARUHANLI - İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, Salihli’nin Çapaklı köyündeki tarım arazilerinde yapılmak istenen Biyogaz Enerji Santrali için köylülerle bir araya gelerek açıklamalarda bulundu. Dervişoğlu, yaptığı açıklamada, hem valiliğe hem de hükümete, “ İki tane adam biyogaz santrali yapmaya geldi diye devletin kolluk kuvvetleri tarafından Çapaklı halkının hem de Vali’nin talimatıyla taciz edilmeye hakkı yoktur. Buradan Valiyi ’de hükümeti de uyarıyoruz” dedi.
Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Çapaklı Mahallesinde yapılmak istenen Biyogaz Enerji Santrali, vatandaşları çileden çıkarttı. Vatandaşların konuyla ilgili sıkıntılarını dinlemek üzere Çapaklı köyüne gelen İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, burada, CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Bekir Başevirgen, Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, İYİ Parti Manisa İl Başkanı Hasan Eryılmaz, CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, ilçe başkanları, parti üyeleri ve çok sayıda vatandaşla bir araya geldi.
“”Verimli ovaları koruyup kollamak hepimizin ortak vazifesidir”
Konu kapsamında açıklamalarda bulunan İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, Salihli’deki tarım arazilerinin çok önemli olduğunu ve ürün çeşitliliği açısından Türkiye için çok önemli bir yere sahip olduğunu dile getirdi. Verimli ovaların korunması gerektiğinin altını çizen, Dervişoğlu, “Bu verimli ovaları koruyup kollamak hepimizin ortak vazifesidir. Bugün işbaşında bulunan hükümetin Manisa’ya fabrika yapmasına, istihdama katkı sağlamasına bir karşı duruşumuz yok. Ama para kazanmanın da bir insani, vicdani, ahlaki tarafı olmalı. Burada yaşanan bu sıkıntıyla alakalı çevresel etki değerlendirmesi yani ÇED raporu alınmasına bile gerek yoktur kararı verenlerin arka plandaki hesaplarını doğru değerlendirmemiz lazım” dedi.
“Bakana sordum cevap yok”
İYİ Parti il ve ilçe başkanları tarafından kendisine bilgi verildiğinde 29 Temmuz 2020 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yazılı bir önerge verdiğini kaydeden Dervişoğlu, “ Bakana sordum. ÇED raporuna niye ihtiyaç duymadınız? Bu arazilerin acele kamulaştırılmasına yönelik hesabınız nedir? Yöre halkının tarım yapılan arazilerde sanayi kuruluşlarının oluşmasına göstermiş olduğu tepkiye neden kayıtsız kalıyorsunuz? Bunları temmuz ayının sonunda sordum Ekim’in ortasına geldik henüz bir cevap veren olmadı” diye konuştu.
“Cumhurbaşkanı Erdoğan bu kötü işe dümen tutuyor”
Dervişoğlu, “Ovanın içinde hayvancılık yapacağım diye biri bir yer satın alıyor. Ondan sonra Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin olağanüstü koşullarda istifade ettirilmesi mümkün bir yasanın boşluğundan yaralanarak orada biyogaz enerji santralini oluşturan adamlara yol açma adına Cumhurbaşkanı Erdoğan bu kötü işe dümen tutuyor. İşte bizim isyanımız bunadır. İşte bizim karşı duruşumuz bunadır. Nasıl iş adamları ve müteahhitlerin haklarını savunuyorsanız toprağa düşürdüğü terin karşılığını almak üzere mücadele eden insanlara da aynı şekilde sahip çıkmak mecburiyetindesiniz” şeklinde konuştu.
“Zerre geri adım atmayacağız”
Çapaklı’ya yapılan kötülüğün sebebini araştıracaklarını belirten Dervişoğlu, “Çapaklı’ya reva gördüğünüz kötülüğün sebebi nedir bunun sebebini araştırmakta sizlerin temsilcisi olarak bizlerin görevidir. Biz, haklı mücadelenizde sizin sonuna kadar yanınızda olacağız. Bu dümenin kime tutulduğu neye tutunduğunun araştırılması lazım. Çapaklı'nın topraklarını peşkeş çekmek adına Cumhurbaşkanı tarafından imzalanarak yürürlüğü koyulmaya kalkışmasına biz rıza gösteremeyiz. Bizler sizlerin yanınızdayız. Zerre geri adım atmayacağız” ifadelerini kullandı.
“Siz neredeyseniz Allah şahittir biz de orada olacağız”
Jandarma tarafından vatandaşların gördüğü muameleyi de değerlendiren Dervişoğlu, şöyle dedi: “Jandarmanın yakışıksız bir uygulaması varmış. Çapaklı halkı sadece Manisa’nın ve Ege bölgesinin değil Türkiye’nin en önemli topluluklarından biri. Hassasiyetleri çok farklı. Bu hassasiyetlere uygun bir muameleye tabi tutulması lazım. İki tane adam biyogaz santrali yapmaya geldi diye Çapaklı halkının devletin kolluk kuvvetleri tarafından hem de Vali’nin talimatıyla taciz edilmeye kalkılmaması lazım. Buradan Valiyi ’de uyarıyoruz hükümet yetkililerini de uyarıyoruz. Biz vatandaşlarımızın yanındayız. Siz neredeyseniz Allah şahittir biz de orada olacağız.”
“107 dönüm büyüklüğündeki tarım topraklarının Cumhurbaşkanlığı kararıyla el konulduğunu öğrendik”
Çapaklı köylülerinin avukatı Şeçil Ege Değerli de, “Çapaklı Köyünün yaklaşık 107 dönüm büyüklüğündeki tarım topraklarının Cumhurbaşkanlığı kararıyla el konulduğunu öğrendik. Acele kamulaştırma yaparak uygulamanın aslında kanundaki tanımıyla el koymadır. Kimi vatandaşlarımız buna gasp dediler ve bundan dolayı dün jandarmada bir çevreci arkadaşımız ifadeye çağırıldı. Sebep bu olayı gasp olarak nitelendirmesi. Halbuki Türk Ceza Kanunu’nda da, eşya hukukumuzda da kanuna aykırı olan bütün el koymalar gasp olarak nitelendirilir. Bu köyün tarlalarına el konulmasını hepimiz gasp olarak nitelendiriyoruz. Bu sorumluluğu bir kişinin üzerine bırakmıyoruz. Salihli halkı olarak bu sorumluluğun altına hep birlikte giriyoruz. Biz hukukçularda her zaman yanınızdayız” dedi.
“Danıştay’da iptal davamızı açıyoruz”
Acele kamulaştırmanın ancak olağanüstü hallerde, devletin ve milletin güvenliğinin tehdit edildiği durumlarda söz konusu olabileceğini ifade eden Değerli, “Ancak devletin burada bunu yapması içim hiçbir acil afet durumu ya da güvenlik tedbiri bulunmamaktadır. Tek acil olan biyogaz firmasının istekleridir. Sermayenin çıkarlarıdır. Bunun dışında hiçbir aciliyeti bulunmamaktadır. Normal bir kamulaştırma işlemi değil, sizlerin direnişi sizlerin gücü karşısında böyle bir usulsüz yönteme başvurulmuştur. Bununla ilgili vekaletlerimizi tamamladık. O konuda hiçbir endişeniz olmasın. Önümüzdeki hafta içerisinde Cumhurbaşkanlığı kararına karşı Danıştay’da iptal davamızı açıyoruz. Bu süreçte size şirket tarafından ya da bu acele kamulaştırma işlemiyle ilgili olarak devletin çeşitli kademelerinden size tekliflerde bulunanlar olabilir. İnanıyorum ki Danıştay’da açacağımız iptal davasından da olumlu sonuç alacağız. Çünkü bu kararın elle tutulur hiçbir yanı yoktur. Yasaya külliyen aykırıdır. Onun için bu oyunu da hep birlikte bozacağız ve topraklarımıza sahip çıkacağız” şeklinde konuştu.
Açıklamaların ardından, İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, İl Başkanı Hasan Eryılmaz, ilçe başkanları ve partililerle birlikte Biyogaz Enerji Santrali’nin yapıldığı bölgede incelemelerde bulundu.